Keskustan kansan­edustajat arvostelevat sisä­ministeri Ohisalon jalkapanta­lausuntoa – ”Eihän näin asiallisesti asioita hoideta” - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Politiikka

Keskustan kansan­edustajat arvostelevat sisä­ministeri Ohisalon jalkapanta­lausuntoa – ”Eihän näin asiallisesti asioita hoideta”

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kommentoi Ylelle uudistusta, jossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita valvottaisiin jalkapannalla. Hänen mukaansa uudistusta on ministeriön selvityksen perusteella vaikea toteuttaa.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr)

Julkaistu: 7.7. 9:36, Päivitetty 7.7. 15:24

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) jalkapantoja koskeva lausunto saa arvostelua hallituskumppani keskustan riveistä.

Ohisalo kommentoi tiistaina Ylelle uudistusta, jossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä valvottaisiin jalkapannan avulla. Uudistus on osa hallitusohjelmaa.

Asiaa on selvitetty sisäministeriössä, jossa on esimerkiksi käyty läpi juridisten kysymysten ohella käytännön vaihtoehtoja pantavalvonnan toteuttamiseksi. Ohisalon mukaan selvityksen perusteella jalkapantoja koskevaa uudistusta olisi vaikea toteuttaa sellaisena, kuin sitä on hallitusohjelmassa pohdittu.

”Selvitys on päätynyt siihen tulokseen, että tällainen ei ole kustannustehokasta. Se ei ole järkevää tässä tilanteessa”, Ohisalo sanoi Ylen haastattelussa tiistaiaamuna.

Myöhemmin ministerin esikunnasta painotettiin HS:lle, ettei asiasta ole tehty päätöstä, vaan kyse on ministeriössä tehdyn selvityksen tuloksesta. Ohisalo kirjoitti Twitterissä, että hallitus päättää asiasta tehdyn selvityksen pohjalta.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen toteaa, että keskusta edellyttää, että hallitusohjelmaa noudatetaan.

”Meidän lähtökohtamme on se, että meillä on viiden puolueen hallitusohjelma ja sitä pitää noudattaa kokonaisuudessaan. Me olemme sopineet, että tekninen valvonta tulee vaihtoehdoksi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden valvonnassa ja odotamme, että Ohisalo ripeästi valmistelee tämän teknisen valvonnan ja tuo eduskunnalle”, Kurvinen sanoo.

”Hallitus ei ole keskustellut tai neuvotellut tästä asiasta. Tämä on Ohisalon oma arvio ja ulostulo.”

Myös keskustan kansanedustaja Markus Lohi ihmettelee Ohisalon lausuntoa. Lohi veti hallitusneuvotteluissa puheenjohtajana työryhmää, joka linjasi asiasta.

”Silloin jos hallituksessa jonkun ministerin vastuualueella tehdään selvityksiä yksiselitteisestä hallitusohjelmakirjauksesta, niin jos siinä päädytään johonkin toiseen kirjaukseen kuin hallitusohjelmassa on selkeästi kirjattu, niin kyllä silloin kannattaisi hallituskumppaneiden kanssa neuvotella asiasta ja sopia [mieluummin] kuin mennä julkisuuteen julistamaan, että hallitusohjelmaa ei noudatetakaan”, Lohi sanoo.

”Eihän näin asiallisesti asioita hoideta, että mennään kertomaan Ylelle.”

Lohi ei halua ottaa kantaa itse kysymykseen jalkapannoista. Hän sanoo kuitenkin pitävänsä Ohisalon toimintaa ”aika taitamattomana”. Hän täsementää, että jos hallituskumpaneiden kanssa ei keskustella etukäteen, niin ainakin painotettaisiin julkisuudessa, että asiasta päätetään yhdessä, mitä Ohisalo ei Ylelle puhuessaan tehnyt.

Myös keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä arvosteli sisäministeriä tiistaina.

”Kukahan lienee edellinen ministeri ennen Maria Ohisaloa, joka on mennyt televisioon omavaltaisesti linjaamaan ettei hallitusohjelmaa toteuteta? Meillä on nyt [pääministeri] Sanna Marin hallituskriisi. Jos tämä kanta pysyy, esitän epäluottamusta ministerille. Tuki menee”, Kärnä kirjoitti viestipalvelu Twitterissä.

Hallitusohjelman kirjauksen mukaan ulkomaalaislakia harkitaan muutettavaksi siten, että ”säilöönotolle ja asumisvelvollisuudelle vaihtoehtoisena vähemmän rajoittavana ja yhteiskunnan kannalta tarkoituksenmukaisempana turvaamistoimena säädetään kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneen henkilön tekninen valvonta”.

Hallituspuolueista erityisesti keskusta on pitänyt jalkapantoja esillä. Kirjauksen jälkeen viime kesänä keskusta ja vihreät olivat julkisuudessa erimielisiä siitä, tarkoittaako hallitusohjelma kirjaus yksiselitteisesti jalkapantoja vai voiko se tarkoittaa myös muunlaista valvontaa.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kirjoitti tiistaina iltapäivällä Twitterissä, että hallitusohjelmaa koskevista muutoksista sovitaan aina yhdessä kaikkien hallituspuolueiden kanssa.

”Hallitusohjelmassa ei ole määritelty, miten tekninen valvonta toteutetaan. Sisäministeriö on selvittänyt asiaa virkatyönä ja kysymys tuodaan myöhemmin hallituksen käsiteltäväksi kuten sisäministeri Maria Ohisalo on kertonut”, pääministeri kirjoitti.

HS ei ole tavoittanut sisäministeri Ohisaloa kommentoimaan asiaa.

Oikaisu 7.7. klo 12.36: Korjattu otsikkoon ja jutun alkuun tieto, jonka mukaan ministeri Ohisalo ei sanonut, että asiasta on tehty päätös. Sen sijaan hän puhui sisäministeriössä tehdyn selvityksen tuloksesta. Oikaisu 7.7. klo 14.39: Tarkennettu tietoa Ohisalon kommentista Ylelle. Alun perin jutussa luki, että Ohisalo sanoi, että uudistus näyttää jäävän toteutumatta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?