Koronaviruksen takia asetetut poikkeusolot päättyvät, mutta kaikki rajoitukset eivät – Näin päätös vaikuttaa Suomeen - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Hallitus

Koronaviruksen takia asetetut poikkeusolot päättyvät, mutta kaikki rajoitukset eivät – Näin päätös vaikuttaa Suomeen

Valmiuslain käytöstä luopuminen ei tarkoita kaikkien rajoitusten päättymistä.

Julkaistu: 15.6. 12:24, Päivitetty 16.6. 19:05

Valtioneuvosto antoi valmiuslain kumoamisasetukset istunnossaan maanantaina, ja ne tulevat voimaan tiistaina. Istunnossa myös todettiin virallisesti, että samalla poikkeusolot päättyvät.

”Tänään on tavallaan ilon päivä ainakin suhteessa siihen maaliskuun päivään, jolloin yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa totesimme Suomen olevan poikkeustilassa koronaviruksen vuoksi”, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r).

”Itse toivon, että meidän ei tarvitsisi enää koskaan ottaa valmiuslakia käyttöön, mutta se on myös siitä kiinni, kuinka hyvin jaksamme Suomessa pitää kiinni näistä viranomaisten edelleen voimassa olevista suosituksista.”

Suomessa ei todettu maanantaina yhtäkään uutta koronaviruksesta johtuvaa kuolemantapausta. Sairaalahoidossa oli THL:n mukaan maanantaina 22 koronavirustautipotilasta, joista kolme on tehohoidossa.

Marin korosti, ettei poikkeusolojen päättyminen kuitenkaan tarkoita sitä, että epidemian uhka olisi ohi.

Jos epidemia alkaa uudelleen levitä, Marinin mukaan sitä vastaan pyritään taistelemaan normaalin lainsäädännön keinoin ilman valmiuslain palauttamista käyttöön.

”Pyrimme vahvistamaan normaalilainsäädäntöä niin, että pystyisimme niillä työkaluilla mahdollisen toisen aallon tullessa pärjäämään ja selviämään.”

Henrikssonin mukaan kynnys valmiuslain valtuuksien uudelleen käyttöön ottamiseksi ”on jatkossa entistäkin korkeampi”.

Valmiuslaki ehti olla voimassa kolme kuukautta. Se otettiin käyttöön maaliskuussa, kun koronatilanteen vakavuus alkoi käydä ilmeiseksi.

Lain pykälistä viiden oli määrä olla voimassa kesäkuun loppuun asti. Niillä on ollut laajasti vaikutusta terveydenhoitohenkilökunnan työjärjestelyihin ja suomalaisten arkeen.

Kunnat ovat niiden perusteella voineet lykätä kiireetöntä hoitoa. Kriittisillä aloilla on voitu poiketa työajoista, lepoajoista ja lomista. Kriittisissä tehtävissä olevien irtisanomisaikaa on voitu pidentää. Muita hoitoalan ammattilaisia on voitu kouluttaa tehohoidon antajiksi ja yksityisiä sairaaloita muuttaa koronasairaaloiksi.

Nämä asetukset kumoutuivat vuorokauden vaihtuessa tiistaiksi.

Valmiuslain nojalla tehtiin myös monia muita toimenpiteitä, kuten Uudenmaan eristäminen. Se purettiin jo aiemmin.

Oikaisu 16.6. kello 19.05: Uutisen aiemmassa versiossa mainittiin virheellisesti, että myös ravintolat olisi suljettu valmiuslain nojalla. Ne suljettiin kuitenkin tartuntatautilain nojalla.

Päivittyvä seuranta|Australia sulkee kahden osavaltion välisen rajan ensi kertaa sataan vuoteen

Valmiuslaki|Hallitus voi jo tänään päättää lopettaa poikkeus­olot – Oikeus­ministeri Henriksson: ”Valmius­lakia ei voi pitää taskussa varmuuden vuoksi”

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka