Ministeri Ohisalo: 1. heinäkuuta on liian varhaista ulkorajan avaamiseen – Joukko EU-maita avaa sisärajoja kesäkuun puolivälissä, Suomi ei tehnyt päätöstä - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Rajoitukset

Ministeri Ohisalo: 1. heinäkuuta on liian varhaista ulkorajan avaamiseen – Joukko EU-maita avaa sisärajoja kesäkuun puolivälissä, Suomi ei tehnyt päätöstä

Euroopan komissio suosittaa sisärajojen avaamista kesäkuun puolivälissä ja ulkorajoja 1. heinäkuuta. Suomi pitää heinäkuun alkua ulkorajojen avaamiselle liian aikaisena.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) Helsingissä 28. toukokuuta.

Julkaistu: 5.6. 16:46

Bryssel

Suuri määrä Euroopan unionin jäsenmaista aikoo avata sisärajojaan 15. kesäkuuta alkaen. Samalla maat luopuvat karanteenivaatimuksistaan.

Suomi ei ole vielä tehnyt päätöstä omien rajatarkastusten ja karanteenin jatkumisesta. Päätös tehdään sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan ensi viikolla. Ohisalo osallistui perjantaina EU- ja Schengen-maiden sisäministerien videokokoukseen, jonka tarkoituksena oli koordinoida maiden osittain sekavaakin rajapolitiikkaa.

Euroopan komissio ja sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson suosittelevat, että sisärajat avattaisiin kesäkuun puolivälissä ja ulkorajat 1. heinäkuuta asti. Johansson esitteli ajatuksiaan perjantaina jäsenmaille.

Ohisalon mukaan Suomi ja moni muu jäsenmaa piti erityisesti ulkorajaesitystä liian varhaisena. Suomen- ja Venäjän raja on EU:n ja Schengenin ulkoraja.

”Suomen näkökulma ulkorajojen osalta on, että 1. heinäkuuta tulee olemaan liian aikaisin. Lähtökohtamme on edetä askeleittain, jotka vertautuvat taudin liikkeeseen ja tilannekuvaan.”

Vaikka moni EU-maa on ilmoittanut rajarajoitusten purkamisesta, Suomi ei ole vielä uutta päätöstä tehnyt. Ohisalon mukaan Suomi etenee komission ohjeistuksen mukaan, jonka mukaan rajoitukset puretaan ensin sisärajoilta ja niiden lähialueiden kanssa, joiden tautitilanne on suunnilleen yhdenmukainen.

Ohisalo korostaa ”askellusmallia”, ja sitä, että eri toimien välillä on riittävästi aikaa. Ensi viikon päätöksen rajapäätöksen taustaksi tutkitaan muun muassa miten ravintoloiden avaaminen on vaikuttanut Suomen tautitilanteeseen.

Suomi neuvottelee päätöksensä tueksi myös naapurimaiden kanssa. Suomalaiset ovat esimerkiksi päässeet Viroon kesäkuun alusta alkaen ilman rajoitteita. Ruotsissa tautitilanne on eurooppalaisittain ja Suomen näkökulmasta vielä huolestuttava, mikä voi vaikeuttaa rajapäätöksiä.

Suomen uudet päätökset rajarajoituksista ja mahdollisista karanteenisuosituksista tehdään 15. kesäkuuta alkaen.

”Epäilen vahvasti, että kaikista sisärajarajoituksista vielä tässä kohtaa irtauduttaisiin”, Ohisalo sanoo.

Voisiko Suomi jäädä yksin sulkemaan rajoja ja vaatimaan karanteenia, jos muut maat luopuisivat rajoituksista?

Ohisalon mukaan ”ei ole tarkoituksenmukaista, että eri maissa käytännöt ovat aivan täysin toisistaan poikkeavia varsinkin jos tautitilanne maassa sallii purkutoimet.”

Lue myös: HS selvitti, missä Euroopan maissa suomalainen saa nyt lomailla

Suomi haluaa Ohisalon mukaan luopua rajoituksista mahdollisimman nopeasti, mutta tautitilanne huomioon ottaen.

Karanteenin osalta nykylainsäädännön mukaan ei ole mahdollista tehdä eri rajoituksia eri maista tuleville. Virallisen karanteenin voi määrätä vain infektiolääkäri. Ohisalon mukaan esimerkiksi tartuntatautilakia on mahdollista kehittää.

”Nykyisellään omaehtoinen karanteeni on suositus. Jos infektiolääkäri huomaa tartunnan, virallinen karanteeni alkaa lääkärin määräyksestä. Infektiolääkäreiden työresurssit loppuvat aika nopeasti, jos yksittäisiä karanteeneja aletaan määräämään ihmisille.”

Komissaari Johanssonin mukaan EU on hyvin lähellä tilannetta, jossa kaikki sisäiset rajatarkastukset voi poistaa.

”Nyt on aika avautua”, Johansson sanoi Euronewsin haastattelussa.

Johanssonin mukaan epidemiatilanne paranee jäsenmaissa nopeasti, ja kansalaiset ovat tottuneet moniin uusiin rajoituksiin kuten turvaväleihin.

Moni EU-maa on helpottanut tai helpottamassa rajarajoituksia tiettyjen rajanaapureiden kanssa. Osa maista vaatii naapurimaiden ulkopuolelta tulevilta negatiivisen virustestin.

Perjantaina esimerkiksi Tšekki kertoi rajojensa avaamisesta. Hallitus päätti rajojen täydellisestä avaamisesta Itävaltaan ja Saksaan sekä sallii myös rajoittamattoman matkustelun aina Unkarista asti. Tšekki avasi Slovakian-rajansa torstaina.

Italia on avannut rajansa kesäkuun alussa EU-maista saapuville turisteilla. Belgia päätti tällä viikolla rajojen avaamisesta 15. kesäkuuta EU-kansalaisille ja Schengen-maista tuleville. Saksa avautuu suurelta osin 15. kesäkuuta. Ranska on luopunut karanteenista suurilta osin, mutta vaatii edelleen 15. kesäkuuta asti hyväksyttävän syyn tuloon. Ranskan ja Saksan raja avautuu 15. kesäkuuta.

Espanja avaa maarajoja heinäkuun alussa.

Matkailu|HS selvitti, missä Euroopan maissa suomalainen saa nyt lomailla – Helsinki-Vantaalla koettiin sekä suurta pettymystä että haikeita jäähyväisiä

Turismi|Näin matkailu lähtee käyntiin Euroopassa – EU:n komissio julkaisi suositukset, turvalliset kohteet voisi tarkastaa virtuaali­kartasta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?