Suuri valiokunta linjasi kannan EU:n elpymispakettiin: isompi osa oltava lainarahaa – Marin: ”Tällaisenaan emme voi kokonaisuutta hyväksyä” - Politiikka | HS.fi
Politiikka|EU

Suuri valiokunta linjasi kannan EU:n elpymispakettiin: isompi osa oltava lainarahaa – Marin: ”Tällaisenaan emme voi kokonaisuutta hyväksyä”

EU-johtajat neuvottelevat viikonloppuna 750 miljardin euron kokoisesta elvytyspaketista. Suomi tulee esittämään paketin pienentämistä ja lainapainotteisuuden lisäämistä.

Julkaistu: 16.7. 11:46, Päivitetty 16.7. 15:48

Eduskunnan suuri valiokunta kokoontui torstaina käsittelemään Suomen kantaa viikonlopun huippukokoukseen, jossa EU-johtajat neuvottelevat 750 miljardin euron elvytyksestä ja seitsenvuotisesta budjetista.

Valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr) kertoo, että suuri valiokunta tukee, että Suomi jatkaa neuvotteluita.

Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd), joka oli kansanedustajien kuultavana suuressa valiokunnassa.

Hän kommentoi huippukokouksen tavoitteita kuulemisensa jälkeen.

”Tällaisenaan emme voi kokonaisuutta hyväksyä”, Marin sanoi.

Hänen mukaansa Suomelle on monivuotisen rahoituksen osalta tärkeää, että elpymisvälineen taso on kohtuullinen.

”Tietenkin maatalouden kehittämisrahoitus on meille tärkeä prioriteetti. Katsomme aika lailla sitä, mistä kokonaisuudesta Suomi hyötyy eniten”, Marin totesi.

Aiemmin on jo linjattu, että Suomi tavoittelee rahaneuvotteluissa muun muassa elpymisvälineen koon pienentämistä sekä sen lainapainotteisuuden lisäämistä. Marin vahvisti asian.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr) kertoi kokouksen jälkeen tarkemmin Suomen kannasta neuvotteluihin.

Hassi vahvisti, ettei Suomi hyväksy sopimusta sellaisenaan. Hän kertoi, että EU:n uudessa kompromissiehdotuksessa on liikuttu joiltakin osin Suomen kannalta myönteiseen suuntaan.

Myös Hassin mukaan tavoitteena on elpymisvälineen koon pienentäminen. Hän ei kuitenkaan halunnut ottaa tarkempiin lukuihin kantaa.

”Meidän kantamme on, että isomman osan pitää olla lainamuotoista. Lisäksi haluamme, että tuen jakaminen perustuu siihen, miten koronakriisi on kunkin maan talouteen vaikuttanut”, hän sanoi.

Käytännössä Suomi haluaa, ettei jäsenmaille anneta yleistukea, vaan rahaa osoitetaan aina tiettyyn käyttötarkoitukseen.

”Mikäli paketti toteutuu ja siitä osa on lainarahaa, pitää tästä syntyvät vastuut määritellä tarkkarajaisesti”, Hassi sanoi.

Hän korosti myös Suomen aikaisempaa vaatimusta EU-rahan sitomisesta oikeusvaltioperiaatteiden noudattamiseen.

Valiokunnassa kuultiin myös eriäviä mielipiteitä opposition edustajilta. Valiokunnan ensimmäinen varapuheenjohtaja Jani Mäkelä (ps) sanoi, että perussuomalaiset esitti paketin hylkäämistä.

Kokoomus jätti eriävän mielipiteen, jonka mukaan pakettia ei voida nyt esitetyssä muodossa hyväksyä.

”Lopulliseen pakettiin on saatava selvästi enemmän Suomen tavoitteita”, totesi Arto Satonen (kok).

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah taas sanoi, ettei pakettia pidä hyväksyä vaan ajaa ratkaisua, jossa elpymisrahasto olisi ainoastaan halukkaiden jäsenvaltioiden käytettävissä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?