Luokkajaosta ei nykyään juuri puhuta, mutta ay-pomo Ann Selinille se on ollut kirkas tosiasia lapsuudesta lähtien - Politiikka | HS.fi
Politiikka|60-vuotias

Luokkajaosta ei nykyään juuri puhuta, mutta ay-pomo Ann Selinille se on ollut kirkas tosiasia lapsuudesta lähtien

Ann Selin on koko 44-vuotisen ay-uransa ajanut pienipalkkaisten asiaa. Kehitystä on tapahtunut vaikkei ilman tuskastumista. ”Onhan asioiden hitaus kamalaa tällaiselle kärsimättömälle ihmiselle!” Selin puuskahtaa.

”Roolini on ennemmin politiikkaan vaikuttaja kuin poliitikko”, Ann Selin sanoo.

Julkaistu: 22.7. 2:00

Ann Selin kasvoi Helsingin Myllypurossa. Hän meni 16-vuotiaana töihin, itsenäistyi pian ja osti asunnon Kannelmäestä.

Myllypuro jäi kuitenkin hänen lähtemättömäksi maisemakseen, eikä hän sen kauempana kuin Herttoniemessä asu nytkään.

”1960–1970-lukujen Myllypuro oli tavallaan tiivis yhteisö, jonka sisäiset luokkarajat piirtyivät kuitenkin selvästi. Jos asui Yläkiventiellä kaupungin vuokrataloissa, niin kuin me, niin kyllä se määritti aseman.”

Luokkajakoa ei ole viime vuosikymmeninä nostettu keskusteluun, mutta Selinille se on aina ollut kirkas kokemusperäinen tosiasia.

Varmaan siksikin, että koko 44 vuotta kestäneen ay-uransa hän on ajanut nimenomaan pienipalkkaisten ihmisten asioita – viimeksi johtamalla peräti 17 vuotta Palvelualojen ammattiliittoa Pamia.

Millaista työtä edunvalvontatyö on?

”Tietysti kiireistä ja sirpaleista, kun yli 200 000 jäsentämme jakaantuu niin useille eri työ­aloille. Pahimmillaan Pamin täytyi vastata yli puolensadan eri alan tes-neuvotteluista, tällä hetkellä liitolla on noin 40 tessiä”, Selin sanoo.

”Hallitsevin ala on tietysti kaupan ala, jonka tes-neuvottelut yksistään koskevat noin 200 000:aa kaupan työntekijää.”

Pamilaisista 76 prosenttia on naisia, kolmannes jäsenistä alle 31-vuotiaita, eikä keski-ikäkään ole 40 vuotta korkeampi. Järjestäytymisaste on 70 prosenttia.

Yhteisöllisyys on se keskeinen voimatekijä, joka liittää yhteen Pamin erilaisten työalojen ja taustojen jäseniä, Selin korostaa. Liitto tarjoaa suuria mahdollisuuksia kouluttautua ja verkostoitua.

Selin äänestettiin niukasti Pamin johtoon vuonna 2002. Ot­taessaan paikan vastaan hän asetti työlleen kolme päämäärää: ”Halusin kohentaa työalojen arvostusta, nostaa liiton jäsenten yleistä palkkatasoa ja parantaa työsuhteiden turvallisuutta ja kestoa.”

Miten hyvin tai huonosti tavoitteet toteutuivat?

”Monenkin ammattiryhmän ääni kuuluu tätä nykyä paremmin, heidän ongelmansa ovat esillä ja tunnistetaan pysyvämmin”, Selin sanoo ja hetken mietittyään puuskahtaa:

”Mutta onhan asioiden hitaus kamalaa tällaiselle kärsimättömälle ihmiselle!”

Selinin johtorupeamalle ajoittui yhteiskunnan tärkeitä suuntavalintoja – yksi varteenotettavista kysymyksistä oli kauppojen aukioloajat. Ratkaisuksi tuli sallia sunnuntaiden ja öiden laaja aukiolo.

”Olen sitä mieltä, että 24/7-yhteiskuntaa ei kukaan tarvitse, välttämättömät palvelut riittäisivät”, Selin pamauttaa – yksityishenkilönä.

”Mutta tässä jutussa päätimme toteuttaa sitä suuren luokan pragmatismia, että neuvotellaan sitten myyjille mahdollisimman hyvät ehdot. Ja niin kävi.”

”Suuressa aukioloasiassa me hävisimme mielikuvasodan, Kaupan liiton ja oikeiston propaganda voitti.”

Selinin henkilökohtaisempi suuri hanke oli SAK:n puheenjohtajuus vuonna 2009. Lauri Ihalaisen seuraajaksi hän oli kerännyt hyvää tukea, kunnes ­SAK:laisten teollisuusliittojen miehet menivät pyytämään paikalle Paperiliiton sihteeriä Petri Vanhalaa. Selin suivaantui ja vetäytyi kisasta.

”Kuulin delegaatiosta mutkan kautta. Sanoin sitten niille äijille, että eikö teillä ollut munaa kertoa asiasta minulle suoraan – olisitte edes pyytäneet mukaan delegaatioon”, Selin muistelee.

”Olin kuvitellut SAK:ssa olleen jo ohi sen jaon, että suuri teollisuus vastaan palvelualat, mutta ei se ollutkaan.”

Ensimmäinen naisjohtaja SAK:ssa jäi valitsematta – ja hän on valitsematta yhä.

Maailmalla Selin kelpasi kärkeen. Neljän vuoden ajan hän luotsasi Palvelualojen maailmanliitto Uni Globalia, joka loi velvollisuuksia ja yhteyksiä ympäri maailman. ”Esimerkiksi kolumbialaisten ay-naisten rohkeus jäi syvästi mieleeni.”

Vaikka Ann Selin jää nyt eläkkeelle Pamista, kuulemme todennäköisesti hänestä vielä.

Jotakin hänellä on varmasti hihassa, sanavalmiilla toimen naisella.

Ann Selin

Syntyi 1960 Helsingissä.

Keskikoulu, 1976. eMBA-tutkinto, 2013.

Eri tehtävissä Liiketyöntekijäin liitossa ja Liikealan ammattiliitossa 1976–2000, viimeksi Helsingin aluepäällikkönä.

Palvelualojen ammattiliitto Pamin Helsingin aluepäällikkö 2000–2002 ja puheenjohtaja 2002–2019.

SAK:n työvaliokunnan jäsen. Palvelualojen maailmanliitto Uni Globalin puheenjohtaja 2014–2018.

Sdp:n jäsen 1977 alkaen.

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan kunniamerkki.

Simo Sipolan dokumentti Viimeinen taistelu (2018) kertoo Ann Selinistä työmarkkinaneuvotteluissa.

Eläkevakuutusyhtiö Elon (Eläke-Tapiolan) hallituksen varapuheenjohtaja 2009– 2020. Kehitysjärjestöt Fingo ry:n puheenjohtaja 2019 alkaen.

Harrastaa laulamista ja lukemista.

Täyttää 60 vuotta keskiviikkona 22. heinäkuuta. Juhlii julkistamalla elämäkertateoksensa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?