Katri Kulmuni: Haluan itse maksaa esiintymis- ja viestintäkoulutuksesta aiheutuneet kustannukset - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Konsultit

Katri Kulmuni: Haluan itse maksaa esiintymis- ja viestintäkoulutuksesta aiheutuneet kustannukset

Kulmunin viestintävalmennus alkoi keskustan puheenjohtajakisan alla. Ministeriöissä ei noudatettu valtioneuvoston hankintasuosituksia.

Keskustan nykyinen puheenjohtaja Katri Kulmuni sai hallituskriisin jälkeen kannettavakseen valtiovarainministerin salkun.

Julkaistu: 3.6. 19:27, Päivitetty 3.6. 21:41

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) kertoo maksavansa takaisin esiintymiskoulutukset, jotka työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö ovat hänelle ostaneet.

Kulmuni kertoi päätöksensä illalla Säätytalolla. Kulmuni sanoo tiedotteessaan, että ei ole osallistunut sopimusten laadintaan.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kertoi illalla Twitterissä tarjonneensa Kulmunille mahdollisuutta, että puolue vastaisi maksuista. Pirkkalaisen mukaan Kulmuni halusi kuitenkin maksaa koulutukset itse takaisin.

Kulmunin koulutuksista ehti nousta kohu Suomen Kuvalehden kerrottua tiistaina kahden ministeriön ostaneen Kulmunille koulutusta 38 525 eurolla, kun summasta poistetaan arvonlisävero.

Summasta puuttuu kuitenkin Tekirin ensimmäinen, elokuussa 2019 lähettämä 6 800 euron lasku.

Siten ministeriöiden HS:lle toimittamista asiakirjoista ilmenee, että Tekir laskutti Kulmunin valmennuksista yhteensä 45 325 euroa elokuun 2019 ja maaliskuun 2020 välillä. Summa ei sisällä arvonlisäveroa.

Kulmuni valittiin 7. syyskuuta 2019 puolueensa keskustan puheenjohtajaksi.

Ministeriöt eivät noudattaneet valtioneuvoston hankintasuosituksia, kun ne tilasivat viestintätoimisto Tekiriltä valmennusta entiselle elinkeinoministerille ja nykyiselle valtiovarainministerille Kulmunille.

Lain mukaan julkiset eli veronmaksajien rahoilla tehtävät hankinnat on kilpailutettava, jos niiden arvo ylittää 60 000 euroa ilman arvonlisäveroa. Valtioneuvoston hankintaohje kuitenkin asettaa kynnyksen matalammaksi.

Jos hankinta on arvoltaan vähäinen eli alle 20 000 euroa, suorahankinta voi opaskirjan mukaan olla perusteltu. Silloinkin kannattaa hintatiedot selvittää muutamalta palveluntarjoajalta, hankintaohje opastaa.

Näin kahdessa ministeriöissä ei kuitenkaan toimittu. Ne eivät myöskään tehneet asiasta erillistä hankintapäätöstä, josta suorahankinnan perusteet kävisivät ilmi. Sellainen tulisi ohjeen mukaan laatia, kun hankintojen arvo ylittää 20 000 euroa.

Tämä raja tuli nopeasti vastaan, kun Kulmunin viestintävalmennus alkoi.

4. elokuuta 2019 Tekir osoitti Kulmunin esikunnalle tarjouksen 13 600 euron valmennuskokonaisuudesta. Lisätöistä viestintätoimisto veloittaisi 150–350 euroa tunnilta. Jos konsultoinnin toteuttaisi Tekirin hallituksen puheenjohtaja ja perustaja Harri Saukkomaa, tuntitaksa olisi 700 euroa.

Valmennuksen tavoite on tarjouksen mukaan kehittää Katri Kulmunin valmiuksia television keskusteluissa, kaksintaistelumaisessa keskustelussa ja puheen pitämisessä.

Valmennus sisälsi tarjouspyynnön perusteella muun muassa käytännön harjoituksia, joiden avulla ministeri saattoi varautua toimittajien kysymyksiin sekä muiden keskustelijoiden väitteisiin ja argumentteihin.

Ministeriö ja Tekir solmivat tarjouksen pohjalta sopimuksen 8. elokuuta, ja työt alkoivat pian tämän jälkeen.

Ensimmäisen laskun viestintätoimisto lähetti 16. elokuuta valmennuksen alettua. Seuraava 17 300 euron lasku on päivätty syyskuun lopulle. Asiakirjoista ei ilmene, miten koulutus ajoittui suhteessa keskustan puheenjohtajakisaan.

Kulmuni sai Tekiriltä valmennusta myös joulukuussa 2019. Viestintäkonsultin apuun ministeri turvautui muun muassa samana päivänä, jolloin tuolloinen pääministeri Antti Rinne (sd) erosi tehtävästään.

Tämä lasku meni lopulta valtiovarainministeriön piikkiin sen jälkeen, sillä hallituskriisin jälkeen Kulmunin salkku vaihtui. Siten 20 000 euron rajasumman ylitys jäi runsaaseen 4 000 euroon.

Ministeriön vaihduttua myös valtiovarainministeriö teki Tekirin kanssa sopimuksen. Valtiovarainministeriöltä viestintätoimisto on tämän vuoden aikana laskuttanut yhteensä 21 225 euroa. Viimeisin lasku on tämän vuoden maaliskuulta.

Valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Thomas Sund kertoo, ettei Tekiriltä ole tämän jälkeen ostettu palveluita. Syynä on hänen mukaansa se, että ostot ylittivät valtioneuvoston ohjeen asettaman vähäisen hankinnan 20 000 euron rajan.

Sundin mukaan on erittäin harvinaista, että ministeriö ostaa valmennusta esimerkiksi yksittäistä tv-lähetystä varten.

”Minun tietojeni mukaan valtiovarainministeriö ei ole maksanut Petteri Orpolle (kok) vastaavaa viestintäkoulutusta”, Sund sanoo.

Orpo oli edellisen hallituksen valtiovarainministeri.

Myös kokoomuksen viestintäpäällikkö Kirsi Hölttä kertoo, ettei Orpolle ostettu ulkoista, ministeriön maksamaa viestintäpalvelua hänen toimiessaan valtiovarainministerinä.

”Puolueen puheenjohtajana hänelle hankittiin viime eduskuntavaalien alla viestintävalmennusta tv-tentteihin. Valmennuksen maksoi kokoomus”, Hölttä sanoo.

Täysin tavatonta ulkoisen viestintäkonsultin maksaminen ei kuitenkaan ole.

Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona, että myös tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) on saanut Saukkomaan toimistolta kaksi tuntia koulutusta maaliskuun alussa. Laskun loppusumma oli IS:n mukaan 2 480 euroa, ja sen kuittasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kulmunin puheenjohtajakisassa haastanut puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) osallistui niin ikään puoluekokouksen alla elokuussa 2019 viestintäkoulutukseen. Aamupäivän mittaisen koulutuksen järjesti markkinointitoimisto Avidly, ja IS:n mukaan se maksoi 5 022 euroa. Laskun kuittasi puolustusministeriö.

Lisäksi valtioneuvoston kanslia osti vuosi sitten ministereille valmennusta EU-puheenjohtajakauden englanninkielisiin esiintymisiin. 8 500 euroa maksanut koulutus kattoi 15–20 tuntia henkilökohtaista valmennusta.

Hallitus|”Esiintyminen jännittää minua”, sanoi Katri Kulmuni MTV:lle – SK: ministerille on maksettu konsultti­palveluita lähes 50 000 eurolla

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?