Oikeusoppinut Kulmunin halusta jatkaa hallituksen johtoviisikossa: Ulkopuoliset eivät voi osallistua valtioneuvoston päätöksentekoon - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Hallitus

Oikeusoppinut Kulmunin halusta jatkaa hallituksen johtoviisikossa: Ulkopuoliset eivät voi osallistua valtioneuvoston päätöksentekoon

Apulaisprofessori Pauli Rautiainen: ”Kulmunin ratkaisu perustuu puutteelliselle valtiosääntöoikeuden arvioinnille.”

Hallituksen johtoviisikon muodostavat vasemmistoliiton Li Andersson, keskustan Katri Kulmuni, Sdp:n Sanna Marin, vihreiden Maria Ohisalo ja Rkp:n Anna-Maja Henriksson.

Julkaistu: 8.6. 17:51, Päivitetty 8.6. 22:11

Valtioneuvoston jättävän keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin ilmoitus jatkaa ministerierostaan huolimatta niin sanotussa hallituksen johtoviisikossa ja myös keskustan ministeriryhmän johdossa on herättänyt kysymyksiä niin oikeusoppineissa kuin myös pääministeripuolue Sdp:ssä.

Kulmuni kertoi perjantaina eroavansa valtiovarainministerin paikalta esiintymiskoulutuksiensa kustannuksista syntyneen kohun seurauksena.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) on tarkoitus kertoa kannastaan erikoiseen järjestelyyn tiistaina. Demareissa on suhtauduttu järjestelyyn neutraalisti, mutta maanantaina Marinin esikunnasta tähdennettiin, että asiasta olisi hyvä saada keskustalta lisää ja selkeämpää informaatiota, jotta juridisilta ongelmilta vältyttäisiin.

Kulmunin mukaan tuleva valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) osallistuisi viisikon toimintaan ja johtaisi keskustan ministeriryhmää, kun kyse on taloudesta, mutta muista asioista neuvottelisi puolueen puheenjohtaja eli Kulmuni itse. Vanhanen itsekin korosti maanantaina, ettei pyri viisikkoon tai pääministerin sijaiseksi, vaan haluaa keskittyä valtiovarainministerin tehtävään.

Kulmuni kuitenkin täsmensi maanantai-illalla Ylen A-studio-ohjelmassa, että vaikka hän haluaa kuulua hallituksen johtoviisikkoon, keskustan hallituspolitiikan valmistelusta vastaavat valtiovarainministeri ja puolueen muut ministerit.

”En minä voi valtioneuvoston ulkopuolisena jäsenenä osallistua valmisteluun”, Kulmuni muotoili.

Hän kertoi voivansa olla kuitenkin mukana puolueiden välisissä linjauksissa.

Hallituksen viisikkoon kuuluvat puolueiden ministeriryhmien johtajat. Muut kuin pääministeri Sanna Marin ovat nyt myös puolueensa johtajia.

Viisikkoon viedään yleensä erityisen hankalia asioita valmisteltavaksi ennen hallituksen kokouksia. Koronaviruskriisin alussa viisikko teki itsekin poliittisia linjauksia, koska haluttiin nopeita ratkaisuja. Tuolloin he toimivat valtioneuvoston jäsenten ominaisuudessa, ja heillä on oikeudellinen ministerivastuu.

Julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen Tampereen yliopistosta herättääkin kysymyksen, mikä on varsinaisesti viisikon rooli ja oikeudellinen asema.

”Viisikkohan ei ole oikeudellisesti tunnustettu tai säännelty rakenne, kuten esimerkiksi hallituksen ministerivaliokunta on”, Rautiainen sanoo.

”Toisaalta on selvää, että viisikossa ainakin pohjustetaan valtioneuvoston tekemiä päätöksiä eli sen toiminnassa on valtiosääntöoikeudellisesti kyse valtioneuvoston toiminnasta.”

Rautiaisen mukaan vaikuttaa siltä, ettei keskustan ministeriryhmä tai Kulmuni ole miettinyt valtiosääntöoikeudellisia kysymyksiä riittävästi.

”Kulmunin ratkaisu perustuu puutteelliselle valtiosääntöoikeuden arvioinnille”, hän sanoo.

”On sivuutettu se, että valtioneuvoston jäsenyys ja henkilön asema puolueessa ovat oikeudellisesti aivan eri asioita.”

Rautiainen muistuttaa myös, että hallituksen tulee nauttia poliittisesti eduskunnan luottamusta.

”Tästä näkökulmasta on ongelmallista, jos viisikon toimintaan osallistuu sellaisia henkilöitä, joiden toimintaan eduskunta ei voi kohdistaa esimerkiksi välikysymystä.”

Ongelmaan on Rautiaisen mukaan kaksi ratkaisua.

”Jos viisikko jatkaa nykyisellään eli valtioneuvoston toimintaa koordinoivana ja valtioneuvoston jäsenten muodostamana elimenä, ei Kulmuni voi siihen osallistua, koska ei ole valtioneuvoston jäsen. On oikeudellisesti mahdotonta, että valtioneuvoston ulkopuolinen osallistuisi valtioneuvoston päätöksentekoon ilman ministerivastuuta.”

Rautiainen viittaa myös asiakirjajulkisuuteen:

”On asiakirjoja, joita ei voida luovuttaa valtioneuvoston ulkopuolisille.”

Toisaalta viisikosta voitaisiin tehdä enemmän hallituspuolueiden yhteistyötä koordinoiva rakenne, jolloin Kulmuni voisi siihen osallistua, Rautiainen sanoo. Tuolloin sen toiminta olisi valtioneuvoston toiminnasta irrallista ja erilaista kuin nyt.

Samalla pääministeri joutuisi luomaan aivan uudenlaisia tapoja valtioneuvoston toiminnan koordinointiin etenkin vaikeissa kysymyksissä, Rautiainen huomauttaa.

Oikeuskansleria ei informoitu etukäteen Kulmunin suunnitelmista jatkaa ministeriryhmän johdossa

Hallituksen toimien laillisuutta valvova oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoo STT:lle, ettei häneltä ole kysytty etukäteen siitä, miten tulisi toimia, kun keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni haluaa jatkaa puolueen ministeriryhmän johdossa olematta itse ministeri.

Pöysti ei kuitenkaan ota kantaa Kulmunin kaavailuiden lainmukaisuuteen. Hän sanoo, että asia voi tulla laillisuusvalvonnassa esille, joten hän on asian julkisessa kommentoinnissa tässä vaiheessa pidättyväinen.

Pöysti sanoo, ettei ole varma, onko kanteluita jo tullut.

Keskusta|Keskusta esittää Matti Vanhasta valtiovarain­ministeriksi, Kulmuni ei aio eduskunnan puhemieheksi – Video tiedotus­tilaisuudesta katsottavissa

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?