Presidentti Niinistö kommentoi keskustelua vallankäytöstään MTV:lle: ”Minun suuni yritetään selvästi saada tukkoon” - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Presidentin valta

Presidentti Niinistö kommentoi keskustelua vallankäytöstään MTV:lle: ”Minun suuni yritetään selvästi saada tukkoon”

Presidentti Niinistön vallankäyttö nousi keskusteluun keväällä koronakriisin yhteydessä ja jatkui, kun HS julkaisi sunnuntaina laajan artikkelin aiheesta.

Presidentti Sauli Niinistö ennen Kultaranta-keskusteluja toukokuussa.

Julkaistu: 14.7. 18:48

Presidentti Sauli Niinistö ottaa MTV Uutisten haastattelussa kantaa keskusteluun vallankäytöstään sanomalla, että hän noudattaa perustuslakia.

Niinistön vallankäyttö nousi esille keväällä, kun hän oli ehdottanut hallitukselle koronakriisissä kriisiryhmän eli niin sanotun nyrkin perustamista.

Lisää kierroksia keskusteluun tuli sunnuntaina, kun Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin siitä, miten Niinistö valtaansa käyttää.

Lue lisää: Näin toimii Sauli Niinistö – HS:n laaja artikkeli kertoo, miten tasavallan presidentti tarttuu hanakasti puhelimeen, levittää näkemystään verkostojen kautta ja korottaa joskus äänensä

Valtio-opin asiantuntijat arvioivat HS:lle, että presidentti liikkuu joissakin aiheissa valtaoikeuksiensa rajoilla.

”Toivon, että presidenttimme pitäytyisivät ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä ja menisivät niissä valtioneuvoston kannan mukaan”, Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund sanoi ja korosti puhuvansa nimenomaan presidentillisestä instituutiosta, ei Niinistöstä yksilönä.

”Minä olen aika pitkälle sitä mieltä, että presidentin olisi hyvä pidättäytyä siellä omalla reviirillään, joka tarkoittaa sitä ulko- ja turvallisuuspolitiikan yhteisjohtamista hallituksen kanssa”, totesi myös Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio HS:n haastattelussa.

MTV Uutisten haastattelussa Niinistö vastaa vallankäyttöään koskevaan arvosteluun. Niinistöltä kysyttiin, tunnistaako hän itsensä analyysista.

”Jos nyt viisaat sitä mieltä ovat, niin olkoot. Kyllä minä perustuslakia noudatan. On minulla viisaillekin vähän viisautta tässä”, Niinistö sanoo.

Presidentti kertoo lukeneensa arvostelua, jonka mukaan presidentin pitäisi ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä kannattaa hallituksen linjauksia.

”Hetkinen, olenko minä täällä sitä varten, että minä odottelen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa hallituksen linjaukset, ja sitten sanon, että kannatan?” Niinistö kysyy.

Haastattelussa presidentiltä kysyttiin, pyritäänkö häntä sensuroimaan.

”Minun suuni yritetään selvästi saada tukkoon”, Niinistö vastaa.

HS:n haastattelussa sunnuntaina Niinistö kertoi, että esimerkiksi ministerit ottavat häneen yhteyttä ja häntä lähestytään muuten kertomalla asioista, jotka eivät välttämättä kuulu presidentille.

”Minua lähestytään usein eri tavoin tai suorastaan kokouspöytäkirjoilla niin, että minusta tulee enemmän tai vähemmän asianosainen. Syynä lienee se, että joku nimenomaan tavoittelee mielipidettäni. Tuntuisi oudolta, jos pitäisin näissä asioissa täyden sulun”, hän sanoi.

”Jos jokin iso pilvi seikkailisi Suomen päällä, puhuisin siitä ihan samalla tavalla kuin puhuisin tavallisena kansalaisena. Tuntuisi oudolta, jos tällaisissa tilanteissa presidentti olisi hiljaa, hiljaa ja hiljaa.”

”Jos minulla on vakavista ilmiöistä jokin käsitys, niin kyllä minä sen ilmaisen. Aika paljon olen ilmaissutkin niinkin, etteivät ne julkisuuteen ole tulleet”, presidentti totesi.

Presidentin valta|Politiikan tutkijoiden mukaan presidentin on hyvä pysyä omalla tontillaan: ”Tässä ei nimenomaan ole kyse siitä, onko Niinistö hyvä tyyppi”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?