Keskusta valitsee uuden ehdokkaan valtiovarainministeriksi maanantaina – Kulmuni haluaa jatkaa puolueen puheen­johtajana syys­kuun puolue­kokouksen jälkeen - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Keskusta

Keskusta valitsee uuden ehdokkaan valtiovarainministeriksi maanantaina – Kulmuni haluaa jatkaa puolueen puheen­johtajana syys­kuun puolue­kokouksen jälkeen

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi perjantaina jättävänsä valtiovarainministerin tehtävän. Uusi ministeriehdokas oli tarkoitus valita sunnuntaina, mutta valinta siirtyy maanantaille, keskusta kertoi lauantaina.

Katri Kulmunia haastateltiin koronarajoituksista huhtikuun lopussa. Kulmuni sai viestintätoimisto Tekiriltä valmennusta esiintymiseen ja haastatteluihin.

Julkaistu: 6.6. 13:01, Päivitetty 6.6. 20:35

Valtiovarainministerin tehtävästä perjantaina eronnut keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni haluaa jatkaa puoluejohtajan tehtävässään vielä syyskuun puoluekokouksen jälkeen.

”Keskustan puoluekokous valitsee puheenjohtajan – olen käytettävissä”, Kulmuni kirjoitti lauantaina Facebookissa.

Hän perustelee ehdokkuuttaan muun muassa sillä, että ministerin tehtävän jätettyään hänellä on nyt paremmin aikaa hoitaa puolueen työtä.

”Sikäli kun koronarajoitusten poisto sen mahdollistaa, lähden kaikki Suomen maakunnat käsittävälle laajalle kiertueelle. Haluan kohdata teidät kaikki, keskustalainen järjestöväki, keskustella ajankohtaisesta tilanteestamme ja rakentaa yhdessä teidän kanssanne parempaa keskustaa ja onnellisempaa isänmaata”, Kulmuni kirjoittaa.

Kulmuni viestii myös olevansa valmis viemään keskustaa kohti kuntavaaleja.

”Olen valmis työhön tulevien kuntavaalien hyväksi ja tuen kunnallisjärjestöjen ehdokashankintaa kaikin voimin. Olen myös lupautunut ehdokkaaksi omassa kotikaupungissani.”

Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästään sen jälkeen, kun hänen esiintymisvalmennuksiensa kustannuksista oli noussut laajaa keskustelua.

Keskustan oli alun perin määrä valita uusi ehdokkaansa valtiovarainministeriksi Kulmunin tilalle sunnuntaina puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja keskustan europarlamentaarikkojen yhteiskokouksessa.

Lauantaina keskusta kuitenkin kertoi, että valinta siirtyy maanantaille. Keskustan tiedotteen mukaan kokous alkaa aamuyhdeksältä ja järjestetään hotelli Presidentissä. Kokouksen jälkeen on määrä pitää tiedotustilaisuus.

Suomen Kuvalehden mukaan ennen ilmoitusta maanantain kokouksesta siirron syyksi kerrottiin keskustalaisille se, että puoluejohdon pitää tehdä laajempi tilannekuva. Selitys säikäytti useita keskustapäättäjiä, joista osa pelkää, että Kulmuni yrittäisi ensi viikolla kaataa hallituksen, lehti kertoo.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen vastasi HS:lle tekstiviestitse, että kokoukseen siirtämiseen ”ei liity mitään dramatiikkaa”.

Keskustan puoluekokous, jossa puheenjohtaja valitaan, järjestetään syyskuun alussa Oulussa. Kokous piti alun perin järjestää tänä viikonloppuna Vantaalla, mutta se siirtyi koronaviruksen vuoksi.

Kulmuni on toiminut keskustan johdossa viime syksystä alkaen.

Hänen kaudellaan keskustan kannatus on junnannut historiallisen alhaisissa lukemissa, mikä on pitänyt yllä keskustelua hänen asemastaan puoluejohdossa.

Kuluneella viikolla Ylen mielipidemittaus osoitti kannatuksen heikentyneen jälleen 1,5 prosenttiyksikköä 10,7 prosenttiin.

Ministerit|Lintilä valtio­varain­ministerin tehtävistä: ”Eihän noista paikoista kieltäydytä” – Kaikkonen ei kommentoi ministerivalintaa

HS-analyysi|Hallitus on istunut nyt tasan vuoden, ja Kulmunin ero näyttää, missä sen keskeinen ongelma on

Ministerit|Lähteet HS:lle: Nämä nimet ovat vahvoilla uudeksi valtiovarainministeriksi

Kommentti|Katri Kulmunin ministeriero oli poikkeuksellinen – hän kantoi poliittista vastuuta ja näytti olevan kovin yksin

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?