Hallitus ei anna yleistä suositusta kasvomaskien käytöstä – suosittelee silti tilanteisiin, joissa lähikontaktia vaikea välttää - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Hallitus

Hallitus ei anna yleistä suositusta kasvomaskien käytöstä – suosittelee silti tilanteisiin, joissa lähikontaktia vaikea välttää

Matkustussuosituksista hallitus neuvottelee uudelleen ensi viikolla.

Julkaistu: 3.6. 12:00, Päivitetty 3.6. 21:07

Hallitus kävi koko keskiviikkopäivän neuvotteluita siitä, pitäisikö hallituksen suosittaa suomalaisille kasvomaskin käyttöä koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi kello 20 jälkeen, että hallitus ei aio tehdä yleistä suositusta maskien käytöstä. Hallitus kuitenkin katsoo, että suojusta voi käyttää toisten ihmisten suojaamiseksi paikoissa ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista, esimerkiksi joukkoliikenteessä ruuhka-aikoina.

Kiurun mukaan sosiaali- ja terveysministeriö esitti virkakantanaan, että kasvosuojaimista ei anneta yleistä suositusta. Hallitus kuuli myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ja Husin asiantuntijoita.

Kiuru korosti, että ensisijaiset koronaviruksen torjuntakeinot ovat yhä kontaktien välttäminen ja hyvä käsi- ja yskimishygienia.

”Kasvosuojus ei suojaa käyttäjäänsä tartunnalta, mutta se voi kuitenkin estää virusta kantavaa ihmistä tartuttamasta muita”, Kiuru sanoi.

Kiurun mukaan kansalaisia pitää opastaa kasvusuojusten oikeaan käyttöön, jotta ne riisutaan ja puetaan oikein sekä vaihdetaan riittävän usein.

Hallitus käsittelee maskinkäyttösuosituksia tarvittaessa uudestaan, jos epidemiatilanne antaa siihen aihetta.

Taudin jäljittämiseen tarkoitettu mobiilisovellus tullaan ottamaan käyttöön, Kiuru kertoi.

Perjantaina julkistettu sosiaali- ja terveysministeriön selvitys päätyi siihen, että kasvosuojusten hyödyt koronaviruksen ehkäisyssä ovat vähäiset tai olemattomat. Johtopäätös perustui asiasta julkaistujen kansainvälisten tutkimusten yhteenvetoon.

Lue lisää: Selvitys: Kasvomaskien käytöstä ei ole juuri hyötyä – Hallitus päättää Suomen linjasta ensi viikolla

Hallituksen asettama tiedepaneeli oli eri linjoilla: Se kannatti raportissaan tiedepaneeli kasvomaskien käyttämistä julkisilla paikoilla ja julkisessa liikenteessä.

Lue lisää: Tiedepaneeli eri linjoilla kasvomaskeista hallituksen tilaaman selvityksen kanssa: ”Asiassa pitäisi toimia varovaisuusperiaatteella”

Hallituksen neuvottelut alkoivat kello 12.30 Säätytalolla. Neuvotteluissa käsiteltiin myös matkailuun liittyviä kysymyksiä, mutta ne siirrettiin lopulta ensi viikkoon.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoi Twitterissä iltapäivällä, että hallitus kävi ”hyvää keskustelua” rajaliikenteen rajoitusten osittaisesta purkamisesta ja ulkomaanmatkoja koskevista suosituksista.

”Valmistelu jatkuu. Rajoitusten purkamista arvioidaan eri maiden tautitilanteiden pohjalta. Palaamme asiaan ensi viikolla”, Ohisalo kertoo.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi ennen neuvotteluita, että hallitus tarkastelee matkustussuositusten ja -rajoitusten osalta erityisesti Suomen lähialuetta.

”Varmasti käydään läpi tätä tilannetta suhteessa muihin Pohjoismaihin. Tanska ja Norjahan ovat nyt omia rajojaan jonkin verran avanneet. Ja sitten Baltian suuntaan”, hän sanoi.

Hallitus on kuullut Säätytalolla analyysia lähialueen terveys- ja tautitilanteesta. Sen jälkeen Haaviston mukaan oli tarkoitus neuvotella siitä, millaisella aikataululla rajaliikennettä voisi helpottaa.

Rajojen mahdolliseen avaamiseen täytyy Haaviston mukaan liittyä myös karanteenisäännösten muuttuminen. Tanskan asettamat säännöt matkustajille maan sisällä tuntuvat Haaviston mielestä monimutkaisilta.

”Varmasti pitäisi olla sellaiset säännöt, joita on helppo noudattaa ja joita ihmiset ymmärtävät.”

Tällä hetkellä kaikkea vapaa-ajan matkustamista ulkomaille suositellaan vältettäväksi.

Haaviston mukaan Baltian maat ovat pitäneet Suomeen yhteyttä. Haavisto kertoo käyneensä keskusteluja Viron ulkoministerin Urmas Reinsalun kanssa.

”Kovastihan siellä jo toivottaisiin myös suomalaisia matkailijoita tänä kesänä. Mutta varmasti tänään kuullaan ensin tämä tautitilannearvio ja sitten täytyy katsoa, ettei tule liian isoja riskejä”, hän sanoi.

Haaviston mukaan keskusteluita matkailusuositusten poistamisesta on käyty myös Ruotsin kanssa. Hän totesi, että pohjoisella rajalla Tornio–Haaparanta-yhteyden säilyminen on ollut tärkeää.

”Ruotsissa on vähän erilainen tautitilanne ja sen mukaan täytyy mennä. Totta kai pohjoismaiset rajanaapurit toivovat, että kesän aikana yhteydenpito paranee ja rajan yli päästään”, Haavisto sanoi.

Sunnuntaina Pekka Haavisto sanoi STT:lle, että lomasuunnitelmat kannattaa rakentaa kotimaan matkailun varaan.

”Kun kansalaiset kysyvät selkeää ohjetta loman suunnitteluun, oma vastaus on ollut vielä, että kannattaa rakentaa suunnitelmansa tässä vaiheessa kotimaan mökkiloman tai kotimaan matkailun varaan. Muuta varmaa tässä vaiheessa en osaa vielä sanoa”, Haavisto sanoi.

Suojautuminen|”Maskien ansiosta olemme voineet pitää kaikki töissä” – Kymmenet suomalais­yritykset valmistavat kankaisia kansan­maskeja, vaikka suositusta niiden käyttöön ei ole

Suojautuminen|Tiedepaneeli eri linjoilla kasvo­maskeista hallituksen tilaaman selvityksen kanssa: ”Asiassa pitäisi toimia varovaisuus­periaatteella”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?