Hallitus päätti palauttaa matkustus­rajoitukset Itävaltaan, Sveitsiin ja Sloveniaan – STM:n Varhila uumoilee lisäkiristyksiä - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Matkustusrajoitukset

Hallitus päätti palauttaa matkustus­rajoitukset Itävaltaan, Sveitsiin ja Sloveniaan – STM:n Varhila uumoilee lisäkiristyksiä

Uudet rajoitukset astuvat voimaan maanantaina 27. heinäkuuta. STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoo, että rajoituksia saatetaan joutua palauttamaan myös muihin maihin.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli hiljaista 3. kesäkuuta 2020.

Julkaistu: 23.7. 12:46, Päivitetty 23.7. 16:19

Hallitus päätti torstaina palauttaa koronaviruksen vuoksi käyttöön otetun sisärajavalvonnan Suomen ja Itävallan, Suomen ja Slovenian ja Suomen ja Sveitsin väliseen liikenteeseen.

Näissä maissa tautitapausten määrät ovat edellisen arvioinnin jälkeen kääntyneet kasvuun, hallitus tiedotti.

Uudet rajoitukset astuvat voimaan maanantaina 27. heinäkuuta.

Sisärajavalvontaa jatketaan Suomen ja Espanjan, Luxemburgin, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Tšekin välisessä liikenteessä, aiemmin sisärajavalvonnasta vapautettua huvialusliikennettä lukuun ottamatta.

Näiden maiden osalta paluuliikenne Suomeen, työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne on mahdollista.

Sisärajavalvontaa ei ole tällä hetkellä Suomen ja Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian, Liettuan, Alankomaiden, Belgian, Italian, Kreikan, Liechtensteinin, Maltan, Saksan, Slovakian ja Unkarin välisessä liikenteessä.

Näistä maista pääsee siis matkustamaan vapaasti Suomeen, eikä suomalaisia enää kehoteta välttämään maihin matkustamista. Maasta Suomeen saapuessa ei tarvitse asettua omaehtoiseen kahden viikon karanteeniin.

Hallitus on linjannut aiemmin, että rajat voidaan avata maihin, joissa on ollut enintään kahdeksan uutta koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta 100 000 henkilöä kohti edellisen 14 vuorokauden aikana. Suositus on ollut sama niin sisä- kuin ulkorajoillakin.

Hallitus on todennut myös, että rajoituksia voidaan palauttaa, jos epidemiatilanne pahenee jossakin maassa.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoo, että Euroopan tautitilanne näyttää nyt siltä, että rajoituksia saatetaan joutua kiristämään edelleen.

”Tautitilanne on suht vakaa Euroopassa, mutta näyttää siltä, että [tapausten määrä] on kasvamassa joka puolella jonkin verran”, Varhila sanoo.

”Mikäli tautitilanteita ei saada hallintaan, niin näyttää siltä kyllä, että sinne listalle on tulossa lisää maita.”

Hallitus linjasi torstaina myös, että osa rajoituksista ulkorajoilla puretaan.

Matkustusrajoituksia höllennettiin 13.heinäkuuta siten, että työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne oli sallittua Suomen ja Etelä-Korean, Georgian, Japanin, Kiinan, Ruandan, Thaimaan, Tunisian, Uruguayn ja Uuden-Seelannin välillä.

Maanantaista alkaen Suomen ja näiden maiden välinen liikenne sallitaan rajoituksitta. Kiinan osalta kuitenkin edellytetään, että EU:n neuvosto vahvistaa vastavuoroisuuden riittävän toteutumisen.

Rajoituksia lievennettiin 13.7. myös Algerian ja Australian kohdalla. Nyt hallitus arvioi, etteivät maat enää täytä epidemiologisia kriteerejä. Siksi ulkorajaliikenteen rajoituksia tiukennetaan niiden osalta uudelleen.

Ulkorajaliikenteen rajoitukset on aiemmin poistettu Suomen ja Andorran, Kyproksen, Irlannin, San Marinon ja Vatikaanin välisestä liikenteestä. Suomen ja näiden Schengen-alueen ulkopuolisten maiden välinen liikenne on rajoituksitta sallittua.

Sen sijaan rajoitukset ovat voimassa edelleen esimerkiksi Suomen ja Britannian ja Suomen ja Venäjän välillä.

STM:n Varhila ei uskalla ennakoida, koska rajoituksia päästäisiin purkamaan Suomelle tärkeiden matkailumaiden osalta.

Esimerkiksi Ruotsin kohdalla tautitapausten määrä on yhä liian korkea, hän sanoo. Myönteistäkin kehitystä Ruotsissa silti on.

”Sairaalahoidossa ja tehohoidossa olevien määrä koko ajan vähenee. Se on tietysti yksi hyvä indikaatio siitä, että voidaan olettaa, että siellä myös tautitapaukset vähenevät”, Varhila sanoo.

Hän vakuuttaa, että tällä hetkellä varotoimet koronan leviämisen estämiseksi esimerkiksi lentokentillä ovat kunnossa. Aiemmin keväällä Helsinki–Vantaan heikosta varautumisesta syntyi laajaa keskustelua.

”Sekä jo tulevilla lennoilla, että kentällä on erittäin hyvin infopisteet. Siellä jaetaan maahantulijoille tietoa, että jos on pienikin epäilys, ei tarvitse olla edes oireita, niin voi hakeutua testeihin”, Varhila sanoo.

Valtioneuvoston asettama rajaryhmä tekee paraikaa erillisiä mallinnuksia niin lentokentille, satamaan kuin maarajoillekin. Näiden tarkoituksena on suunnitella tarkasti, miten maahantulijat vastaanotetaan ja koronan leviämistä estetään, kun matkustajamäärät kasvavat.

Hallitus viestitti torstaina myös, että kaikissa rajanylityspaikkoina toimivissa satamissa sallitaan henkilöliikenne maahantulorajoitukset huomioiden.

Hallitus arvioi matkustusrajoituksia uudelleen jälleen noin kahden viikon kuluttua.

Rajoitukset|Matkustusrajoitukset kevenevät maanantaina, näistä maista voi pian matkustaa Suomeen – Ohisalon mukaan linja on ”korosteisen varovainen”

Poikkeusolot|Uudet matkustusrajoitukset tulivat voimaan, Helsinki-Vantaalla lähes kaikki käyttävät kasvomaskeja – nämä rajoitukset muuttuvat tänään

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?