Komission puheenjohtaja Von der Leyenin esiintyminen kroatialaisen puolueen kampanjavideolla aiheutti jupakan: ”Virheitä on tehty” - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Euroopan unioni

Komission puheenjohtaja Von der Leyenin esiintyminen kroatialaisen puolueen kampanjavideolla aiheutti jupakan: ”Virheitä on tehty”

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen osallistui keskusta-oikeistolaisen puolueen kampanjaan, vaikka komission jäsenten toimintaohjeistus kieltää sen.

Ursula von der Leyenin esiintyminen kroatialaispuolueen kampanjavideolla on herättänyt ihmetystä.

Julkaistu: 7.7. 15:55

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on joutunut erikoisen jupakan keskipisteeksi. Taustalla on kampanjavideo, jolla von der Leyen esiintyi viikonloppuna.

Video oli osa kroatialaisen, keskusta-oikeistolaisen HDZ-puolueen vaalikampanjaa. Von der Leyen toisti videolla puolueen vaalilauseen ”sigurna Hrvatska”, joka tarkoittaa suomeksi ”turvallista Kroatiaa”.

Myös Eurooppa-neuvoston entinen puheenjohtaja Donald Tusk, Itävallan pääministeri Sebastian Kurz ja Saksan puolustusministeri Annegret Kramp-Karrenbauer osallistuivat kampanjavideon tekoon.

Von der Leyen esiintyy videolla vain lyhyesti, mutta hän tekee sen samassa paikassa, josta hän antaa myös viralliset lausunnot komission puheenjohtajana. Se on herättänyt ihmetystä.

Komission toimintaohjeistuksessa todetaan, että komission jäsenten on pidättäydyttävä julkisista kannanotoista minkään poliittisen puolueen tai järjestön puolesta.

Ainoastaan siinä tapauksessa, jos komission jäsen on itse ehdolla tai osallistuu äänestykseen, on hänen sallittua ottaa kantaa vaaleihin liittyvissä kysymyksissä.

Esimerkiksi saksalainen, SPD-puolueen euroedustaja Jens Geier totesi uutistoimisto AFP:lle, että puheenjohtajan puolueellisuuden osoitus on uhkapeliä luotettavuudella ja vahingollista koko puheenjohtajan instituutiolle.

Myös moni muu europarlamentaarikko ihmetteli von der Leyenin käytöstä. Maanantaina Euroopan komissio joutui selittelemään asiaa, mutta varsinaista anteeksipyyntöä ei kuultu.

”Virheitä on tehty”, totesi komission edustaja Eric Mamer toimittajille maanantaina Brysselissä.

Hänen mukaansa puheenjohtajan on ymmärrettävä, että minkä tahansa poliittisten lausuntojen kohdalla on kunnioitettava komission pelisääntöjä. Samalla Mamer lisäsi, että von der Leyen esiintyi videolla yksityishenkilönä.

Parlamentissa on ihmetelty etenkin yhtä asiaa.

Video on kuvattu komission virallisen päärakennuksen, Berlaymontin, käytävällä. Taustalla näkyy EU:n lippu. Eikö von der Leyen todella ymmärtänyt, että kampanjavideo näyttäytyy helposti virallisena kannanottona?

”Tietenkään videota ei olisi pitänyt kuvata Berlaymontin taustaa vasten”, Mamer totesi.

Hän selitti asiaa sillä, että videoviesti tehtiin Kroatian pääministerin toimiston toiveesta ja se nauhoitettiin samalla, kun von der Leyn teki muita videoviestejä. Mamerin mukaan puheenjohtajan titteli lisättiin videoon jälkituotantovaiheessa Zagrebissa.

Kroatialainen HDZ on konservatiivinen puolue. Se on osa samaa EPP-ryhmittymää, johon kuuluvat myös Saksan kristillisdemokraattinen CDU-puolue. Von der Leyen oli sen jäsen ennen valintaansa komission puheenjohtajaksi.

HDZ otti selvän voiton sunnuntain vaaleissa ja sai haltuunsa 66 paikkaa parlamentista, jossa on kokonaisuudessa 151 paikkaa. Puolueen puheenjohtaja Andrej Plenković on myös Kroatian nykyinen pääministeri.

Ursula von der Leyenin esiintyminen kroatialaispuolueen kampanjavideolla on herättänyt ihmetystä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?