Vasemmistoliitto perustaisi työttömistä koostuvat luonnonsuojelujoukot - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Vasemmistoliitto

Vasemmistoliitto perustaisi työttömistä koostuvat luonnonsuojelujoukot

Vasemmistoliiton ilmasto-ohjelma vaatii junamatkaa aina edullisemmaksi kuin lentomatkaa.

Puheenjohtaja Li Andersson kavahtaa puheita leikkauslistoista.

Julkaistu: 1.6. 19:20

Vasemmistoliitto haluaa, että Suomen luodaan työttömistä koostuvat luonnonsuojelujoukot.

Puolue toteuttaisi joukot niin, että valtio asettaa julkiselle sektorille työllistämisvelvoitteen, jonka mukaan jokainen halukas yli 12 kuukautta työttömänä ollut saa palkkatuetun työpaikan julkisella sektorilla.

Tätä tavoitetta varten valtio loisi luonnonsuojelujoukot, joissa työtä tehdään ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta keskeisissä hankkeissa.

Ehdotus tulee ilmi vasemmistoliiton maanantaina julkaisemasta ilmastopoliittisesta ohjelmasta nimeltään ”Askeleet kohti ilmastoystävällistä hyvinvointivaltiota”.

Ohjelmassa on paljon vasemmistoliiton aikaisemmista ohjelmista tuttuja vaatimuksia, jotka perustavat valtion roolin lisäämiseen ja varakkaiden ja pääomien verottamiseen.

Ohjelmassa ympäristöverojen korotuksia korvataan pienituloisille ja suurtuloiset maksavat enemmän ilmastopäästöistään.

Puolue kiristäisi muun muassa ilmastolakeja ja säätäisi yritysvastuulain, jotta suomalaisyritykset kartoittavat oman toimintansa ympäristöriskit ja toimisivat niiden minimoimiseksi.

”Leikkauslistojen väläyttelyn sijasta meidän on uskallettava luoda kuvaa paremmasta tulevaisuudesta. Ilmastokriisi on mahdollista ratkaista luoden samalla paremmin voivaa ja vankemmilla perustuksilla seisovaa hyvinvointivaltiota”, sanoo vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ohjelman tiedotteessa.

Ohjelmassa on sekä suuria globaaleja vaatimuksia että vähän pienempiä ehdotuksia.

Vasemmistoliitto on asettamassa hiilitullin EU:n rajoille ja ohjaisi eläkerahastojen varallisuutta kohti kestäviä sijoituksia.

Kaupunkialueille tulisi ruuhkamaksut ja polttoaineverotusta muutettaisiin entistä enemmän suosimaan ympäristöystävällisten polttoaineiden käyttöä.

Uusimpien autojen päästörajoja puolue kiristäisi. Fossiilisten bensiini- ja dieselautojen myynnin vasemmistoliitto kieltäisi vuoteen 2035 mennessä.

Junaliikenteen pitäisi olla kaikissa tilanteissa lentämistä houkuttelevampaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?