Lähteet HS:lle: Nämä nimet ovat vahvoilla uudeksi valtiovarainministeriksi - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Ministerit

Lähteet HS:lle: Nämä nimet ovat vahvoilla uudeksi valtiovarainministeriksi

Jotkut keskustavaikuttajat arvioivat taustakeskusteluissa, että uudeksi valtiovarainministeriksi nostettaisiin henkilö, joka pystyy ottamaan tehtävän nopeasti haltuun eikä välttämättä tähtää keskustan seuraavaksi puheenjohtajaksi syyskuun puoluekokouksessa.

Keskustan Mika Lintilä, Antti Kaikkonen, Matti Vanhanen, Annika Saarikko ja Juha Sipilä.

Julkaistu: 5.6. 17:50, Päivitetty 6.6. 20:42

Keskustan valinta Katri Kulmunin seuraajaehdokkaaksi uudeksi valtiovarainministeriksi siirtyi lauantaina. Ehdokas oli määrä valita sunnuntaina puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja keskustan europarlamentaarikkojen yhteiskokouksessa, mutta lauantaina puolue kertoi valinnan siirtyvän maanantaille.

Jotkut keskustavaikuttajat arvioivat taustakeskusteluissa, että uudeksi valtiovarainministeriksi nostettaisiin henkilö, joka pystyy ottamaan tehtävän nopeasti haltuun eikä välttämättä tähtää keskustan seuraavaksi puheenjohtajaksi syyskuun puoluekokouksessa.

Kulmunin seuraajalla on edessään muun muassa elokuun budjettiriihi, jossa pitää päättää uusista työllisyystoimista.

Yksi ennakkoon vahvimmista ehdokkaista valtiovarainministeriksi on nykyinen elinkeinoministeri Mika Lintilä. Hän toimi valtiovarainministerinä Rinteen hallituksessa viime vuonna.

”Ei ole kysytty [valtiovarainministeriksi]. Meillä on hyvin selkeä sapluuna kansanliikkeessä, eduskuntaryhmä ja puoluehallitus esittävät, ja sen mukaan mennään”, Lintilä sanoo HS:lle.

Muita taustakeskusteluissa esiin nousevia nimiä ovat muun muassa puhemies Matti Vanhanen, entinen pääministeri Juha Sipilä ja entinen ministeri Anu Vehviläinen.

Vanhanen sanoo puolueen tietävän, että kun hän palasi viisi vuotta sitten politiikkaan, hän ei ole pyrkinyt valtioneuvoston jäseneksi.

”Muut tehtävät ovat kiinnostaneet”, Vanhanen sanoo.

Jos taas valtiovarainministeriksi sovitettaisiin jo seuraavaa puheenjohtajaa, tehtävään saattaisivat keskustalähteiden mukaan nousta esimerkiksi vanhempainvapaalla vielä oleva Annika Saarikko tai puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Saarikko oli hallituksen tiede- ja kulttuuriministeri ennen kuin jäi vanhempainvapaalle. Häntä on sijaistanut Hanna Kosonen. Saarikko palaa vanhempainvapaalta takaisin ministeriksi elokuussa.

Saarikko kommentoi Kulmunin eroa ainoastaan sosiaalisen median päivityksissään perjantaina.

”Politiikka on raskas laji. Kohtuutonkin. Ja nykyään myös erikoisen nopea. Olen aika tyrmistynyt”, Saarikko kirjoitti. Hän kiitti Kulmunia ja toivotti tälle voimia.

Saarikkoa on pidetty yhtenä kovimmista seuraajaehdokkaista, jos Kulmuni luopuu myös keskustan puheenjohtajuudesta. Keskustalla on sääntömääräinen puoluekokous syyskuun alussa.

Jos valtiovarainministeriksi nousee Lintilä, Kaikkonen tai joku muu nykyisistä ministereistä, täytyy vapautuvaan tehtävään luonnollisesti valita yhteiskokouksessa uusi ministeri.

Vaihtoehto on uudeksi ministeriksi ovat esimerkiksi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ja kansanedustaja Markus Lohi. Kurvinen on tosin samasta Vaasan aalipiiristä kuin Lintilä, joten Lintilän jatkaminen hallituksessa heikentäisi Kurvisen mahdollisuuksia. Lohi taas on Lapin vaalipiiristä, kuten pois hallituksesta jäävä Kulmuni.

Tarvittaessa ministereistä voidaan yhteiskokouksessa äänestää. Jokaisella kokoukseen osallistuvalla on yksi ääni. Kun esimerkiksi vuonna 2016 keskustan silloinen elinkeinoministeri Olli Rehn siirtyi Suomen Pankkiin, hänen tilalleen ministeriksi valittiin äänestyksellä Lintilä. Silloin Lintilä voitti Mauri Pekkarisen äänestyksessä luvuin 37–33.

Kun keskusta on tehnyt valintansa, järjestetään ylimääräinen tasavallan presidentin esittely. Siellä Sauli Niinistö myöntää Kulmunille eron valtioneuvostosta ja nimittää uudet ministerit. Tämä tapahtunee ensi viikolla.

Kommentti|Katri Kulmunin ministeriero oli poikkeuksellinen – hän kantoi poliittista vastuuta ja näytti olevan kovin yksin

Keskusta|Tutkijat: Kulmunin ministeriero avaa keskustelun keskustan puheenjohtajuudesta

Hallitus|Pääministeri Sanna Marin kommentoi Katri Kulmunin eroa: ”Arvostan häntä ihmisenä” – Matti Vanhasen mukaan Kulmunilla ei ollut muita vaihtoehtoja

Ministerit|Katri Kulmuni eroaa valtiovarainministerin tehtävästä – tiedotustilaisuus katsottavissa kokonaisuudessaan

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?