Kolme neljästä suomalaisesta on huolissaan valtion velkaantumisesta - Politiikka | HS.fi
Politiikka|HS-gallup

Kolme neljästä suomalaisesta on huolissaan valtion velkaantumisesta

Suhtautuminen velkaantumiseen noudattaa perinteisiä poliittisia jakolinjoja. Vasemmistopuolueita kannattavien mielestä velka on pienempi ongelma kuin oikeistopuolueita kannattavien.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni kertoi kesäkuun alussa valtion neljännestä lisätalousarviosta, joka rahoitetaan velanotolla.

Julkaistu: 29.6. 2:00

Kolme neljästä suomalaisesta on ainakin jonkin verran huolissaan siitä, että valtion velka kasvaa tänä vuonna merkittävästi. HS:n kesäkuun puolivälissä teettämässä kyselyssä kysyttiin näkemyksiä lisävelanottoon.

Kyselyn perusteella velkaantuminen huolestuttaa noin kolmasosaa suomalaisista paljon. Lisäksi 44 prosenttia suomalaisista on asiasta jonkin verran huolissaan.

Joka viides suomalainen ei ole velkaantumisesta juurikaan huolissaan.

Näkemykset noudattelevat perinteisiä poliittisia jakolinjoja. Velkaantumisesta ovat erityisen huolissaan hyvätuloiset, ylemmät toimihenkilöt, johtajat ja yrittäjät.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajista enemmistö on asiasta erittäin huolissaan.

Poliittiseen vasemmistoon itsensä lukevat ja heistä etenkin vasemmistoliittoa kannattavat eivät pidä tilannetta yhtä huolestuttavana kuin muut.

Tutkimuksessa kysyttiin myös, pitävätkö ihmiset lisävelan ottamista hyväksyttävänä koronaviruskriisin vaikutusten lievittämiseksi.

Enemmistö eli 54 prosenttia olisi mieluiten ilman lisävelkaa, mutta ymmärtää velanoton olevan välttämätöntä kriisistä selviämiseksi. 16 prosentin mielestä koronakriisikään ei ole perusteltu syy ottaa lisävelkaa.

Tässä kysymyksessä perussuomalaisten kannattajat erosivat joukosta selvästi. Peräti 44 prosenttia perussuomalaisten kannattajista on sitä mieltä, ettei lisävelan ottaminen ole hyväksyttävää edes koronaviruskriisin vaikutusten lievittämiseksi.

Näin kysely tehtiin

Kantar TNS oy on toteuttanut tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

Tutkimusaineisto on koottu Gallup Forum -internetpaneelissa 12.–17. kesäkuuta 2020.

Haastattelujen kokonaismäärä on 1 040.

Tutkimustulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla noin 3,0 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka