Katri Kulmuni kertoo ottaneensa lainan ja maksaneensa viestintä­koulutuksensa kulut takaisin ministeriöille - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Keskusta

Katri Kulmuni kertoo ottaneensa lainan ja maksaneensa viestintä­koulutuksensa kulut takaisin ministeriöille

Kulmuni kertoo Facebookissa ottaneensa henkilökohtaisen lainan viestintäkoulutusten maksua varten.

Katri Kulmuni.

Julkaistu: 3.7. 17:11, Päivitetty 3.7. 17:50

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoo maksaneensa takaisin ministeriöiden maksamasta viestintäkoulutuksesta aiheutuneet kulut. Kulmuni ilmoitti asiasta Facebook-sivuillaan.

Kulmunin koulutuksista aiheutui kesäkuun alussa vilkas keskustelu, kun Suomen Kuvalehti julkaisi artikkelin viestintätoimisto Tekirin Kulmunille antamista viestintäkoulutuksista. HS:n tietojen mukaan Kulmunille oli ostettu ministeriöiden piikkiin viestintäkoulutuksia yli 45 000 eurolla.

Lopulta Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä. Hän kuitenkin ilmoitti jatkavansa keskustan johdossa.

Kulmuni ilmoitti jo ennen ministerieroaan maksavansa takaisin valtiovarainministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön kustantaman koulutuksen. Hän kertoo ottaneensa lainaa laskun maksua varten.

”Minulla nuorena ja taloudellisesti tavanomaisen vaatimattomista oloista lähteneenä ei ole säästöjä, joista maksun olisi voinut hoitaa. Toki kansanedustajana ja ministerinä olen saanut hyvää palkkaa, mutta kun olen pääsääntöisesti rahoittanut itse omat vaalikampanjani, niin valtavia summia ei ole jäänyt säästöön”, Kulmuni kertoo perjantaina julkaistussa Facebook-päivityksessä.

Kulmunin mukaan hän oli SK:n jutun julkaisuun saakka käsityksessä, että koulutus oli sisällöillään ja kuluiltaan ”tavanomaista ministerille kuuluvaa kouluttautumista.”

Erotessaan Kulmuni sanoi harjoitelleensa ministeriöiden maksamissa koulutuksissa myös puoluekokouspuhetta. Hänen mukaansa harjoituksissa ei olisi pitänyt olla osioita, jotka liittyivät puoluejohtajan tehtävään.

Valtiovarainministeriö maksoi myös muassa laskun, joka koski sosiaalisen median julkisuuteen liittyvää konsultointia viime joulukuussa. Ennen konsultointia Kulmuni oli saanut osakseen arvostelua kysyttyään Instagramissa seuraajiltaan mielipidettä, pitäisikö al-Holin leiriltä Syyriasta tuoda Suomeen vain suomalaiset lapset vai sekä äidit että lapset.

Kulmuni toisti perjantaisessa kirjoituksessaan aiemman toteamuksensa, että ministerin ja puoluejohtajan roolien erottaminen on vaikeaa.

”Itse saamani koulutus on pyrkinyt parantamaan yleisiä esiintymisvalmiuksiani uudessa tehtävässäni ministerinä. Ministerin ja puoluejohtajan roolin erottaminen on kuitenkin monessa kohdin hankalaa.”

”Poliitikkona minun tehtäväni on kantaa vastuu. Näin olen tehnyt eroamalla valtioneuvoston jäsenyydestä.”

Kulmuni myös kertoo, että hän on saanut erilaisia tarjouksia laskun maksusta esimerkiksi keräysten tai puolueen kautta. Hän itse sanoo kieltäytyneensä tarjouksista.

Kulmuni toivoo, että asian käsittely päättyisi hänen osaltaan.

”Kulunut kuukausi ei ole ollut helppo. Vaikka asian käsittely muutoin jatkuisikin, toivon, että se olisi omalta osaltani käsitelty.”

Helsingin poliisi ilmoitti kesäkuussa aloittaneensa esitutkinnan viestintäkoulutushankinnoista. Poliisi kertoi epäilevänsä yhtä virkamiestä petoksesta ja virka­velvollisuuden rikkomisesta. Poliisi ja viestintäkoulutusta ostaneet ministeriöt kieltäytyvät tuolloin kommentoimasta epäillyn henkilöllisyyttä.

Työ- elinkeinoministeriön (TEM) sisäinen tarkastus suositteli kesäkuussa, että ministeriö ryhtyy jatkotoimiin Kulmunin viestintäkoulutusten laskutuksessa ja palveluiden tilaamisessa ilmenneiden epäselvyyksien vuoksi. Toimet kohdistuisivat koulutusta tarjonneeseen viestintätoimisto Tekiriin ja Kulmunin avustajaan Kari Jääskeläiseen. Selvityksessä ei otettu kantaa siihen, millaisia jatkotoimia ministeriön pitäisi tehdä.

Konsultit|Katri Kulmuni: Haluan itse maksaa esiintymis- ja viestintäkoulutuksesta aiheutuneet kustannukset

Ministerit|Katri Kulmuni eroaa valtiovarainministerin tehtävästä – tiedotustilaisuus katsottavissa kokonaisuudessaan

Hallitus|Viestintätoimisto Tekir antoi konsultointia Katri Kulmunin Instagram-kohussa arvostelua herättäneen al-Hol-kyselyn jälkeen, valtio­varain­ministeriö maksoi laskun

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?