Katri Kulmuni eroaa valtiovarainministerin tehtävästä – tiedotustilaisuus katsottavissa kokonaisuudessaan - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Ministerit

Katri Kulmuni eroaa valtiovarainministerin tehtävästä – tiedotustilaisuus katsottavissa kokonaisuudessaan

Kulmuni jatkaa keskustan puheenjohtajana ja keskusta jatkaa hallituksessa.

Julkaistu: 5.6. 14:43, Päivitetty 5.6. 16:11

Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni eroaa ministerintehtävästään. Hän kertoi asiasta eduskunnassa perjantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Syynä on Kulmunin viestintäkoulutuksista noussut kohu. Se alkoi Suomen Kuvalehden kerrottua tiistaina kahden ministeriön ostaneen Kulmunille koulutusta. HS:n tietojen mukaan Kulmunille on ostettu viestintäkoulutuksia yli 45 000 eurolla.

”Yhteiskunnallisissa tehtävissä täytyy kantaa yhteiskunnallista kokonaisvastuuta. Minun on kannettava poliittinen vastuu asiassa vaikka en olekaan tiennyt kaikista kokonaisuuteen liittyvistä hankinnoista enkä ole niitä tilannut tai hankkinut”, hän sanoi.

Kulmuni jatkaa keskustan puheenjohtajana ja keskusta jatkaa hallituksessa.

Ministeriöiden HS:lle toimittamista asiakirjoista kävi ilmi, että Tekir laskutti Kulmunin valmennuksista yhteensä 45 325 euroa elokuun 2019 ja maaliskuun 2020 välillä ilman arvonlisäveroa. Laskun maksoivat työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtiovarainministeriö.

Kulmuni kertoi eduskunnassa halunneensa saada lisää esiintymisvarmuutta. Hän sanoi harjoitelleensa koulutuksissa myös puoluekokouspuhetta.

”Sitä ei olisi pitänyt tehdä”, hän sanoi. Hänen mukaansa harjoituksissa ei olisi pitänyt olla osioita, jotka liittyvät puoluejohtajan tehtävään.

Katri Kulmini poistui eduskunnasta eroilmoituksen jälkeen perjantaina.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kommentoi Kulmunin eropäätöstä Twitterissä.

”Arvostan häntä ihmisenä ja kiitän tähänastisesta yhteistyöstä. Yhteistyö Keskustan kanssa jatkuu hallituksessa”, Marin twiittasi.

Lue lisää: Pääministeri Sanna Marin kommentoi Katri Kulmunin eroa: ”Arvostan häntä ihmisenä”

Kulmuni kertoi keskiviikkona maksavansa takaisin saamansa esiintymiskoulutukset. Perjantaina Helsingin poliisilaitos kertoi aloittavansa esiselvityksen esiintymiskoulutuksen hankkimisesta Kulmunille.

Esiselvitys aloitettiin, koska poliisille oli tehty asiasta kaksi tutkintapyyntöä. Esiselvityksessä ei ole kysymys varsinaisesta esitutkinnasta tai siitä, että poliisi epäilisi asiassa rikosta.

Hankintalain mukaan julkiset eli veronmaksajien rahoilla tehtävät hankinnat on kilpailutettava, jos niiden arvo ylittää 60 000 euroa ilman arvonlisäveroa. Valtioneuvoston hankintaohje kuitenkin asettaa kynnyksen matalammaksi.

Sen mukaan suorahankinta eli kilpailuttamatta ostaminen voi ohjeen mukaan olla perusteltu, jos hankinta on arvoltaan vähäinen eli alle 20 000 euroa.

Ministeriöt eivät siis noudattaneet hankintasuosituksia, kun ne tilasivat Kulmunille valmennuksia viestintätoimisto Tekiriltä.

Kulmuni sai Tekiriltä valmennusta myös joulukuussa 2019. Viestintäkonsultin apuun ministeri turvautui muun muassa samana päivänä, jolloin tuolloinen pääministeri Antti Rinne (sd) erosi tehtävästään Posti-jupakan seurauksena.

HS kertoi joulukuisessa artikkelissaan, että Kulmuni sai hallituskriisiin liittyen moitteita epävarmasta esiintymisestään, vaikka joidenkin mielestä keskusta sai näytettyä voimansa pääministerin kaatamisessa.

Lue lisää: ”Voi olla myös, ettei keskusta nouse tästä”, sanoo Katri Kulmuni HS:n haastattelussa ja kertoo, millä hän uskoo silti saavansa puolueensa kasvuun

Hallituskriisin yhteydessä Kulmuni myös vaihtoi ministerinsalkkua elinkeinoministeristä valtiovarainministerin tehtävään.

Kulmuni, 32, valittiin 7. syyskuuta 2019 puolueensa keskustan puheenjohtajaksi kun Juha Sipilä, 58, oli luopunut paikastaan kevään historiallisen heikon vaalituloksen takia. Torniolainen Kulmuni on ollut ääniharava Lapissa kaksissa edellisissä eduskuntavaaleissa ja toimi puolueensa varapuheenjohtajana edellisten kolmen vuoden ajan.

Kulmunin tukijoihin liittyivät puheenjohtajakamppailun aikana monet pitkän linjan keskustalaiset, kuten Seppo Kääriäinen, Mauri Pekkarinen ja Sirkka-Liisa Anttila.

Viime syksynä julkaistussa henkilökuvassa Kulmunin kerrotaan pystyvän vetoamaan hyvin puolueen eri laitoihin.

Lue lisää: Älykäs ja ”poikkeuksellisen epäsosiaalinen” poliitikko – Tällainen on keskustan uusi puheenjohtaja Katri Kulmuni

Kulmuni opiskeli Lapin yliopistossa kansainvälisiä suhteita, ja osana opintojaan hän opiskeli myös Venäjällä muun muassa Pietarin Eurooppalaisessa yliopistossa. Kulmuni puhuu venäjän lisäksi englantia, ruotsia, ja ranskaa.

Julkiset hankinnat|Poliisi aloittaa esiselvityksen Katri Kulmunille hankituista esiintymisvalmennuksista

Konsultit|Katri Kulmuni: Haluan itse maksaa esiintymis- ja viestintäkoulutuksesta aiheutuneet kustannukset

Kommentti|Kohu viestintä­koulutuksesta horjuttaa jo Kulmunin asemaa ministerinä

”Voi olla myös, ettei keskusta nouse tästä”, sanoo Katri Kulmuni HS:n haastattelussa ja kertoo, millä hän uskoo silti saavansa puolueensa kasvuun

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka