Tiedepaneeli eri linjoilla kasvo­maskeista hallituksen tilaaman selvityksen kanssa: ”Asiassa pitäisi toimia varovaisuus­periaatteella” - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Suojautuminen

Tiedepaneeli eri linjoilla kasvo­maskeista hallituksen tilaaman selvityksen kanssa: ”Asiassa pitäisi toimia varovaisuus­periaatteella”

Hallituksen asettamaa tiedepaneelia johtanut Christina Salmivalli sanoo, että maskien käytön hyötyjä tutkitaan jatkuvasti lisää.

Jalankulkija käytti kasvomaskia kulkiessaan Mannerheimintiellä Helsingissä 18. toukokuuta 2020.

Julkaistu: 2.6. 8:32, Päivitetty 2.6. 10:35

Hallituksen asettama tiedepaneeli kannattaa kasvomaskien käyttämistä julkisilla paikoilla ja julkisessa liikenteessä.

Turun yliopiston professorin Christina Salmivallin johtaman 13-henkisen tiedepaneelin raportti toteaa seuraavasti:

”Vaikka uudelle koronavirukselle kehitetään tehokkaita rokotteita, niiden tuotanto ja jakelu tapahtuvat optimistissakin arvioissa vasta jossain vaiheessa ensi vuotta. Siihen asti on tartunnan torjunnan näkökulmasta suositeltavaa, että isommat joukkokokoontumiset erityisesti sisätiloissa on kielletty, julkisilla paikoilla tai joukkoliikennevälineissä käytetään (ehkä tartuntatautitilanteesta alueella riippuen) maskia, ihmiset ovat ottaneet tartunnanjäljityssovelluksen käyttöönsä ja virustestejä tehdään kysyntää vastaavasti ja säännöllisinä seuloina väestössä, jotta havaitaan oireettomat kantajat ja saadaan reaaliaikaista tietoa tartuntatilanteesta.”

Hallituksen on tarkoitus päättää virallisesta maskilinjauksesta tällä viikolla. Sosiaali- ja terveysministeriön tilaama selvitys kasvomaskien käytöstä koronavirustartuntojen ehkäisyssä julkaistiin viime viikolla. Sen mukaan kasvosuojusten hyödyt ovat niukat.

Tiedepaneelia johtanut Salmivalli sanoo, että ministeriön selvityksessä haravoitiin nimenomaan satunnaistettuja kokeita. Hän kuitenkin korostaa, että maskien hyödyllisyydestä on saatu näyttöä muissa tutkimuksissa, jotka eivät ole vastaavasti kontrolloituja. Salmivalli myös toteaa, että asiasta saadaan lisää tutkimusnäyttöä miltei joka päivä.

”Raportissa tuodaan esiin, että maskisuosituksen pitäisi perustua vapaaehtoisuuteen. Maskien hyödyllisyys koronaviruksen leviämisen torjunnassa asia, josta varmasti tullaan tekemään lisää tutkimusta”, Salmivalli sanoo.

Maskia suositellaan erityisesti riskiryhmien kanssa tekemisissä ollessa tai tilanteissa, joissa turvaetäisyyden pitäminen on mahdotonta tai vaikeaa.

”Asiassa pitäisi toimia varovaisuusperiaatteella”, Salmivalli sanoo.

Tiedepaneeliin kuului myös virologi Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta. Erityisesti hän suosittelisi maskien käyttöä julkisissa sisätiloissa.

”Kirjastossa tai museossa hengitysmaskin käyttö voi olla lyhyen vierailun ajan perusteltua. Samoin kuin matkalla joukkoliikennevälineissä”, Vapalahti sanoi aiemmin HS:n haastattelussa.

”Maski voi myös lisätä turvallisuuden tunnetta”, Vapalahti sanoi.

Maskin käytön olisi myös Vapalahden mukaan hyvä perustua vapaaehtoisuuteen, eikä kasvojaan pidä silloinkaan kosketella. Vapalahti sanoo, että maski suojaa erityisesti muita maskinkäyttäjän tartunnalta.

Tiedepaneeli asetettiin valtiosihteeri Martti Hetemäen johtaman exit-valmisteluryhmän tueksi. Hetemäen ryhmän raportti julkaistiin maanantaina ja myös tiedepaneelin määräaika päättyi toukokuun lopussa. Tiedepaneelin raportin on tarkoitus käsitellä koronakriisin haitallisten vaikutusten ehkäisemistä kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Paneelin raportti käsittelee niin sanottua paluuta normaaliin monesta näkökulmasta, ei vain maskien kautta. Paneeli suosittaa vankkoja karanteeni- ja eristystoimia, tehokasta proaktiivista testausta ja eristystä ja mobiilisovellusten laajamittaista käyttöä tartunnanjäljityksen tukena.

”Joka tapauksessa jonkinasteista fyysistä etäännyttämistä tullaan tarvitsemaan, ja maskien käyttö erityisesti riskitilanteissa olisi hyödyllistä estämään tartuntojen leviämistä erityisesti oireettomilta kantajilta”, raportissa kerrotaan.

Raportissa ei käsitellä maskien suojaavuusluokituksia tai sitä, millaisia suojaimia kansalaisten kannattaisi käyttää.

Valtioneuvoston kanslia nimitti tiedepaneelin jäsenet Tutkimuslaitosten yhteenliittymä Tulanetin, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifin ja Suomalaisen tiedeakatemian yhteisen esityksen pohjalta huhtikuussa. Lisäksi valtioneuvosto täydensi itse paneelia kolmella asiantuntijalla.

Raportin sisältämästä maskisuosituksesta kertoi ensin Verkkouutiset.

Koronaepidemia|Koulukiusaamista tutkinut Christina Salmivalli johtaa nyt tiedepaneelia, joka auttaa hallitusta ulos koronakriisistä

Koronakriisi|Hetemäen ryhmä esittää ensin elvytystä, sitten sopeutusta: ”Rakenteellisia uudistuksia ei pidä hidastaa”

HS-analyysi|Hallitusta odottaa vaikea päätös: Suomessa olisi vihdoin tarjontaa kasvosuojuksista, mutta STM:n selvitys tyrmäsi hyödyt

Suojautuminen|Tukes on saanut kymmeniä ilmoituksia kansanmaskeista – vain virallisia hengityssuojaimia saa markkinoida sillä, että ne suojelevat käyttäjäänsä koronavirukselta

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka