HS:n tiedot: Pienpanimoiden etämyynti koronatukitoimena kuopattiin lopullisesti - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Alkoholi

HS:n tiedot: Pienpanimoiden etämyynti koronatukitoimena kuopattiin lopullisesti

Hallituspuolueiden puheenjohtajat päättivät toukokuussa, että hallitus valmistelee etämyynnin sallimista. Nyt asia on haudattu.

Pienpanimoiden etämyynnistä on keskustelu koko kevään ajan.

Julkaistu: 3.7. 14:07, Päivitetty 3.7. 14:13

Pienpanimoiden etämyyntiin koronatukitoimena tähtäävä esitys on HS:n tietojen mukaan hallituksessa lopullisesti kuopattu.

Hallituspuolueiden kärkiministerien muodostama viisikko käsitteli asiaa eilen torstaina.

HS:n tietojen mukaan etämyynnin salliminen osoittautui liian raskaaksi toimenpiteeksi vallitsevassa tilanteessa. Näin viisikko päätyi siihen, että alkoholilain ei ole oikea keino pienpanimoiden tukemiseksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö antoi hallitusryhmille jo toukokuussa selvityksen, jonka mukaan väliaikaista etämyyntiä olisi mahdotonta toteuttaa osana koronatoimia. Selvityksen jälkeen hallitusryhmän kokoonpano vaihtui, ja koska asia ei ollut kiireellinen, sitä päästiin käsittelemään vasta heinäkuun alussa.

Alkoholiin liittyvät uudistukset täytyy ministeriön mukaan viedä EU:n ennakkotarkastettavaksi, mikä venyttää lakiprosessin 4–5 kuukauden mittaiseksi.

Lisäksi hallitusryhmistä kerrotaan, että etämyyntioikeutta olisi vaikeaa rajata pelkästään pienpanimoihin. Jos etämyyntioikeutta ryhdytään esittämään pienpanimoille, pitäisi se mahdollisesti sallia myös kaikille muille toimijoille.

Koronatukitoimena pienpanimoiden etämyyntioikeutta ei siis aiota enää hallitusryhmissä valmistella. Sen sijaan tavoitteena on HS:n tietojen mukaan suunnitella muita, pysyvämpiä keinoja pienpanimoiden tukemiseksi.

Hallitusryhmissä on keskusteltu muun muassa verotuksesta ja pienpanimotuotteiden saatavuuden parantamisesta.

Keskustelu etämyynnistä alkoi huhtikuussa, kun Pienpanimoliitto vetosi hallitukseen, että koronaviruksesta kärsivälle alalle sallittaisiin niiden itse tuottamien alkoholijuomien etämyynti. Nykyinen alkoholilaki ei mahdollista etämyyntiä, vaan myynnin on tapahduttava panimossa.

Liitto ehdotti, että etämyynti sallittaisiin tilapäisesti vuoden 2020 loppuun saakka. Se perusteli vaatimustaan sillä, että ravintolat ovat suurelle osalle pienpanimoista tärkein yksittäinen myyntikanava.

Liiton mukaan on vaarana, että ilman julkisen vallan toimenpiteitä Suomeen luotu nuori toimiala kuihtuu kokonaan. Suomessa toimii noin 78 pienpanimoa, joista suuri osa on aloittanut toimintansa vasta viime vuosina. Panimot työllistävät noin 340 henkilöä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski teki huhtikuussa aloitteen, jonka mukaan pienpanimoiden täytyisi voida kuljettaa itse valmistamiansa enintään 5,5 prosentin vahvuisia alkoholijuomia suoraan kuluttajan kotiovelle.

Toukokuussa myös hallituspuolueiden puheenjohtajat päättivät, että hallitus aloittaa valmistelun etämyynnin sallimiseksi. Sen jälkeen asia ei kuitenkaan enää edennyt.

Lue lisää: Pienpanimoiden etämyynnistä yhä eri käsitykset hallituspuolueissa

Hallituspuolue vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko kertoi HS:n haastattelussa vielä torstaina, että puolue odottaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) esityksiä. Kiurun kabinetti ei tiennyt, mistä esityksistä on kyse. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan mitään valmistelua ei ollut aloitettu.

Pitko ei halunnut kommentoida asiaa HS:lle enää perjantaina.

Tällä hetkellä käynnissä on vain kansanedustaja Myllykosken aloite. Sitä on mahdollista käsitellä aikaisintaan syyskuussa eduskunnan istuntokauden alkaessa.

Alkoholipolitiikka|Pienpanimoiden etämyynnistä yhä eri käsitykset hallituspuolueissa: Vihreät odottelee ministeri Kiurulta esitystä, Kiurun mukaan valmistelua ei ole

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?