Ulkoministeriö vahvistaa HS:n tiedot: Al-Holin leiriltä saapui iltapäivällä Suomeen kolme naista ja yhdeksän lasta, tulijat pääsivät leiriltä pois omin avuin - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Al-Hol

Ulkoministeriö vahvistaa HS:n tiedot: Al-Holin leiriltä saapui iltapäivällä Suomeen kolme naista ja yhdeksän lasta, tulijat pääsivät leiriltä pois omin avuin

Al-Holin leirillä olleita suomalaisia naisia ja lapsia saapui Suomeen sunnuntaina. Leirillä olevien saapuminen on ollut merkittävä kiistakysymys, koska siihen kytkeytyvät sekä lasten oikeudet että naisiin liittyvä turvallisuusuhka.

Syyrian al-Holin leirillä on kymmeniätuhansia ihmisiä.

Julkaistu: 31.5. 14:35, Päivitetty 31.5. 20:03

Syyrian al-Holin leiriltä saapui sunnuntaina iltapäivällä Suomeen kolme naista ja yhdeksän lasta. Ulkoministeriö vahvisti HS:n uutisen asiasta sunnuntai-iltana.

Lapset ovat iältään alle kymmenvuotiaita. Ulkoministeriön sunnuntaina lähettämän tiedotteen mukaan saapuneiden ryhmä koostuu kolmesta perheestä.

Ministeriön alivaltiosihteeri Pekka Puustinen kertoi sunnuntai-iltana lehdistölle, että leirillä on yhä noin kaksikymmentä suomalaista lasta ja alle kymmenen äitiä.

Viranomaiset järjestivät sunnuntaina ison operaation saapuvien suomalaisten vastaanottamiseksi.

HS:n tietojen mukaan kyse ei ole ollut Suomen valtion aktiivisesta kotiutusoperaatiosta, vaan osa leirillä olijoista on päässyt omin avuin Turkkiin Suomen pääkonsulaattiin. Suomeen he saapuivat Valko-Venäjän Minskistä.

Puustinen vahvisti asian sunnuntai-iltana. Ulkoministeriö tarjosi Turkkiin saapuneille henkilöille matkustusasiakirjat. Puustisen mukaan kukin äiti pakeni leiriltä omine lapsineen kevään aikana, ja he ehtivät olla Turkissa vain lyhyen aikaa ennen lähtöä kohti Suomea. Puustinen ei tarkentanut sitä, miten suomalaiset pääsivät pakenemaan leiriltä.

Puustinen sanoo, että tulijat maksavat oman matkansa kulut.

Perustuslain mukaan Suomen kansalaista ei voi estää saapumasta maahan. Jos leirillä oleva pääsee konsulaattiin, Suomen viranomaiset auttavat konsulilainsäädännön nojalla ja myöntävät matkustusasiakirjat.

HS:n tiedossa ei ole, miten saapuvat suomalaiset ovat päässeet leiriltä pois.

Ennen suomalaisten saapumista hallitus keskusteli asiasta ja siitä informoitiin myös eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa. Alaikäisiä suojellakseen HS ei sunnuntaina julkaissut tarkkoja tietoja lapsista tai heidän saapumisestaan.

Puustinen ei kommentoinut sunnuntai-iltana tarkemmin sitä, mitä Suomeen tulleille naisille ja lapsille nyt tapahtuu. Puustisen mukaan he ovat viranomaistoimien piirissä.

Al-Holin leirillä oli ollut yksitoista naista ja kolmisenkymmentä lasta. Puustisen mukaan Suomi jatkaa pyrkimyksiä leirillä yhä olevien parinkymmenen lapsen kotiuttamiseksi, mutta koronaepidemia on vaikeuttanut toimia.

Al-Holin leirillä olevien palaaminen Suomeen on ollut merkittävä politiikkaa, perusoikeuksia ja kansallista turvallisuutta koskeva kysymys. Leirillä on vaikeassa asemassa olevia lapsia. Leirin naisilla taas on ollut tiiviit yhteydet terroristijärjestö Isisiin ja Suojelupoliisi pitää naisia turvallisuusuhkana.

Sunnuntaina perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo moittivat hallitusta salailusta ja kertoivat olevansa huolissaan suomalaisten turvallisuudesta. Halla-ahon mukaan viranomaisten olisi pitänyt kertoa etukäteen avoimesti, että Suomeen saapuu sunnuntaina al-Holin leirillä olleita suomalaisia. Orpon mukaan hallitukselta ja ulkoministeriöltä tarvitaan nyt hyvin nopeasti kaikki tiedot asiasta.

Naiset ja lapset ovat olleet al-Holin leirillä runsaan vuoden. Vankileirillä on yhteensä noin 50 000 lasta ja 20 000 aikuista naista. Nämä ihmiset pakenivat Isisin viimeisestä tukikohdasta Baghouzista.

Osa suomalaisista naisista lähti alueelle aikanaan jo ennen kuin siellä oli Isisiä, osa lähti liittyäkseen Isisiin. Joidenkin naisten puolisot ovat kuolleet sodassa. Kaikki naiset eivät ole sanoneet haluavansa palata, vaan osa on kertonut haluavansa jäädä Syyriaan.

Viranomaiset ovat valmistautuneet leirillä olevien saapumiseen jo pitkään.

Tulijoiden saavuttua sosiaali- ja terveysviranomaiset huolehtivat lapsista. Lapsista on tehty lastensuojeluilmoitukset. Leirillä on kaikenikäisiä suomalaislapsia, vauvoista teini-ikäisiin. Suomeen saapuvia lapsia ja naisia voidaan laittaa deradikalisaatio-ohjelmiin, joiden on tarkoitus on irrottaa ihmisiä ääri-ideologiasta.

Turvallisuusviranomaiset haluavat kuulla Suomeen saapuvia naisia siitä, mitä he ovat alueella tehneet. HS kertoi joulukuussa, että poliisi ei ole ainakaan vielä aloittanut esitutkintoja leirillä olevista naisista. Jos heitä saapuu Suomeen, poliisi käynnistää esiselvityksen siitä, onko heitä syytä epäillä rikoksesta. Tämän jälkeen poliisi voi kuulustella palaajia tapahtumista alueella.

Lue lisää: Poliisi pyrkii selvittämään, ovatko al-Holin leiriltä saapuvat aikuiset syyllistyneet rikoksiin – myös lasten asema uhreina selvitetään

Poliisi ei voi ottaa ketään kiinni, pidättää heitä tai vaatia heitä vangittavaksi ilman, että henkilöä epäillään jostain konkreettisesta rikoksesta.

Al-Holin leirillä on Isisin viimeisestä linnakkeesta paenneita.

Saapuvat naiset ovat Suojelupoliisin tarkkailussa. Supo on todennut, että Suomeen palatessaan ”naiset todennäköisesti tulevat jatkamaan terroristista toimintaa”. Supon mukaan uhka ei liity vain siihen, että naiset itse toimisivat väkivaltaisesti. Supo pitää todennäköisenä, että palaavat naiset verkostoituvat keskenään, jatkavat aatteen levittämistä, ”ja heistä tulee osa Suomeen jo muodostunutta jihadistista alamaailmaa”. Terroristijärjestö Isis antoi naisten tehtäväksi kasvattaa lapsista uusi jihadistisukupolvi.

Supon arvion mukaan alueelta palaavat lapset tarvitsevat todennäköisesti laaja-alaista tukea vuosien ajan.

”Jos integroituminen suomalaiseen yhteiskuntaan ei onnistu, on mahdollista, että myös heistä muodostuu ajan oloon turvallisuusuhkaa”, Supon viestinnästä kerrottiin HS:lle viime vuonna.

Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun Suomeen saapuu al-Holin leirillä olleita. Viime joulukuussa Suomi kotiutti kaksi orpolasta leiriltä.

Al-Holin tilanteesta käytiin poliittista kiistaa viime vuoden lopulla, kun ulkoministeriössä valmisteltu leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisoperaatio nousi julkisuuteen.

Tapaukseen liittyvien ministeriön sisäisten tapahtumien seurauksena ulkoministeri Haavisto on nyt keskusrikospoliisin rikostutkinnan kohteena.

Poliittisen väännön jälkeen pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus linjasi 16. joulukuuta, että hallitus pyrkii kotiuttamaan lapset al-Holin leiriltä heti kuin se on mahdollista. Hallituksen mukaan aikuisten palauttamiseen ei ole velvoitetta.

”Lapset kotiutetaan leiriltä niin pian kuin mahdollista”, Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

Pian tämän jälkeen Suomi kotiutti leiriltä kaksi orpolasta. Viranomaisten mukaan orpolapset kotiutettiin, koska heidän turvallisuustilanteensa oli heikentynyt nopeasti.

Olosuhteet al-Holin leirillä ovat rankat.

Al-Holin leiristä vastaava kurdihallinto ei ole antanut erottaa leirillä olevia naisia ja lapsia toisistaan. Maat, joiden kansalaisia leirillä on, ovat siis käytännössä joutuneet päättämään yrittävätkö ne kotiuttaa sekä naiset että lapset vai jättävätkö he myös lapset leirille, koska naisia pidetään liian suurena turvauhkana.

Lue tästä HS:n toimittajien Sami Sillanpään ja Sami Keron laaja reportaasi al-Holin leiriltä: ”Lapsista emme luovu

Suomen osalta tällaisen harkinnan tekee ulkoministeriön asettama erityisedustaja, joka on panttivankitilanteista kokemusta omaava diplomaatti. Käytännössä erityisedustaja punnitsee lapsen etua ja naisiin liittyvää turvallisuusuhkaa.

Ylin laillisuusvalvoja oikeuskansleri Tuomas Pöysti arvioi asiaa viime vuonna. Pöysti päätyi vastauksessa tarkastelemaan tilannetta etenkin lasten edun kannalta. Lapset ovat syyttömiä tilanteeseensa ja lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa Suomea.

Pöystin vastauksessa todetaan, että perustuslaki ja lapsen oikeuksien yleissopimus “puoltavat sitä”, että hallitus pyrkii “konsulipalvelulain mukaisten toimivaltuuksiensa nojalla ja puitteissa kotiuttamaan ainakin suomalaiset ja heihin rinnastuvat lapset”.

Pöysti otti sen sijaan torjuvamman kannan naisten tuomiseen.

“Minusta sellainen ajattelu on vähän suoraviivaista, että meidän pitäisi pyrkiä tuomaan kaikki, koska lapsia ei voisi erottaa vanhemmistaan. Heidät pitää erottaa vanhemmistaan, jotta suomalaisten turvallisuus ei vaarannu liikaa. Näin on aina silloin, kun vanhempi on itse mennyt mukaan Isisin toimintaan. Se vaatii toki yksilötasolla tehdyn päätöksen”, Pöysti muotoili HS:lle.

Lue tästä juttu siitä, miten Suomi käytännössä pyrkii saamaan lapsia pois leiriltä

Naisiin liittyvän turvallisuusuhan takia asia on ollut poliittisesti tulenarka.

Suomessa esimerkiksi hallituspuolue keskustan kansanedustajat ovat vastustaneet naisten tuomista.

Norjassa kansalliskonservatiivinen ja populistinen edistyspuolue erosi tammikuussa hallituksesta vastalauseena sille, että Norja toi al-Holin leiriltä paitsi vakavasti sairaan pojan ja pojan sisaruksen myös lasten äidin.

Koronapandemia on vaikeuttanut tilannetta al-Holin leirillä entisestään. Pelastakaa Lapset vaati toukokuussa lasten pikaista evakuointia leiriltä, koska mahdollista koronavirusepidemiaa ei pystyttäisi leirillä hallitsemaan.

Ulkoministeri Haavisto sanoi Ilta-Sanomille perjantaina julkaistussa haastattelussa, että alueella on toistaiseksi todettu vasta joitakin koronatapauksia, ja että Punaisella ristillä on koronavalmius olemassa.

Haavisto sanoi myös, että ”meillä ei ole nyt mitään nopeaa keinoa auttaa leirillä olevia”.

”Totta kai pyrimme koko ajan seuraamaan tilannetta ja erityisedustaja jatkaa työtään. Tilanne pysyy vaikeasti ennakoitavana”, Haavisto kertoi Ilta-Sanomille.

Haaviston mukaan hän tapasi alkuvuodesta Koillis-Syyrian itsehallintoalueen ulkoasiainhallinnon johtajan Abdulkarim Omarin ja kävi tämän kanssa keskusteluja al-Holin tilanteesta.

Omarin mukaan naisia ja lapsia ei tällä hetkellä päästetä poistumaan leiriltä, sillä suunnitteilla on paikallisen oikeustuomioistuimen perustaminen, jossa mahdollisiin rikoksiin syyllistyneiden asiat käsiteltäisiin.

Pelastakaa Lapset on vaatinut lasten evakuoimista al-Holin leiriltä.

”Meillä on oikeastaan se valitettava tilanne, että he eivät tämän takia päästä aikuisia tai lapsia poistumaan. Nyt päälle tuli koronakriisi, joten tässä on tällainen jumitus”, Haavisto kertoi Ilta-Sanomille.

Suomalaiset ovat maahanmuuttajien osassa al-Holin telttaleiriä. Tässä osassa on noin 10 000 ihmistä kymmenistä eri valtioista.

Leirillä ei ole suomalaisia miehiä.

Useimpien leirillä olevien suomalaisnaisten miehet ovat kuolleet Syyriassa, joko taistellessaan Isisin riveissä tai aiemmin. Useimmat naiset matkustivat Syyriaan vuosina 2012–2013, ennen kuin Isis oli vallannut alueen.

Lue tästä HS:n toimittajan Sami Sillanpään laaja juttu leirillä olevista naisista ja heidän lapsistaan: ”11 naista ja heidän lapsensa”

HS kertoi viime vuonna, että Suomesta matkusti Syyrian ja Irakin sota-alueelle vähintään 80 henkilöä, mahdollisesti yli sata. Kaikki eivät menneet sotimaan, eivätkä kaikki liittyneet Isisiin. Kaikki Suomesta lähteneet eivät olleet muslimeita, eivätkä kaikki olleet Suomen kansalaisia.

Näistä ihmisistä ainakin 20 on kuollut, ja yli 30 on palannut, mukaan lukien muutama Isisin alueelta. Jotkut palaajista ovat irtautuneet radikaalipiireistä. Jotkut eivät. Suojelupoliisi tarkkailee heitä kaikkia.

Poliisi on selvittänyt al-Holin leirillä olevien suomalaisten rikostaustoja – Supon arvion mukaan leiriltä palaavat lisäisivät Suomeen kohdistuvan terrorismin uhkaa

Keitä al-Holin leirillä on? Millainen turvallisuus­uhka leiriläiset ovat? HS kokosi vastaukset keskeisiin kysymyksiin al-Holista

Syyria|Al-Holin lasten kotiutus­hanke keskeytyi korona­viruksen vuoksi – ”Ehkä korona muuttaa tilannetta, ja meidät päästetään vapauteen”, sanoo leirillä asuva suomalais­nainen

HS selvitti: Haaviston rikostutkintaan vienyt al-Hol-kiista sai kipinän yhdessä syyskuun kokouksessa

Ruotsilta katosi lapsia, Norjassa hallitus hajosi, Suomessa Haavisto joutui laillisuus­tutkintaan – Kolmen Pohjois­maan ulko­ministerit kertovat HS:n haastattelussa, miksi al-Hol vetää politiikan solmuun

Hallitus laati 10-kohtaisen linjauksen: Al-Holin lapset halutaan palauttaa, aikuisten avustamiseen ei velvoitetta

Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

Kokoomus jättää kirjallisen kysymyksen ulkoministeri Haaviston toiminnasta al-Hol-kysymyksessä

Niinistö HS:lle: Poliittista päätöstä al-Holin palautuksista ei ole, tietoa valmistelusta on saatu

Näin Suomi pyrkii saamaan lapset pois al-Holin leiriltä – HS selvitti, mistä ulkoministeri Haavistoa koskevassa kiistassa on kyse

Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?