HS-gallup: Noin viidesosa suomalaisista toivoo kasvomaskeja pakollisiksi, viidesosa ei - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Suojautuminen

HS-gallup: Noin viidesosa suomalaisista toivoo kasvomaskeja pakollisiksi, viidesosa ei

48 prosenttia suomalaisista ei kaipaa erityistä linjausta kasvomaskiasiassa.

Julkaistu: 29.5. 14:13, Päivitetty 29.5. 15:47

HS:n teettämän kyselyn mukaan 21 prosenttia suomalaisista toivoo, että kasvomaskit määrättäisiin pakolliseksi. Hieman pienempi osuus, 18 prosenttia toivoo viranomaisten linjaavan, ettei niiden käyttö ole välttämätöntä.

Huomattavasti suurempi osa, 48 prosenttia suomalaisista, ei kaipaa erityistä linjausta asiassa.

HS selvitti suomalaisten käsityksiä maskeista osana laajaa kyselyä, jossa tiedusteltiin myös koronavirukseen liittyviä huolia ja odotuksia sekä arviota viranomaisten ja hallituksen toiminnasta tilanteen ratkaisemiseksi.

Suomessa ei ole voimassa yleistä suositusta kasvosuojusten käytöstä julkisella paikalla liikuttaessa. Monissa Euroopan maissa tällaisia suosituksia on voimassa.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on laatinut selvityksen kasvosuojusten käytöstä koronavirustartuntojen ehkäisemisessä.

HS näytti selvityksen julkistustilaisuuden suorassa lähetyksessä. Lähetyksen voi katsoa tallenteena tässä jutussa olevista videoista.

HS:n kyselyn mukaan vain kahdeksan prosenttia suomalaisista kertoi käyttävänsä kasvomaskia julkisilla paikoilla koronatartunnalta suojautumiseksi.

Kyselyn perusteella Suomessa voi varovasti arvioida olevan tällä hetkellä 300 000 kasvomaskin käyttäjää. Maskeja käytetään kaikissa ikäryhmissä vähän: ainoastaan yli 70-vuotiaat käyttävät kasvosuojaa hieman muuta väestöä yleisemmin.

Heistä 16 prosenttia kertoi käyttävänsä kasvomaskia liikkuessaan julkisilla paikoilla.

89 prosenttia suomalaisista ei kyselyn perusteella käytä kasvosuojaa liikkuessaan julkisilla paikoilla. Kolme prosenttia ei osannut tai halunnut kertoa kantaansa.

Näin kysely tehtiin

Kantar TNS teki Helsingin Sanomien toimeksiannosta tutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten käsityksiä koronavirukseen liittyvistä asioista. Tutkimusaineisto kerättiin 22. ja 27. toukokuuta välisenä aikana

Haastattelujen kokonaismäärä on 1 009.

Tutkimusaineisto on koottu Gallup Forum -internetpaneelissa. Tutkimusotos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla.

Tutkimuksen otos edustaa Suomen 18 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

Tutkimuksen virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka