Häiriöttömän Etykin takuumies ja Alkon uuden ajan ensimmäinen johtaja – Heikki Koski on hoitanut painavat vastuut omaa osuuttaan korostamatta - Politiikka | HS.fi
Politiikka|80-vuotias

Häiriöttömän Etykin takuumies ja Alkon uuden ajan ensimmäinen johtaja – Heikki Koski on hoitanut painavat vastuut omaa osuuttaan korostamatta

Heikki Koski vastasi Etykin turvallisuudesta ja johti Alkoa – aina eleettömästi, rooliaan korostamatta.

Heikki Koski kuvattiin Lauttasaaressa. Siellä hän on asunut vuodesta 1975.

Julkaistu: 18.6. 2:00, Päivitetty 18.6. 11:28

”Kaikissa työpaikoissani olen viihtynyt”, Heikki Koski tokaisee haastattelun alkupuolella. Arkiseen lausahdukseen on helppo uskoa, niin tasapainoisen tyytyväiseltä mies vaikuttaa.

Eivätkä hänen työnsä ole olleet aivan kepeitä hommia. Vain 29-vuotiaana Heikki Koski nousi Porin kaupunginjohtajaksi, sitten 1975 hän sisäministerinä turvasi Etykin kulkua, istui Alkon pääjohtajana 12 vuotta ja toimi Länsi-Suomen läänin maaherrana kuusi vuotta. Ja ehtipä kahdeksaksi vuodeksi Tampereen yliopiston kansleriksikin.

Yli neljä vuosikymmentä painavia vastuita. Eleettömästi, omaa osuutta korostamatta.

Halikkolaisen viljelijäperheen pojalle oli selvää, että oppikoulun ja armeijan jälkeen hän lähtisi opiskelemaan. Kotitilan hoitajaksi ryhtymisen esti joka kesä puhkeava ankara heinänuha.

”Jostakin syystä olin varhain innostunut kunnallisasioista ja niitä suuntasin lukemaan Tampereelle, silloiseen yhteiskunnalliseen korkeakouluun, sittemmin yliopistoon. Kunnallistiedettä, sosiaalipolitiikkaa, kansan­taloutta”, Koski kertoo.

”Syvästi minuun vaikuttivat esimerkiksi Heikki Wariksen ja Pekka Kuusen sosiaalipoliittiset näkemykset. Ne olivat järkeenkäyviä ja vahvistivat luottamustani oikein valittuun opintoalaan.”

Tampere yliopistoineen on Koskelle pysyvästi rakas paikka. ”Tampereella opiskelin ja johdin puhetta ylioppilaskunnassa, siellä perustin Pirkon kanssa perheen ja siellä päätin aktiivisen työurani yliopiston kanslerina.”

Koski on pitkän linjan demareita, ei kuitenkaan syntymädemareita. ”Kotona politiikalla ei ollut sijaa. Isäni oli suojeluskunta- ja asekätkentämiehiä muttei puoluemiehiä. Itse liityin demareihin vasta virkamiehenä Porissa. Sdp vastasi ajatuksiani demokratiasta ja pitkän tähtäimen yhteiskuntapolitiikasta.”

Koski merkitsi päiväkirjaansa 5. kesäkuuta 1975: ”Jyväskylässä oli SDP:n puoluekokous. Keijo Liinamaa kertoi – kaikessa salassa – muodostavansa virkamieshallituksen, jossa minä olisin sisäasiainministerinä. Tästä oli jo sovittu presidentti Urho Kekkosen kanssa.”

Se oli 1970-luvun parlamentarismia, ja Liinamaan hallitus aloitti viikon päästä.

Silloin Heikki Koski astui valtakunnan julkisuuteen. Ja perhe muutti Porista Helsinkiin.

Kesällä 1975 järjestetty Etyk oli siihen asti mittavin valtiojohtajien kokous Suomessa – eikä suurempaa ole vieläkään ilmaantunut.

”Etyk vaati kahdenlaista varmistamista. Oli terroristisia uhkia, etupäässä länsisaksalainen RAF ja baskien ETA, joihin täytyi varautua. Toisaalta tuli rauhallisia mielenosoittajia, kuten balttiemigrantteja”, Koski valottaa.

Kokous sujui häiriöittä – suurimman huomion iltapäivälehdissä sai kaksi uhria vaatinut venesurma Kalastajatorpan redillä.

Alkoa johti 1970-luvulla Pekka Kuusi. Hänen löytönään taloon tuli myös Koski. Ensin vähittäismyynnin johtajaksi ja Kuusen jälkeen pääjohtajaksi vuonna 1982. Alku oli verkkaisempaa, kunnes 1980-luvun puolivälistä Alkon viinivalikoimat alkoivat laajeta ja tuontioluet vallata alaa. Tiskimyymälöitä korvattiin valintamyymälöin.

Alko sai aivan uutta ilmettä.

Millainen oli Kosken alkoholipoliittinen linja? ”Pienin askelin, mutta määrätietoisesti väljempään ja vapaampaan suuntaan.”

Tuolloin Alko oli vielä valtava monialainen konserni valmistus- ja myyntimonopoleineen, hän kuvaa – eikä silloisella Alkolla ole paljon yhteistä nykyisen kanssa.

Tutkijataustainen Koski muistuttaa tyytyväisenä, että hänen kaudellaan Alkon rahoittamana valmistui kaikkiaan 52 väitöskirjaa eri aloilta.

Vuonna 1994 Koski erosi melko yllättäen Alkosta. Oli spekulaa­tioita, mutta hänen mukaansa eroon ei liittynyt mitään kummallista. ”Olin Pekka Kuuselle luvannut johtavani Alkoa kymmenen vuotta ja kaksitoista siinä meni. Ja seuraajakin oli valmiiksi katsottuna, Ilkka Suominen.”

Heikki Koski lähti talosta terveenä 54-vuotiaana miehenä, ilman kultaista kädenpuristusta, ilman varhaiseläkettä.

Jos hän myöhemmin vielä paiski monenlaisia töitä, ei nykyolotilassakaan ole valittamista. Entinen juoksija kuntoilee, on kirjoittamista ja lukemista, kohtapuoliin saataneen taas paremmin matkaillakin.

Ja Halikossa hän isännöi vanhaa nahkurintorppaa, äitinsä kotitaloa.

Heikki Koski

Syntyi 1940 Halikossa.

Ylioppilas 1959, Salon yhteislyseo. Yhteiskuntatieteiden kandidaatti 1963 ja hallintotieteiden tohtori 1970, Tampereen yliopisto. Dosentti.

Porin kaupunginjohtaja 1970–75. Alkon vähittäismyyntijohtaja 1975–82 ja pääjohtaja 1982–94. Länsi-Suomen läänin maaherra 1997–2003. Tampereen yli­opiston kansleri 1996–2004. Lukuisia luottamustoimia.

Sisäministeri 1975.

Suomen Leijonan I luokan komentajamerkki. Vapaudenristin I luokka. Pori- ja Tampere-palkinnot.

Asuu Helsingissä, naimisissa, kaksi lasta, viisi lastenlasta.

Täyttää 80 vuotta keskiviikkona 24. kesäkuuta. Juhlii perhepiirissä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?