Yle: Saarikko keskustavaikuttajien hienoinen suosikki puolueen johtoon – Kansanedustaja vaatii puheenjohtajaa ministeriksi - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Puolueet

Yle: Saarikko keskustavaikuttajien hienoinen suosikki puolueen johtoon – Kansanedustaja vaatii puheenjohtajaa ministeriksi

Keskusta valitsee puolueelle puheenjohtajan syyskuun puoluekokouksessa. Toistaiseksi virallisesti mukana on nykyinen puheenjohtaja Katri Kulmuni.

Annika Saarikko osallistui keskustan ministerivalintakokoukseen kesäkuussa Helsingissä.

Julkaistu: 9.7. 17:56, Päivitetty 9.7. 19:08

Keskusta järjestää syyskuun alussa puoluekokouksen, jossa valitaan puolueelle puheenjohtaja. Nykyinen puheenjohtaja Katri Kulmuni jätti valtiovarainministerin salkkunsa kesäkuun alussa viestintäkonsulttijupakan takia.

Keskustan puheenjohtajan täytyy olla valtioneuvoston jäsen, sanoo kansanedustaja ja eduskunnan suuren valiokunnan jäsen Jouni Ovaska (kesk). Hän ilmoitti kantansa Twitterissä.

HS:n puhelimitse tavoittama Ovaska ei halua kommentoida, kuka olisi paras vaihtoehto uudeksi puheenjohtajaksi.

Jouni Ovaska

”Sanotaan niin, että olipa se kuka tahansa, hänen olisi hyvä istua valtioneuvoston pöydän ääressä. Pidän pidemmän päälle ongelmallisena sitä, jos puheenjohtaja ei olisi siellä valtioneuvostossa”, Ovaska sanoo.

Kulmuni on aiemmin kertonut hakevansa jatkokautta puolueen johdosta. Nykyinen valtiovarainministeri Matti Vanhanen on sanonut, ettei aio lähteä kisaan.

Toinen keskustan kansanedustaja Joonas Könttä taas katsoo, että puheenjohtajan ei tarvitse olla ministeri toimiakseen keskustan politiikan johtajana hallitus- tai oppositiotyöskentelyssä.

Tiede- ja kulttuuriministeriksi elokuussa vanhempainvapaalta palaava Annika Saarikko on sanonut pohtivansa ehdokkuutta, muttei ole tehnyt päätöstä. Hän on sanonut ilmoittavansa aikeistaan ennen paluutaan ministeriksi.

Ovaska toteaa haluavansa kuulla Saarikon kannan puheenjohtajakisaan, mutta ei tässä vaiheessa asetu tukemaan häntä.

”Tarkoitin [twiitissä] sitä, että mikäli Kulmuni tulee uudelleen valituksi, hänen täytyy olla sitten valtioneuvoston jäsenenä”, Ovaska sanoo.

”Kentältä on tullut laajasti viestiä, että hallitusyhteistyössä koetaan ongelmallisena se, ettei tiedetä, kenen kanssa tehdä yhteistyötä.”

Keskustan uudeksi puheenjohtajaksi valittaisiin syyskuun puoluekokouksessa Annika Saarikko, jos Yleisradion kyselyyn vastanneet keskustavaikuttajat saisivat päättää. Saarikko saa kyselyssä 47 prosentin kannatuksen, kun nykyisen puheenjohtajan Katri Kulmunin kannatus on 38 prosenttia.

Kysely lähetettiin heinäkuun alussa 186:lle puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäsenelle. Heistä 95 vastasi. Kulmunin ja Saarikon kannatuksessa oli Ylen kyselyssä eroa vain yhdeksän vastaajan verran.

Puolueet|IS: Annika Saarikko ratkaisee kantansa keskustan puheenjohtaja­kisaan ennen ministeriksi paluuta

Politiikka|Valtiovarainministeri Vanhanen: Sdp:n ja keskustan välillä vivahde-eroja työllisyystoimien aikataulusta

Politiikka|MT: Matti Vanhanen ei halua keskustan puheenjohtajaksi – ”Sanon, etten pyri enää mihinkään”

Keskusta|Katri Kulmuni kertoo ottaneensa lainan ja maksaneensa viestintä­koulutuksensa kulut takaisin ministeriöille

Keskusta|IL-kysely: Keskustan vaikuttajat haluavat puolueensa istuvan Marinin hallituksessa

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?