Opposition Halla-aho ja Orpo moittivat hallitusta salailusta ja ovat huolissaan suomalaisten turvallisuudesta - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Al-Hol

Opposition Halla-aho ja Orpo moittivat hallitusta salailusta ja ovat huolissaan suomalaisten turvallisuudesta

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoo luottavansa vahvasti poliisin ja suojelupoliisin toimintaan palaajien taustojen selvittämisessä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo

Julkaistu: 31.5. 15:54, Päivitetty 31.5. 20:16

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan viranomaisten olisi pitänyt kertoa etukäteen avoimesti, että Suomeen saapuu sunnuntaina al-Holin leirillä olleita suomalaisia.

Lue lisää: HS:n tiedot: Al-Holin leiriltä saapui iltapäivällä Suomeen kolme naista ja yhdeksän lasta, tulijat pääsivät leiriltä pois omin avuin

”Tämä on merkityksellinen tapahtuma suomalaisten turvallisuuden kannalta. Ei lisää luottamusta viranomaisten ja ministeriön toimintaan, että tällaisia operaatioita tehdään salaa. Syksyllähän kävi ilmi, että oli olemassa operaatio ja suunnitelma näiden kaikkien ihmisten tuomiseksi Suomeen, ja se epäilemättä kariutui juuri siihen, että se tuli julkisuuteen.”

Suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja Halla-aho kertoo kuulleensa asiasta epävirallisia kanavia pitkin jo toissa päivänä. Hänellä on ollut tiedossaan, että palaajien joukossa on lasten lisäksi aikuisia.

Toiseksi suurimman oppositiopuolueen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, että hallitukselta ja ulkoministeriöltä tarvitaan nyt hyvin nopeasti kaikki tiedot asiasta.

”Al-Holiin on alusta lähtien liittynyt salailua hallituksen taholta eikä se ole hyväksyttävää. Hallituksen pitäisi tässäkin asiassa avoimesti tuoda kaikki tiedot arvioitavaksi, ja vasta sen jälkeen tätä voidaan poliittisesti arvioida kunnolla. Heillä on todistustaakkaa, koska historia al-Holiin liittyen on sellainen, että hallituksen toiminta ei ole herättänyt luottamusta”, Orpo sanoo.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan viranomaiset käyttävät Suomen lain suomia keinoja selvittääkseen, millainen turvallisuusuhka al-Holin leiriltä palaavat ovat Suomessa.

”Minulla on erittäin vahva luottamus poliisiin ja suojelupoliisiin, että he tietävät tarkkaan näiden henkilöiden taustat. Minusta on tärkeää, että viranomaiset ottavat tämän porukan haltuun niin kuin käsittääkseni ovat ottaneetkin, ja on mahdollista, että käynnistyy esitutkintoja liittyen niihin tekoihin, joita he mahdollisesti ovat tehneet siellä”, Kurvinen sanoo.

”Suomi on oikeusvaltio, ja niiden pelisääntöjen mukaan mennään. Jokainen on syytön, kunnes toisin todistetaan.”

Kurvinen korostaa, että hallitus ei ollut asiassa aloitteellinen:

”Eikä heille ole järjestetty sinne mitään pelastuspartiota, vaan he ovat ottaneet yhteyttä ulkoasiainhallintoon ja saaneet sitä kautta niin sanotun konsulikyydin, joka ei ole ilmainen. Se menee ulosottoon tarvittaessa.”

Perussuomalaisten linjana al-Holin leirillä olevien suomalaisten suhteen on Halla-ahon mukaan ollut se, että jos pieniä lapsia voidaan tuoda ilman aikuisia, silloin heitä pitää auttaa tulemaan. Aikuisia ei Halla-ahon mukaan pitäisi missään olosuhteissa auttaa tulemaan Suomeen.

Kokoomuksen linja on sama.

”Äitejä, jotka ovat tietoisesti sinne matkustaneet ja liittyneet terroristijärjestöön, ei tarvitse aktiivisesti auttaa”, Orpo sanoo.

Tässä tapauksessa kyse ei ollut Suomen valtion aktiivisesta kotiutusoperaatiosta, vaan osa leirillä olijoista on päässyt omin avuin pois toiseen maahan Suomen konsulaattiin. Suomen kansalaista ei voi estää palaamasta Suomeen.

Perussuomalaiset haluavat Jussi Halla-ahon mukaan tiedot siitä, millaisia ihmisiä Suomeen on tulossa ja millaisiin toimiin viranomaiset aikovat ryhtyä heidän suhteensa ja sen edistämiseksi, ettei tulijoista koidu vaaraa ympäristölle eikä omille lapsilleen.

”Pidän suurimpana ongelmana sitä, että nämä ihmiset saavat jatkaa myrkynkylvöään täällä rauhassa ja radikalisoida omia lapsiaan.”

Kokoomuksen Orpon mukaan katse kääntyy avoimen tiedonsaannin lisäksi siihen, että hallituksen pitää varmistaa suomalaisten turvallisuus.

”Pitää selvittää, mitä nämä aikuiset ovat tehneet siellä ja onko tarvetta saattaa heitä rikosvastuuseen. Lapset pitäisi auttaa pikaisesti deradikaalisaatioprosessiin. On aivan selvä, että he ovat olleet karmeissa olosuhteissa.”

Halla-ahon arvion mukaan al-Holin leirillä olleet aikuiset ovat hyvin verkostoituneita ja pystyvät levittämään radikaalia islamismia Suomessa.

”He omalta osaltaan edistävät sellaisen ideologian leviämistä ja juurtumista Suomeen, joka ei millään tavoin edesauta tänne tulevien ja täällä olevien ihmisten integroitumista suomalaiseen elämänmenoon. Pidän sitä erittäin vahingollisena, ja erityisen tuhoisaa tuollainen ideologia on lapsille. Minusta tuollaisten ideologioiden kannattamisen pitäisi olla peruste ottaa lapset huostaan, mutta epäilen suuresti, meneekö tässä lapsen etu niin sanotun suvaitsevaisuuden edelle.”

Petteri Orpon mukaan leiriltä palaavien aikuisten uhka suomalaisten turvallisuudelle pitää ottaa ”todella vakavasti”.

”Jos nämä ihmiset ovat syyllistyneet johonkin, heidät pitää saattaa rikosvastuuseen. Sen selvittäminen voi olla hyvinkin vaikeaa, mutta on huolehdittava siitä, että suojelupoliisilla ja keskusrikospoliisilla on kaikki riittävät resurssit sen tutkimiseen”, Orpo sanoo.

Halla-ahon mukaan suomalaisilla on väärä mielikuva siitä, mitä turvallisuusviranomaiset voivat tehdä.

”Siinä tulevat ihan resurssit vastaan. Supolla on ymmärtääkseni useita satoja ihmisiä seurannassa radikaalin islamismin yhteyksien takia, mutta ei mistään löydy sellaista määrää henkilökuntaa, että näiden ihmisten jokaista askelta voitaisiin seurata. Ja vaikka voitaisiinkin, vapaassa maassa ihmisten menemisiin ja verkostoitumisiin on erittäin vaikea puuttua.”

Halla-ahon mukaan on myös täysin mahdotonta selvittää, ovatko leirin aikuiset osallistuneet terroristiseen toimintaan.

”Tästä on ennakkotapauksia, esimerkiksi irakilaisten veljesten oikeudenkäynti Suomessa. On äärimmäisen vaikea näyttää toteen, kuka on osallistunut mihinkin. Eikä sillä minun mielestäni ole merkitystä, mitä nämä naiset ovat konkreettisesti tehneet Syyriassa. He ovat lähteneet sinne kannattamaan väkivaltaista totalitarismia eikä ole merkkejä, että he olisivat muuttaneet näkemystään.”

Koko oppositio teki hallitukselle joulukuussa välikysymyksen al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten ja Suomesta sinne päätyneiden tilanteesta.

Al-Hol|Ulkoministeriö vahvistaa HS:n tiedot: Al-Holin leiriltä saapui iltapäivällä Suomeen kolme naista ja yhdeksän lasta, tulijat pääsivät leiriltä pois omin avuin

Al-Hol|Al-hol on Lappeenrannan kokoinen telttakylä, jossa on Isisin naisjäseniä yli 50:sta maasta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka

Luetuimmat

Uusimmat