Ay-johtajat pitävät Vanhasen vaatimuksia syksyn työllisyystoimista mahdottomina: ”Meillä ei ole nyt mitään edellytyksiä neuvotella heikennyksistä” - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Työllisyys

Ay-johtajat pitävät Vanhasen vaatimuksia syksyn työllisyystoimista mahdottomina: ”Meillä ei ole nyt mitään edellytyksiä neuvotella heikennyksistä”

SAK ja STTK eivät pidä realistisena hallitusohjelman kirjausta, jonka mukaan 30 000 työllistä tuovat toimet valmistuvat syyskuun riiheen mennessä. Matti Vanhanen sanoi HS:n haastattelussa kirjauksen olevan voimassa ja odottavansa myös työmarkkinajärjestöjen mukanaoloa.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja STTK:n edunvalvontajohtaja Katarina Murto.

Julkaistu: 4.7. 13:51

Kahden suuren työntekijäjärjestön johtajat tyrmäävät valtiovarainministeri Matti Vanhasen ajatuksen siitä, että hallitus päättäisi merkittävistä työllisyystoimista jo syyskuun budjettiriihessä.

Vanhanen sanoi HS:n haastattelussa lauantaina, että koronaviruskriisistä huolimatta hallitusohjelman kirjaus 30 000 työllistä tuovista toimista syksyn riiheen mennessä on yhä voimassa. Vanhanen sanoi myös, että moniin toimista ”työmarkkinaosapuolet on saatava mukaan”.

Suurimman työntekijäjärjestön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta pitää aikataulua epärealistisena.

”Jos meiltä kysytään, niin 30 000 päätösperäistä työllistä syksyyn mennessä on kyllä aika mahdoton rasti”, Eloranta sanoo.

Päätösperäisyydellä viitataan siihen, että hallitus edellyttää työllisyystoimilta valtiovarainministeriön virkamiesten kuittaamia vaikutusarvioita. Hallituksen yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa toistaiseksi valmistelemat ”pehmeät” keinot kuten työllisyyden kuntakokeilu ja palkkatuen uudistaminen ovat saaneet virkamiehiltä vain vähäisiä tai olemattomia vaikutusarvioita.

Siksi nyt pöydälle on väistämättä tulossa ”kovia” keinoja kuten ansiosidonnaisen työttömyysturvan heikentäminen ja eläkeputken poistaminen. STTK:n edunvalvontajohtaja Katarina Murto sanoo, ettei järjestö pysty ainakaan tällä hetkellä sellaisia hyväksymään.

Vaikka näistäkin muutoksista päättävät viime kädessä hallitus ja eduskunta, tyypillisesti lainsäätäjät eivät tee työttömyysturvaan muutoksia ilman työmarkkinajärjestöjen hyväksyntää.

”Meillä ei ole nyt mitään edellytyksiä neuvotella heikennyksistä. Emme vielä edes tiedä, tuleeko syksyllä koronaepidemian toista aaltoa tai vientiteollisuuden notkahdusta. Tässä täytyy maltilla seurata tilannetta”, Murto sanoo.

Hallituksen havittelemaa työllisyystoimien aikataulua Murto pitää Elorannan tavoin epärealistisena.

”Koronakriisin vuoksi aikataulu menee joka tapauksessa uusiksi. Työllisyystoimet pitäisi neuvotella ja valmistella, ja pelkästään vaikutusarvioidenkin tekeminen vie aikaa.”

Sekä Murto että SAK:n Eloranta sanovat, että työmarkkinajärjestöjen keväällä nopeasti sopimat koronakriisitoimet kuten lomautusten väliaikainen nopeuttaminen ovat olleet vaikeita päätöksiä jäsenistölle.

”Nämä väliaikaiset toimet herättävät aikamoista kritiikkiä meidän kentällämme. On yhä mahdollista, että syksyllä tarvitaan uusia kriisitoimia. Niitä olisi sitä vaikeampi viedä läpi, mitä enemmän päätöksentekokykyämme rasitetaan työllisyystoimineuvotteluilla”, Eloranta sanoo.

Työnantajajärjestö EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo olevansa pettynyt vastapuolen edustajien näkemyksiin.

Jyri Häkämies.

”Kysymys on uskottavan talous­ohjelman laatimisesta. Toivotaan, että rohkeutta myös palkansaaja­puolelle syntyisi.”

Häkämiehen mukaan EK tukee Vanhasta ja hallitusta työllisyys­toimien tekemisessä.

”Silloin puhutaan varmasti työttömyys­turvasta. Me edelleen myös toivomme, että perhevapaa­uudistuksen voisi toteuttaa tavalla, joka lisää työllisyyttä.”

Häkämies painottaa, että viime kädessä päätökset tekevät hallitus ja eduskunta, hyväksyivät työmarkkinajärjestöt niitä tai eivät.

”Nämä työntekijäpuolen näkemykset aikataulun mahdottomuudesta lisäävät entisestään hallituksen omaa vastuuta päätösten tekemisestä.”

HS-haastattelu|Matti Vanhasella on selvä viesti hallituksen syksyn kohtalonhetkiin: Uskottavat työllisyystoimet on tehtävä koronasta huolimatta

Työllisyys|Hallituksen keskeinen työllisyystoimi on sulamassa: Palkkatuen uudistamisen piti tuoda jopa 20 000 työllistä, mutta tuore arvio lupaa vain noin tuhat

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?