EU haluaa Trumpin rohmuamaa koronalääkettä Eurooppaan – HS:n tiedot: Suomi on ilmaissut kiinnostuksensa neuvotteluihin jo varhain - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Koronavirus

EU haluaa Trumpin rohmuamaa koronalääkettä Eurooppaan – HS:n tiedot: Suomi on ilmaissut kiinnostuksensa neuvotteluihin jo varhain

Suomi on myös allekirjoittanut sopimuksen koronarokotteiden yhteisostoneuvotteluista.

Remdesiviiri-lääkepakkaus kuvattiin kesäkuussa Kairossa Egyptissä.

Julkaistu: 6.7. 19:02

Bryssel

Euroopan komission terveyskomissaari, kyproslainen Stella Kyriakides neuvottelee yhdysvaltalaisen lääkevalmistaja Gilead Sciencesin kanssa, jotta Eurooppaan saataisiin koronaviruksen hoidossa käytettävää lääkettä remdesiviiriä. Neuvotteluita käytiin maanantaina.

Neuvotteluista uutisoineen uutistoimisto Bloombergin mukaan neuvotteluissa on mukana 16 jäsenmaata. HS:n tietojen mukaan Suomi on ilmaissut kiinnostuksensa jo varhain, ja olisi näin osa maaryhmää. Kiinnostuneiden maiden listaa ei ole julkistettu.

Gileadin lääkettä, remdesiviiriä, on pidetty yhtenä tehokkaimmista tunnetuista hoitokeinoista koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Euroopan lääkevirasto ja komissio hyväksyivät lääkkeen käytön viime viikolla, ja se on vielä ainoa hyväksytty lääke koronaviruksen hoidossa. Yhdysvallat hyväksyi lääkkeen jo aiemmin keväällä.

Euroopalla on neuvotteluissa kiire, sillä Yhdysvaltojen hallinto kertoi viime viikolla presidentti Donald Trumpin neuvotelleen 500 000 lääkeannoksen ostosta Gilead Sciencesin kanssa. Lääkeannokset vastaavat terveyshallinnon mukaan lähes yrityksen koko tuotantokapasiteettia heinä-, elo- ja syyskuussa.

Lue myös: Mikä on Gilead Science -yhtiö, jonka remdesiviiri-lääkkeestä toivotaan ratkaisua koronaviruspandemiaan?

Euroopan lääkeviraston mukaan remdesiviirin käytöstä on saatu tarvittava näyttö siitä, että se nopeuttaa keuhko-oireista kärsivien ja lisähappea tarvitsevien koronapotilaiden toipumista. Gileadin remdesiviiri-lääke kehitettiin C-hepatiitin hoitoon, ja sitä on testattu ebolan hillitsemiseen.

Suomi osallistuu myös komission neuvotteluihin koronarokotteiden hankinnasta. Suomi allekirjoitti liittymissopimuksen komission rokotestrategiaan viime viikolla. Komissio neuvottelee parhaillaan useiden yritysten kanssa mahdollisuudesta rokotteiden etuosto-oikeuteen. Komission virkamieslähteiden mukaan yhtäkään sopimusta ei ole vielä solmittu.

Mikäli sopimuksia tehdään, jokaisen jäsenmaan on vielä erikseen liityttävä mukaan kuhunkin hankintasopimukseen. Komission tavoitteena on käyttää ohjelmaan EU:n budjetin hätärahoitusta noin kahden miljardin euron edestä. Sen lisäksi jäsenmaille voi tulla erillisiä kustannuksia.

Euroopan komissio julkaisi koronarokotestrategiansa kesäkuun puolivälissä. Ohjelmassa se neuvottelee rokotemääristä, joilla kaikki jäsenmaat saisivat kansalaisensa rokotettua. Yhteisen strategian tarkoitus on varmistaa, ettei mikään yksittäinen jäsenmaa neuvottele samaan aikaan kahdenvälisesti samojen yritysten kanssa.

Ennen komission ohjelmaa kuitenkin neljän maan joukko kertoi tehneensä oman sopimuksen. Ranska, Itävalta, Italia ja Hollanti tekivät sopimuksen brittivalmistaja Astra Zenecan kanssa 400 miljoonasta rokoteannoksesta.

Asiantuntijoiden mukaan Euroopan unioniin tarvitaan 300–600 miljoonaa rokoteannosta. Rokotetekniikasta ja päivittyvästä tautitiedosta riippuu, tarvitaanko rokotuksia yksi vai kaksi annosta, ja kannattaako rokote antaa kaikille väestöryhmille.

Ensimmäisiä valmiita rokotteita odotetaan aikaisintaan tämän vuoden lopussa.

Rokotteet|Kilpajuoksu koronarokotteiden saamiseksi alkoi Euroopassa – Komissio ja joukko EU-maita haluavat etuosto-oikeuden, Suomi seuraa vielä sivusta

Lääkkeet|Mikä on Gilead Science -yhtiö, jonka remdesiviiri-lääkkeestä toivotaan ratkaisua koronaviruspandemiaan?

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?