Hallitus linjasi kantansa EU:n korona­elvytykseen: Suomi vaatii 750 miljardin euron paketin pienentämistä ja painottamista lainoihin - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Euroopan unioni

Hallitus linjasi kantansa EU:n korona­elvytykseen: Suomi vaatii 750 miljardin euron paketin pienentämistä ja painottamista lainoihin

Asia siirtyy eduskunnan käsittelyyn.

Hallituksen johtoviisikko tiedotustilaisuudessa neljännestä lisätalousarvioesityksestä tiistaina.

Julkaistu: 4.6. 13:41, Päivitetty 4.6. 16:27

Hallitus onnistui torstaina sopimaan kannastaan Euroopan komission esittämään 750 miljardin euron koronaelvytyspakettiin. Komission ehdotus elpymisvälineeksi ei sellaisenaan ole Suomen hyväksyttävissä, valtioneuvoston tiedotteessa sanotaan. Hallitus linjasi jatkoneuvotteluihin Suomelle neljä reunaehtoa.

Hallituksen kanta on, että paketin koon tulee olla pienempi ”ja suhteessa jäsenmaille myöhemmin syntyvään maksutaakkaan ja maksutaakan ajalliseen kestoon”. Lisäksi hallitus vaatii, että suorien avustusten osuutta pitää pienentää ja lainojen osuutta kasvattaa. Elvytyspaketin voimassaoloaikaa tulee hallituksen mielestä olla lyhyempi kuin komission esittämä neljä vuotta.

Komission esityksessä rahoituspaketti jakautuisi karkeasti siten, että 500 miljardia euroa jaettaisiin jäsenmaille suorina tukina ja 250 miljardia euroa lainoina. Paketti rahoitettaisiin siten, että komissio hakisi markkinoilta lainaa 750 miljardia euroa, ja laina maksetaan takaisin tulevina vuosikymmeninä korkeampina EU-jäsenmaksuina ja mahdollisesti uusilla EU-veroilla kuten muovi- tai digiverolla.

Komission esityksessä laina maksettaisiin takaisin vuosina 2027–2058. Suomen hallituksen neljäs reunaehto on, että takaisinmaksuajan tulee olla lyhyempi kuin 30 vuotta ja ”rahoitusjärjestelyn tulee noudattaa perussopimuksen tasapainoisen budjetin periaatetta”.

Elvytyspaketista käydään tänään ajankohtaiskeskustelu eduskunnan täysistunnossa noin kello 17. Asiasta keskusteltiin myös kello 16 alkaneella kyselytunnilla.

Eduskunta ei kuitenkaan ollut saanut tietoa hallituksen kannasta vielä aiemmin torstaina iltapäivällä. Ajankohtaiskeskustelu ei ole lain ja eduskunnan työjärjestyksen näkökulmasta vielä osa Suomen kannan varsinaista eduskuntakäsittelyä.

Opposition kansanedustajat arvostelivat joka tapauksessa tilannetta Twitterissä:

”Kansalaiskeskustelua on turha toivoa, hyvä kun eduskunta ehtii kantansa muodostaa – on tämä touhua!” kirjoitti kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah Twitterissä.

”Meillä ei ole tietoa hallituksen kannasta ja jokainen ryhmä väsää ryhmäpuheenvuoroja tietämättä sitä. Järkyttävän juostenkustua touhua”, kirjoitti kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo.

Euroopan komissio antoi esityksensä koronaelvytyspaketiksi viime viikolla. Kyseessä on valtava, teknisesti ja juridisesti monimutkainen sekä poliittisesti kiistanalainen esitys. Komission esityksellä on mittaa noin 2 000 sivua.

Hallituksen piti sopia kannastaan jo keskiviikkona EU-ministerivaliokunnassa, mutta se ei tuolloin onnistunut. Kannanmuodostuksella on kiire, sillä EU-maiden päämiehet käsittelevät esitystä huippukokouksessa 19. kesäkuuta. Sitä ennen neuvotteluja käydään suurlähettiläs- ja ministeritasolla.

Myös eduskunta tarvitsee aikaa asian käsittelyyn.

Suomen neuvottelukannasta päättää lopulta eduskunnan suuri valiokunta, joka järjestää ensimmäisen asiantuntijakuulemisen asiasta jo perjantaina ja ylimääräisen kokouksen tiistaina. Ennen sitä sen on tarkoitus saada lausunnot ainakin valtionvarainvaliokunnalta, talousvaliokunnalta ja todennäköisesti myös perustuslakivaliokunnalta.

EU-talous|Von der Leyen: 750 miljardin euron elpymisrahoitus on sijoitus EU:n tulevaisuuteen – Suomen saama osuus arviolta 3,5 miljardia euroa

HS-analyysi|EU:n tukirahojen piti auttaa pahiten pandemiasta kärsineitä maita, mutta jakoperusteet ovatkin ihan toiset

HS-analyysi|Saako EU pian verottaa meitä? Tänään julkistettava esitys koronarahastosta asettaa Suomen suurten valintojen eteen

Eduskunta|Komission koronapaketista nousi kipakka keskustelu eduskunnassa: ”Miksi te haluatte järkyttävän suuren yhteisvastuun taakan?”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?