Korona­tartuntojen jäljitykseen tarkoitettu mobiili­sovellus etenee, eduskunnan sosiaali- ja terveys­valiokunta näytti vihreää valoa laki­esitykselle - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Tartunnat

Korona­tartuntojen jäljitykseen tarkoitettu mobiili­sovellus etenee, eduskunnan sosiaali- ja terveys­valiokunta näytti vihreää valoa laki­esitykselle

Vapaaehtoisen mobiilisovelluksen ladannut käyttäjä saisi tiedon koronavirukselle altistumisestaan sovelluksen välityksellä.

Singapore otti maaliskuussa käyttöön TraceTogether -nimisen mobiilisovelluksen koronavirustartuntojen jäljitykseen.

Julkaistu: 22.6. 21:42, Päivitetty 22.6. 22:06

Koronavirustartuntoja jäljittävän mobiilisovelluksen käyttöönotto etenee. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai maanantai-iltana käsiteltyä lakiesityksen, joka mahdollistaa sovelluksen, ja laki ehditään hyväksyä eduskunnassa ennen kesätaukoa.

Sovellus vaatii muutoksen tartuntatautilakiin.

Ehdotetun lain on tarkoitus tulla voimaan 31. elokuuta 2020 ja olla voimassa 31. maaliskuuta 2021 saakka.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotti kesäkuun alussa, että altistumisia jäljittävän mobiilisovelluksen toteuttajaksi on valittu ohjelmistoyhtiö Solita.

Sovelluksesta tulee vapaaehtoinen ja maksuton. Sen käyttö tosin vaatii älypuhelimen.

Tavoitteena on, että sovelluksen avulla käyttäjä voisi itse osallistua koronaviruksen leviämisen estämiseen.

Mobiilisovellus olisi yksi tapa tehostaa tartuntaketjujen katkaisemista ja niiden jäljittämistä. Se ei korvaisi jäljittämistä, mutta voisi nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista sekä oireita saaneiden ohjaamista koronatesteihin ja hoitoon.

Mobiilisovelluksen ladannut käyttäjä saisi tiedon mahdollisesta koronavirukselle altistumisestaan mobiilisovelluksen välityksellä.

Sovelluksen avulla tieto menisi myös niille altistuneille, joita viruksen kantaja ei tunne tai muista tavanneensa. Heidät voitaisiin tavoittaa nopeammin ja tehokkaammin, toki sillä edellytyksellä, että he itse päättäisivät jakaa tiedon altistumisestaan terveydenhuollon toimijoille.

Käyttäjä voisi välittää sovelluksesta saamansa tiedon mahdollisesta altistumisestaan terveydenhuoltoon ja saada tietoa siitä, miten hänen tulisi toimia.

Laissa säädetään myös tietojärjestelmän käytön yhteydessä tapahtuvasta henkilötietojen käsittelystä ja niiden suojasta. Tietojärjestelmän avulla ei aiota kerätä paikkatietoa eikä sen avulla yhdistetä tartunnan saanutta ja mahdollista altistunutta tunnistettavasti toisiinsa.

Käsiteltäviä henkilötietoja ei säilytettäisi keskitetysti viranomaisen rekisterissä, vaan pääosa käsiteltävistä tiedoista tallennettaisiin hajautetusti käyttäjien laitteisiin. Tätä on pidetty tietosuojamielessä vähemmän riskialttiina kuin keskitettyä mallia, jossa tartunnan saaneiden kontaktitiedot siirtyisivät näiden puhelimista taustapalvelimeen.

Lakiesityksen mukaan järjestelmän avulla ei kyetä tunnistamaan, mitkä altistukset liittyvät ketjuina tai joukkoina toisiinsa.

Mobiilisovelluksen avulla yritetään tavoittaa nykyistä laajempi joukko mahdollisesti altistuneita, joten yhteydenotot ja heidän tilanteensa selvittäminen sekä mahdolliset karanteenipäätökset aiheuttaisivat jäljitykseen liittyvää lisätyötä. Hallitus arvioi, että tämä lisäisi jäljityksen kustannuksia kunnissa ja sairaanhoitopiireissä.

Hallitus varasi kolmannessa lisäbudjetissa kuuden miljoonan euron määrärahan mobiilisovelluksen toteutusta varten.

Hallitus toteaa lakiesityksessä myös sen, että mobiilisovelluksen tapa tavoittaa tartunnalle altistuneita on kansainvälisesti uusi, eikä sen vaikutuksista ole juuri kokemuksia.

Jotta sovelluksesta olisi hyötyä, sen pitäisi olla riittävän kattavasti väestön käytössä. Lakiesityksen mukaan 3,3 miljoonan suomalaisen pitäisi ladata sovellus, jos tavoitteena on saada käyttäjiksi 60 prosenttia väestöstä.

Lisäksi sovelluksen tehokas toiminta vaatii sen, että sovelluksen käyttäjä välittää saamansa tiedon altistuksesta terveydenhuollon tietoon.

Ministeriön valmistelema esitys sovelluksen käyttöönotosta oli asiantuntijoiden lausuntokierroksella huhti-toukokuun vaihteessa. Lausuntopalautteen antajista kaksi kolmasosaa piti esitystä tarkoituksenmukaisena tai pääosin tarkoituksenmukaisena.

Koronavirus|Tartuntoja jäljittävä mobiilisovellus saadaan käyttöön ehkä loppukesällä – nyt ennuste sairaalahoitoon joutuvien määristä näyttää hyvältä

Tartunnat|STM: Mobiilisovellus hyödyttäisi tartuntaketjujen jäljittämistä, käyttöönotto menee loppukesään

Teknologia|Näin pilottivaiheessa oleva koronaviruksen jäljitys­sovellus toimii – Varsinainen testaus alkaa ensi viikolla Vaasassa

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?