Pääministeri Sanna Marin kommentoi Katri Kulmunin eroa: ”Arvostan häntä ihmisenä” – Matti Vanhasen mukaan Kulmunilla ei ollut muita vaihtoehtoja - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Hallitus

Pääministeri Sanna Marin kommentoi Katri Kulmunin eroa: ”Arvostan häntä ihmisenä” – Matti Vanhasen mukaan Kulmunilla ei ollut muita vaihtoehtoja

Keskustan puolueen puheenjohtajana toistaiseksi jatkava Katri Kulmuni jätti ministerin tehtävänsä perjantaina. Hallituksen ja eduskunnan kollegat kehuvat Kulmunin vastuunkantokykyä.

Katri Kulmuni (kesk) saapui hallituksen lisätalousarvioneuvotteluihin Säätytalolle 2. kesäkuuta 2020.

Julkaistu: 5.6. 15:31, Päivitetty 5.6. 22:40

Keskustan puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi perjantaina, ettei aio jatkaa valtiovarainministerinä. Puolueen puheenjohtajana hän aikoo toistaiseksi pysyä. Ero liittyy epäselvyyksiin viestintäkonsultoinnin hankinnassa.

Lue lisää: Katri Kulmuni eroaa valtiovarainministerin tehtävästä – tiedotustilaisuus katsottavissa kokonaisuudessaan

Pääministeri Sanna Marin (sd) kommentoi Kulmunin eropäätöstä Twitterissä. Marin sanoo tukevansa Kulmunia tämän vaikeassa ratkaisussa.

”Arvostan häntä ihmisenä ja kiitän tähänastisesta yhteistyöstä. Yhteistyö Keskustan kanssa jatkuu hallituksessa”, Marin twiittasi.

Myös muut hallituksen kärkiviisikkoon kuuluvat kiittivät Kulmunia yhteistyöstä ja totesivat puolueyhteistyön jatkuvan edelleen.

Opetusministeri Li Andersson (vas) kiitti Marinin tapaan Kulmunia kuluneesta yhteistyöstä.

”Todella kunnioitettavaa vastuunkantoa vaikeassa paikassa, jossa moni ei olisi päätynyt samaan”, Andersson twiittasi.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) totesi, että Kulmunin ratkaisu oli varmasti raskas.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) toivotti Kulmunille voimia päätöksen jälkeen.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen korostaa myös Kulmunin vastuunkantoa. Hän toteaa twiitissään, että inhimillisestä näkökulmasta eropäätös tuntuu kohtuuttomalta.

Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen kommentoi Kulmunin eroa tiedotteessa. Markkasen mukaan Kulmunin teko oli suoraselkäinen ja ratkaisu kunnioitettava. Markkasen mukaan Kulmunilla on Keskustanuorten täysi tuki johtaa puoluetta syksyn puoluekokoukseen asti.

”Hän laittoi suomalaisen kansanvallan periaatteet ja keskustan uskottavuuden oman ministerinsalkkunsa edelle”, Markkanen sanoo tiedotteessa.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalta äitiysloman vuoksi väistyvä Emma Kari totesi twiitissään, että Kulmuni kantoi tilanteessa raskaan vastuun.

”Muutos ei vaikuta hallitusyhteistyöhön. Vihreät jatkaa yhteistyötä uuden valtiovarainministerin kanssa”, Kari sanoo twiitissään.

Karin paikalle vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi valittiin Jenni Pitko. Hän kertoi, että kunnioittaa Kulmunin ratkaisua ja arvostaa tämän ”suoraselkäistä vastuunkantoa”.

Perjantai-illalla keskustan entinen puheenjohtaja, eduskunnan puhemies Matti Vanhanen sanoi Ylen tv-lähetyksessä, että Kulmunilla ei ollut muita vaihtoehtoja kuin erota.

”Elämässä tapahtuu kaikenlaista. Mitä tässä on tapahtunut virheineen, niin hän teki siitä johtopäätökset. Ottamatta kantaa siihen, mitä tapahtui, niin siitä faktisesti käynnistyi sellainen kierre, josta ei ollut paluuta. Virhe oli selvä, ja hän sen myönsi – osan virheestä hän varmaan kuuli jälkikäteen, mutta minusta hänellä ei ollut vaihtoehtoja”, Vanhanen sanoi Ylelle.

Kulmunin viestintäkoulutuksista nousi kohu Suomen Kuvalehden kerrottua tiistaina kahden ministeriön ostaneen Kulmunille koulutusta. HS:n tietojen mukaan Kulmunille on ostettu viestintäkoulutuksia yli 45 000 eurolla.

Ministeriöiden HS:lle toimittamista asiakirjoista kävi ilmi, että Tekir laskutti Kulmunin valmennuksista yhteensä 45 325 euroa elokuun 2019 ja maaliskuun 2020 välillä ilman arvonlisäveroa.

Kulmuni kertoi keskiviikkona maksavansa takaisin saamansa esiintymiskoulutukset. Perjantaina Helsingin poliisilaitos kertoi aloittavansa esiselvityksen esiintymiskoulutuksen hankkimisesta Kulmunille.

HS:n Marko Junkkari kirjoitti aiemmin päivällä, että kohu Kulmunin viestintäkoulutuksesta horjuttaa hänen asemaansa ministerinä.

Ministerit|Katri Kulmuni eroaa valtiovarainministerin tehtävästä – tiedotustilaisuus katsottavissa kokonaisuudessaan

Kommentti|Kohu viestintä­koulutuksesta horjuttaa jo Kulmunin asemaa ministerinä

Julkiset hankinnat|Poliisi aloittaa esiselvityksen Katri Kulmunille hankituista esiintymisvalmennuksista

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka