Kulmuni vakuuttaa keskustan jatkavan hallituksessa – Hallituskeskustelu kytee silti ja voi aueta myöhemmin, HS:lle kerrotaan - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Keskusta

Kulmuni vakuuttaa keskustan jatkavan hallituksessa – Hallituskeskustelu kytee silti ja voi aueta myöhemmin, HS:lle kerrotaan

Keskustan tilanteesta on liikkunut viikonloppuna huhuja sen jälkeen, kun sunnuntaille suunniteltu kokous, jossa puolueen piti valita valtiovarainministeriehdokas, siirtyi.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmoitti perjantaina päätöksestään jättää valtiovarainministerin tehtävän.

Julkaistu: 7.6. 13:28, Päivitetty 7.6. 20:40

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni vakuutti sunnuntaina viestipalvelu Twitterissä, että keskusta jatkaa hallituksessa.

”Keskusta tekee ratkaisut Suomen ja suomalaisten etu edellä. Elämme poikkeuksellisia aikoja, tarvitsemme nyt vakautta päätöksentekoon. Kerroin jo perjantaina, että keskusta jatkaa hallituksessa. Uusi valtiovarainministeri valitaan huomenna”, hän kirjoitti.

Keskustan tilanteesta ja haluista pysyä hallituksessa on liikkunut viikonloppuna paljon huhuja.

Keskustelu käynnistyi sen jälkeen, kun sunnuntaille suunniteltu uuden valtiovarainministerin valintakokous siirtyi. Syytä ei kerrottu julkisuuteen. Kokous kerrottiin myöhemmin järjestettävän maanantaiaamuna.

Valtiovarainministerin tehtävä aukesi, kun Kulmuni itse erosi tehtävästä perjantaina esiintymiskoulutuskustannuksista nousseen keskustelun seurauksena.

Suomen Kuvalehti kertoi lauantaina, että osa keskustan johdosta epäilisi Kulmunin yrittävän kaataa hallitusta. Iltalehden mukaan keskustasta on myös vuodettu huhuja, joiden mukaan hallituksen kaatamista suunnittelisivatkin muut kuin Kulmunin tukijat.

Myös HS:n taustakeskustelujen valossa pohdintaa hallitusyhteistyöstä on käyty keskustavaikuttajien piirissä, sillä keskustan taival hallituksessa on ollut hankala. Lisäksi puolueen kannatuslukemat ovat junnanneet historiallisen alhaalla.

Lienee silti vain hyvin pienen piirin tiedossa, kuinka paljon ja miten vakavasti hallituksesta lähtöä on harkittu nimenomaan Kulmunin ministerieron yhteydessä.

Lauantaina puoluehallituksen kokouksessa teemaa sivuttiin HS:n tietojen mukaan yleisellä tasolla ja lyhyesti.

HS:lle kerrotaan, että ministerivalinnan siirtämisen syy oli se, että kokonaiskuva tilanteesta haluttiin saada selvemmäksi ja siihen tarvittiin aikaa.

Keskustan omissakin riveissä, keskeisillä paikoilla, tuntui joka tapauksessa olevan viikonloppuna turhautumista siihen, että huhuja liikkui ja puoluejohdon viestintä oli vähäistä. Epätietoisuus oli ilmeisen suurta.

Puoluejohto sai arvostelua heikosta tiedonkulusta. Yksi keskustalainen kuvailee sisäisten viestiryhmien hiljentymistä näin:

”Yleensä ei kannata etsiä juonimista sieltä, missä on todennäköisesti vain sähläystä. Nyt on kuitenkin vaikuttanut siltä, että jotain juonitaan.”

Toinen keskustalainen uskoo, että viikonlopun huhut ovat olleet testipalloja.

”On henkilöitä, jotka ovat Katrin äkillisen eron seurauksena kokeneet, että hallituksessa olemiselle ei ole enää pitkällä tähtäimellä edellytyksiä. Siksi on koetettu kepillä jäätä, että olisiko sellaiselle ajattelulle kannatusta.”

Lisäksi useat lähteet ihmettelevät, miksi Kulmuni katkaisi siivet hallitushuhuilta vasta sunnuntaina eikä jo lauantaina.

HS:n tavoittamilla keskustavaikuttajilla on yleisesti ottaen kahdenlaisia ajatuksia suhteessa hallituskysymykseen. Osan mielestä hallituskeskustelun käynnistäminen nykyisessä tilanteessa keskellä korona- ja talouskriisiä olisi hyvin vastuutonta.

Osa korostaa kuitenkin, että hallitusasema on ollut vaikea ja asia saattaa tulla ajankohtaiseksi myöhemmin, jos erimielisyydet tietyistä asiakysymyksistä, kuten talouslinjauksista budjettiriihen yhteydessä syksyllä, kärjistyvät.

”Se [hallituksesta lähtö] tehdään asiaperustein, jos hallituksesta lähdetään”, yksi keskustavaikuttaja sanoo.

Syyn pitäisi olla kansalaiselle hyvin ymmärrettävä, hän korostaa.

Maanantain valtiovarainministerivalinnan suhteen puoluejohto on pitänyt mietinnän hyvin pienessä piirissä. Moni keskustalainen tuntuu toivovan, että paikalle nostettaisiin hyvin kokenut toimija.

HS:n sunnuntaina saamien tietojen mukaan Kulmunin ykkösehdokas valtiovarainministeriksi olisi ollut europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen, mutta tämä kertoi kieltäytyneensä tehtävästä.

Niinpä paineet kohdistuivat sunnuntaina yhä enemmän eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen suuntaan. Aiemmin hän on antanut ymmärtää, että on tuskin käytettävissä.

Keskustelussa esillä ovat olleet myös esimerkiksi elinkeinoministeri Mika Lintilän, entisen pääministerin Juha Sipilän, vanhempainvapaalla olevan Annika Saarikon ja kansanedustaja Anu Vehviläisen nimet.

Mitä Katri Kulmunin jatkoon keskustan johdossa tulee, tuntuu keskustan kentällä olevan kahta ilmaa.

Kulmuni ilmoitti lauantaina, että hän on käytettävissä jatkokaudelle syyskuussa järjestettävässä puoluekokouksessa.

Osalla HS:n tavoittamista vaikuttajista on selvä mielipide siitä, että Kulmunin on hyvin vaikeaa jatkaa puolueen johdossa, ellei hän istu hallituksessa.

Toiset tuntuvat kuitenkin tukevan Kulmunin itse ilmaisemaa ajatusta siitä, että hallituksen ulkopuolella hän ehtisi keskittyä paremmin puolueen johtamiseen.

Joukko pitkäaikaisia keskustavaikuttajia, muun muassa Sirkka-Liisa Anttila, Tytti Isohookana-Asunmaa ja Riikka Pakarinen, vetosivat sunnuntaina julkisuudessa Kulmunin jatkon puolesta.

Puoluekokoukseen on kuitenkin vielä paljon aikaa. Nykyisillä politiikan kierroksilla paljon ehtii tapahtua. Kulmunin povataan joka tapauksessa saavan haastajia, jotta puoluejohtajuudesta tulisi kisa.

Paljon riippunee esimerkiksi siitä, mitä keskustassa hyvin suosittu Annika Saarikko sanoo haluistaan haastaa.

Saarikko toisti sunnuntai-iltana Facebookissa ilmoittaneensa keväällä 2019, ettei tavoittele puheenjohtajuutta. Hän jätti kuitenkin päivityksessään oven auki kisaan lähtemiselle.

”Mikään ei pohdinnoissani ole toistaiseksi muuttunut aiemmasta. Siihen on kaksi syytä. Ensiksikin, tarvitsen aikaa ja ajattelun tilaa merkittävien ja omaan elämääni suuresti vaikuttavien ratkaisujen tekemiseen. Syksyyn on vielä pitkä matka.

Yhtenä mahdollisena haastajana pidettiin myös puolustusministeri Antti Kaikkosta, joka hävisi Kulmunille viime syksyn puheenjohtajakisassa. Kaikkonen kertoi kuitenkin sunnuntaina blogikirjoituksessaan perhesyihin vedoten, ettei tavoittele keskustan puheenjohtajuutta eikä valtiovarainministerin salkkua.

”Jos kaikki menee kuten kovasti toivomme, meille on tulossa vauva vain joitakin viikkoja ennen syksyn puoluekokousta. Pienokainen menee etusijalle”, Kaikkonen kirjoitti.

Oikaisu 7.6. kello 16.40: Kulmuni kirjoitti keskustan hallituksessa jatkamisesta Twitterissä sunnuntaina eikä lauantaina.

Keskusta|Keskustaa ympäröivät huhut kertovat hermostuneisuudesta, mutta hallituksen kaataminen ”olisi suuri poliittinen virhe”, arvioi Seppo Kääriäinen

HS Torniossa|”Kuin pahaa unta, josta ei herää” – Kulmunin tukijoukoille ministeriero tuli yllätyksenä, ja sitä edeltänyt hiljaisuus kertoo ehkä puoluetovereiden laskelmoinnista

Keskusta|Keskusta valitsee uuden ehdokkaan valtiovarainministeriksi maanantaina – Kulmuni haluaa jatkaa puolueen puheen­johtajana syys­kuun puolue­kokouksen jälkeen

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka