Keskustaa ympäröivät huhut kertovat hermostuneisuudesta, mutta hallituksen kaataminen ”olisi suuri poliittinen virhe”, arvioi Seppo Kääriäinen - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Keskusta

Keskustaa ympäröivät huhut kertovat hermostuneisuudesta, mutta hallituksen kaataminen ”olisi suuri poliittinen virhe”, arvioi Seppo Kääriäinen

Kääriäinen uskoo, että kilpailu keskustan puheenjohtajuudesta syntyy vielä, vaikka Kulmuni on ilmoittanut halukkuudestaan jatkokaudelle

Seppo Kääriäinen kuvattuna kotitilallaan Iisalmessa 2018.

Julkaistu: 7.6. 12:17, Päivitetty 7.6. 14:36

Keskustan pitkäaikaisen vaikuttajan, kansanedustajan ja entisen ministerin Seppo Kääriäisen mukaan hallituksen kaataminen olisi nykytilanteessa ”kummallinen” ratkaisu keskustalta.

”Tasan vuosi sitten keskusta päätti mennä hallitukseen yksimielisesti, tosin puoluejohdon voimakkaan vaikuttamisen seurauksena. Pitäisin tässä vaiheessa kummallisena ja vahingollisena sitä, että ruvettaisiin puuhaamaan hallituksesta pois lähtemistä. Se olisi suuri poliittinen virhe”, Kääriäinen kertoo HS:lle.

Hänen mukaansa huhut mahdollisesta hallituksen kaatamisesta kertovat hermostuneisuudesta nykyisessä tilanteessa. Suurta painoarvoa puheille Kääriäinen ei kuitenkaan anna.

Nykyisellä tilanteella hän viittaa puolueen puheenjohtajan Katri Kulmunin perjantaiseen päätökseen erota valtiovarainministerin tehtävästä. Kulmuni erosi tehtävästään sen jälkeen, kun hänen esiintymisvalmennuksiensa kustannuksista oli noussut laajaa keskustelua.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmoitti perjantaina päätöksestään jättää valtiovarainministerin tehtävän.

Suomen Kuvalehti kertoi lauantaina, että osa keskustan johdosta epäilisi Kulmunin yrittävän kaataa hallitusta. Iltalehden mukaan keskustasta on myös vuodettu huhuja, joiden mukaan hallituksen kaatamista suunnittelisivatkin muut kuin Kulmunin tukijat.

Keskustan piti valita uusi ehdokkaansa valtiovarainministeriksi tänään sunnuntaina, mutta yhteiskokous siirrettiinkin maanantaille.

Kulmuni itse kertoi lauantaina Twitterissä, että keskusta jatkaa hallituksessa.

”Keskusta tekee ratkaisut Suomen ja suomalaisten etu edellä. Elämme poikkeuksellisia aikoja, tarvitsemme nyt vakautta päätöksentekoon. Kerroin jo perjantaina, että keskusta jatkaa hallituksessa. Uusi valtiovarainministeri valitaan huomenna”, hän kirjoitti.

Kääriäinen ei ota kantaa siihen, kenen tulisi nousta Suomen seuraavaksi valtiovarainministeriksi. Hänen mielestään julkisuudessa esillä olleiden nimien joukossa on kuitenkin sellainen henkilö, joka täyttää vaatimukset.

Lue myös: Lähteet HS:lle: Nämä nimet ovat vahvoilla uudeksi valtiovarainministeriksi

”Kovia nimiä on tarjolla ja ne ovat kaikki olleet myös julkisuudessa.”

”Järkyttävän vahva tyyppi sen pitäisi olla. Siitä olisi hyötyä Suomelle ja pikkaisen ehkä keskustalle”, hän muotoilee.

Kääriäisen mielestä Kulmunin ministeriero oli ainoa oikea ratkaisu. Tilanne olisi ennen pitkää ajautunut umpikujaan.

”Se oli oikea ratkaisu, sillä kyllähän kaikesta mylläkästä näki ja näkee, että Kulmunin olisi ollut mahdotonta jatkaa valtiovarainministerinä erittäin vaikeiden asioiden hoitamista.”

Keskustan puheenjohtajan valinnasta syksyn puoluekokouksesta Kääriäisellä on enemmän sanottavaa. Hänen mielestään on todennäköistä, että kilpailu puheenjohtajan paikasta syntyy siitäkin huolimatta, että Kulmuni on itse ilmaissut olevansa käytettävissä myös jatkokaudelle.

”Pidän todennäköisempänä, että kilpailu syntyy kuin että ei syntyisi”, Kääriäinen sanoo.

Hän sanoo, ettei olisi lainkaan tavatonta, että puolueen puheenjohtaja tulee hallituksen ulkopuolelta, vaikka pääsääntö onkin, että puheenjohtaja osallistuu hallitusvastuun kantamiseen.

”Se ei ole mikään historiallinen kummajainen.”

Kääriäisen mukaan keskustan surkea kannatus on koko 2010-luvun kestäneen alamäen takia. Hän korostaa, että kannatus oli heikkoa jo ennen Kulmunia, mutta toisaalta Kulmunikaan ei saanut vajaan vuoden kestäneen puheenjohtajuutensa aikana sitä merkittävästi nostettua.

”Se on sitten oman messunsa aihe, mistä kaikesta siinä on kysymys. Pitää olla hieman historiantajua ymmärtääkseen, että tämä on pitkän ajan kehityksen tulos, ja se on nyt realisoitunut ehkä raaimmillaan juuri Katri Kulmunin aikana.”

Seppo Kääriäisen mukaan keskustan alhaisessa kannatuksessa on kyse vuosia jatkuneesta alamäestä.

Kääriäinen sanoo, että keskustassa on nyt aika ruotia puolueen nykytilannetta rakentavasti. Radikaaleja, nopeita parannuskeinoja ei ole, vaan tilanne pitäisi osata rauhoittaa ensin, Kääriäinen arvioi.

Hänen mielestään rauhoittamista on se, että puolue-elimet valitsevat vahvan valtiovarainministeriehdokkaan.

”Sitten puolueväki valmistautukoon syksyn puoluekokoukseen vakavasti miettien, keiden johdolla keskusta voisi saada kannatuksensa nousuun. Ennen muuta on mietittävä, millaisella linjalla, ohjelmalla ja käytännön keinoilla ja toiminnalla tämä tapahtuu. Tämä on kaikkein tärkeintä. Keskustan idea pitää saada ylös.”

Kääriäinen korostaa, ettei keskustaa voi nostaa suosta vain yksi henkilö, vaan tarvitaan useampi lipunkantaja.

”Kaikki paikat ovat aidosti avoinna joka toinen vuosi. Monia ehdokkaita on olemassa, ja varmasti aika monella haluja on”, Kääriäinen sanoo viitaten syksyn puoluekokoukseen.

Seppo Kääriäinen toimi keskustan kansanedustajana vuosina 1987–2019. Hän toimi muun muassa kauppa- ja teollisuusministerinä Esko Ahon (kesk) hallituksessa ja puolustusministerinä Matti Vanhasen (kesk) hallituksessa. Lisäksi Kääriäinen oli keskustan puoluesihteeri vuosina 1980–1990, puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja 1991–1993 ja eduskunnan ensimmäinen varapuhemies vuosina 2003 ja 2007–2011.

Hallitus|”Tämä tarkoittaa uusia ongelmia” – Tutkijat arvioivat, miten Kulmunin ministeri­ero ja keskustan sekava tilanne vaikuttavat hallituksen kykyyn hoitaa korona­kriisiä

HS Torniossa|”Kuin pahaa unta, josta ei herää” – Kulmunin tukijoukoille ministeriero tuli yllätyksenä, ja sitä edeltänyt hiljaisuus kertoo ehkä puoluetovereiden laskelmoinnista

Keskusta|Keskusta valitsee uuden ehdokkaan valtiovarainministeriksi maanantaina – Kulmuni haluaa jatkaa puolueen puheen­johtajana syys­kuun puolue­kokouksen jälkeen

Ministerit|Lähteet HS:lle: Nämä nimet ovat vahvoilla uudeksi valtiovarainministeriksi

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?