Katri Kulmuni sanoo, ettei sote-esitys ole vieläkään valmis: ”Keskusta ei hyväksy Etelä-Savon pilkkomista” - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Sote-uudistus

Katri Kulmuni sanoo, ettei sote-esitys ole vieläkään valmis: ”Keskusta ei hyväksy Etelä-Savon pilkkomista”

Aiemmin maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) on tehnyt aluejaosta hallituskysymyksen.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni puhumassa median edustajille Helsingissä kesäkuun alussa.

Julkaistu: 30.6. 18:44

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kirjoitti tiistaina Facebook-päivityksessään, että 15. kesäkuuta lausuntokierrokselle lähtenyt hallituksen esitys sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta ei ole vieläkään valmis.

”Yksi kiistanalainen kysymys on Etelä-Savon sote-alue. Keskustan eduskuntaryhmän linja on selvä – sote- ja maakuntauudistus tulee toteuttaa Uuttamaata lukuun ottamatta nykyisten maakuntarajojen mukaisesti. Maakuntien rajoja ei kannata tämän uudistuksen takia muuttaa, eikä keskusta hyväksy Etelä-Savon pilkkomista.”

Sote-uudistuksen lausuntokierros jatkuu 25. syyskuuta asti.

Kulmuni jätti paikkansa hallituksen valtiovarainministerinä 5. kesäkuuta. Samana päivänä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi, että sote-lait on tarkoitus saada eduskuntaan aiemmin luvatusti joulukuussa.

Hallitus esittää osana sote-uudistusta, että Etelä-Savosta siirtyisi neljä kuntaa Pohjois-Savoon.

Maakuntajakoon liittyvä Savon aluejako on herkkä aihe. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) kertoi kesäkuun alussa Länsi-Savo-lehdelle, että keskusta aikoo tehdä sote-uudistuksen aluejaosta hallituskysymyksen. Keskusta ei halua, että Savonlinnan seutu vaihtaisi maakuntaa ja siirtyisi Pohjois-Savoon.

Etelä-Savon Pertunmaalta kotoisin oleva Leppä sanoi tuolloin, että hallitusohjelmassa ei ole mainintaa uudesta maakuntajaosta ja Itä-Savon kuntien siirtymisestä Pohjois-Savoon. Ohjelmaan voidaan Lepän mukaan tehdä muutoksia vain puolueiden yhteisillä päätöksillä. Leppä syytti Sdp:tä, joka hänen mukaansa on halunnut hajottaa esityksellä maakunnan ja hallituksen.

Ministeri Kiuru on todennut, että hallitus kuuntelee ensin lausuntopalautteen ja vasta sitten ratkaisee, siirtyvätkö kunnat vai eivät.

Lue lisää: Sote- ja maakuntauudistus nytkähti eteenpäin: hallitus kerää palautetta muun muassa isojen ulkoistusten kiellosta ja Savoa kuohuttavasta aluejaosta

Kiuru kertoi tiistaina 190 miljoonan euron ohjaamisesta alueilla toteutettaviin kehittämishankkeisiihn, joiden turvin kunnat voivat muun muassa valmistautua hoitotakuun tiukentumiseen. Kiurun mukaan vielä ei ole sovittu, milloin hoitotakuun kiristyminen kolmesta kuukaudesta viikkoon astuu voimaan.

Lue lisää: Koronakriisi siirsi hoitotakuun toistaiseksi telakalle – Ministeri Kiurun mukaan voimaantulovuotta ei ole vieläkään päätetty

Kulmuni kritisoi tiistaina myös sote-uudistukseen liittyvää rahoitusta. Hän toteaa, että rahoituksen on tasoitettava ihmisten välisiä terveyseroja eri puolilla Suomea.

”Valitettavasti Suomessa on edelleen maantieteellisesti näkyviä eroja ihmisten sairastavuudessa, ikärakenteessa sekä työllisyydessä.”

Kulmunin Facebook-päivityksestä kertoi aiemmin Verkkouutiset.

Sote-uudistus|Sote- ja maakuntauudistus nytkähti eteenpäin: hallitus kerää palautetta muun muassa isojen ulkoistusten kiellosta ja Savoa kuohuttavasta aluejaosta

Eduskunta|Vehviläinen: Eduskunnan syksystä tulossa kiireinen – koronakriisin hoidossa paino siirtyy terveydestä talouteen

Vieraskynä|Sote-uudistus tarvitsee ajantasaista tietopohjaa

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka