Hallitus ei onnistunut sopimaan kannastaan EU:n 750 miljardin euron koronaelvytyspakettiin - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Koronakriisi

Hallitus ei onnistunut sopimaan kannastaan EU:n 750 miljardin euron koronaelvytyspakettiin

Hallituksen EU-ministerivaliokunta jatkaa asian käsittelyä tällä viikolla.

Suomen eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen kuvattiin eurooppaministereiden epävirallisessa videoneuvottelussa toukokuun lopulla.

Julkaistu: 3.6. 7:32, Päivitetty 3.6. 14:56

Hallitus ei onnistunut keskiviikon istunnossaan löytämään yhteistä kantaa komission viime viikolla ehdottamaan EU:n koronaelvytyspakettiin. Hallituksen EU-ministerivaliokunta käsitteli asiaa keskiviikkoaamuna pääministeri Sanna Marinin (sd) johdolla. Kokouksen jälkeen valtioneuvoston kanslia tiedotti niukkasanaisesti, että ”laajan kokonaisuuden käsittelyä jatketaan myöhemmin”.

Viime viikolla hallitus tiedotti, että kanta komission esitykseen muodostetaan tämän viikon EU-ministerivaliokunnan kokouksessa. Myös ministerivaliokunnan kokouksen asialistalle kokouksen tarkoitukseksi oli merkitty Suomen toimintalinjasta sopiminen.

HS:n tietojen mukaan hallitus pyrkii muodostamaan kantansa vielä tämän viikon kuluessa. Suomen EU-linjasta päättävä eduskunnan suuri valiokunta käsittelee koronaelvytyspakettia jo perjantaina, ja hallituksen tavoite on muodostaa oma linjansa ennen tätä, jotta eduskunnalla on riittävästi aikaa käsitellä asia huolellisesti.

Suomen neuvottelukanta on muodostettava ennen kesäkuun 19. päivänä alkavaa EU-maiden huippukokousta, jossa elvytyspakettia ensimmäisen kerran käsitellään korkeimmalla poliittisella tasolla.

EU-komissio esitti viime viikolla mittavaa, 750 miljardin euron elpymispakettia, josta ohjattaisiin rahaa koronaepidemian runtelemien EU-maiden tueksi. Tästä 500 miljardia jaettaisiin jäsenmaille tukina ja 250 miljardia lainoina. Ehdotuksessa merkittävää on, että summa rahoitettaisiin yhteisellä, komission rahoitusmarkkinoilta ottamalla lainalla. Samalla komissio esittää, että jäsenmaat kasvattaisivat EU:n mahdollisuutta kerätä omia varoja.

Rahoitus ohjataan jäsenmaille EU:n tukiohjelmien kautta, ja se maksettaisiin takaisin tulevina budjettikausina vuosien 2028 ja 2058 välillä.

Kyse on vasta komission ehdotuksesta, ja nyt alkavat ratkaisevat EU-maiden väliset neuvottelut. Esitys on poliittisesti kiistanalainen, periaatteellisesti merkittävä, teknisesti monimutkainen ja siihen sisältyy myös oikeudellisia riskejä.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) kertoo, että EU-ministerivaliokunta oli koolla kaksi tuntia, minkä jälkeen hallituspuolueiden johtoviisikko käsitteli vielä asiaa. Hallituksen kanta on hänen mukaansa tarkoitus antaa eduskunnalle ensi tilassa.

”Tämä on niin iso kokonaisuus, että tähän täytyy perehtyä huolella. Eri poliittisia, taloudellisia ja juridisia ulottuvuuksia on paljon ja niiden punninta vaatii aikaa ja harkintaa.”

”Teemme kovasti töitä, jotta kanta pystytään muodostamaan”, Tuppurainen sanoi STT:lle.

Jo keskiviikkona elpymisrahastoa käsitellään EU-maiden suurlähettiläiden kokouksessa. Suomen suurlähettiläs edustaa Tuppuraisen mukaan huhtikuisten ennakkokantojen perusteella.

Hallituksen kantaa odotetaan nyt eduskunnassa.

Perjantaina suuri valiokunta kuulee asiantuntijoita. Tiistaina valiokunnalla on ylimääräinen kokous, jolloin se ottaa kantaa elpymispakettiin. Ennen sitä sen on tarkoitus saada lausunnot ainakin valtionvarainvaliokunnalta, talousvaliokunnalta ja todennäköisesti myös perustuslakivaliokunnalta.

Suuren valiokunnan on otettava elpymispakettiin kantaa jo tiistaina, sillä tiistai-illaksi on suunniteltu EU:n talousministerien etäkokous, jossa pektista käydään yleisluontoista keskustelua. Suomella pitää olla kokoukseen yleistason kanta. Suomea edustaa kokouksessa valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk), joka tarvitsee eduskunnalta mandaatin.

Paketti tuodaan lähiaikoina todennäköisesti myös eduskunnan suuren salin keskusteluun.

HS-analyysi|EU:n tukirahojen piti auttaa pahiten pandemiasta kärsineitä maita, mutta jakoperusteet ovatkin ihan toiset

HS-analyysi|Saako EU pian verottaa meitä? Tänään julkistettava esitys koronarahastosta asettaa Suomen suurten valintojen eteen

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?