Hallitus neuvotteli matkustusrajoituksista – Grafiikka näyttää maat, jotka täyttävät aiemmin ilmoitetut kriteerit - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Matkustusrajoitukset

Hallitus neuvotteli matkustusrajoituksista – Grafiikka näyttää maat, jotka täyttävät aiemmin ilmoitetut kriteerit

Varsinkin matkailualalla odotetaan hallituksen höllentävän rajoituksia.

Julkaistu: 8.7. 9:51, Päivitetty 8.7. 12:26

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoo, että hallitus ei tuijota nyt vain yhtä tiettyä lukua, kun se päättää rajojen avaamisesta. Marinin mukaan Suomi katsoo myös sitä, mihin suuntaan tautitilanne eri maissa on ylipäätään etenemässä.

”Jos tautitapauksia olisi maassa yli kahdeksan tapausta 100 000 ihmistä kohti viimeisen kahden viikon aikana, mutta suunta on ollut selvästi laskeva jo pidempään, voi olla mahdollista, että tällainen maa otetaan mukaan, kun rajoista keskustellaan. Mutta sitten pitää myös katsoa toiseen suuntaan.”

Marin sanoi Islannista kysyttäessä, että se on hyvä esimerkki, miksi vain yhtä lukua ei kannata katsoa. Marinin mukaan ilmaantumisluvuissa voi tapahtua pienissä valtioissa muutoksia nopealla aikavälillä.

”Pitää katsoa taudin suuntaa laajemmin ja suhteuttaa luvut testaamiseen, ottaa huomioon miten luotettavia ovat maista saatavat tiedot. Kokonaisuus vaikuttaa.”

Hallitus neuvottelee tänään Helsingissä Säätytalossa matkailun rajoituksista. HS seuraa neuvottelujen etenemistä.

Marin sanoi uskovansa, että päätöksiä ainakin sisärajojen osalta on luvassa vielä tänään.

Hallitus saa neuvotteluissa eteensä tuoreimman epidemiologisen katsaus Suomen tilanteesta.

”Suomen ulkorajoja käsitellään myös, mutta on yhä avoimia kysymyksiä.”

Kesäkuun puolivälistä lähtien Suomeen on voinut saapua ilman erityistä syytä Norjasta, Tanskasta, Islannista, Virosta, Latviasta ja Liettuasta. Tulijoille ei ole enää suositeltu kahden viikon karanteenia.

Kokoukseen saapunut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi, että Ruotsissa tilanne on edelleen erittäin vaikea, mutta nyt näyttäisi, että tautihuippu on saavutettu.

Haavisto kuitenkin huomautti, että alueilla on suuria eroja. Suomi on hänen mukaansa huolestunut erityisesti Pohjois-Ruotsin tilanteesta.

Haavisto muistutti, että kyseessä ei ole Suomen ja Ruotsin välinen maaottelu. Hän sanoi, että Ruotsi on itse käynnistänyt selvityksiä, miten maa on onnistunut tautitilanteen käsittelyssä.

Haavistolta kysyttiin myös thaimaalaisten marjanpoimijoiden mahdollisuudesta päästä Suomeen. Haaviston mukaan Thaimaa on lähipäivinä ratkaisemassa kantaansa.

”Thaimaa on hyvin tarkka, miten kansalaisiaan kohdellaan.”

Myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) arvioi, että tilanteen ratkeaminen riippuu Thaimaan päätöksestä.

Rajapäätösten suhteen Ohisalo ilmoitti, että Suomi eteen askel kerrallaan, Hän muistutti, että hallitus on aikaisemmin linjannut asiasta ja sen mukaisesti nyt edetään.

Ohisalolta kysyttiin, että kannattaako tässä tilanteessa varata matkoja ulkomaille. Ohisalo sanoi suosittelevansa nyt kotimaan matkailua.

”Suomi on hieno maa, jossa hienoja reissukohteita. Itse aion reissata täysin kotimaassa.”

Juhannuksen jälkeen hallitus kertoi helpottavansa matkustamista 13. heinäkuuta alkaen EU- ja Schengen-maista, joissa koronavirustautitilanne on samankaltainen, kuin listalle jo päässeissä kuudessa maassa

Matkailualalle päätös oli pettymys, sillä se odotti rajoitusten höllenevän lisää heti heinäkuun alussa.

Rajat avataan ja karanteenivaatimukset poistetaan sillä perusteella, että valtion alueella koronaviruksen ilmaantuvuus on vähemmän kuin kahdeksan 100 000 henkilöä kohti.

Tämänhetkisen tilanteen perusteella hallituksen asettaman raja-arvon alittavat Schengen-maista Saksa, Italia, Itävalta, Kreikka, Sveitsi, Slovakia, Slovenia, Unkari ja Liechtenstein ja Schengen-alueen ulkopuolisista EU-maista Kroatia, Kypros ja Irlanti.

EU:n komissio on suosittanut, että EU- ja Schengen-maiden välillä matkustusrajoitukset olisivat poistuneet kokonaan kesäkuun puolivälistä alkaen.

EU:n neuvosto suositti kesäkuun lopussa, että myös Euroopan ulkopuolelta voisi saapua maihin rajoituksetta silloin, kun vastaava ilmaantuvuusluku olisi alle 16.

Luku heijasteli EU-maiden keskimääräistä tilannetta tuolloin, mutta tilanne on ehtinyt jo muuttua. Viimeisten kahden viikon aikana EU:ssa on todettu koronavirustartuntoja keskimäärin 12 kappaletta 100 000 asukasta kohti.

Suomessa viime päivien ilmaantuvuusluku on ollut 2–2,27 riippuen siitä, mille viikonpäivälle tarkastelujakson päättää lopettaa.

”Raja-arvojen lisäksi tarkastellaan kokonaistilannetta”, ilmoitti johtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Matkustusrajoitukset|Hallitus neuvottelee tänään, mistä maista Suomeen saa matkustaa vapaasti – nämä maat täyttävät ilmoitetut kriteerit

Rajoitukset|”Käsittämätöntä” – Matkailu­alalla kummastellaan hallituksen matkustus­rajoitus­linjauksia

Koronavirus|Tieto altistumisista Tallinnan-laivalla sai suomalaiset varuilleen, mutta noutopöytään oli silti päästävä: ”Me ollaan niin kovia syömään, ettei tätä olisi voinut jättää väliin”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?