Keskustan kulisseissa viritellään ”kuumeisesti” puheenjohtaja­kisaa – Nämä nimet ovat esillä Kulmunin haastajiksi - Politiikka | HS.fi
Politiikka|HS-analyysi

Keskustan kulisseissa viritellään ”kuumeisesti” puheenjohtaja­kisaa – Nämä nimet ovat esillä Kulmunin haastajiksi

Useat keskustavaikuttajat toivovat, että mahdolliseen puheenjohtajakisaan lähtisi ainakin kolme uskottavaa ehdokasta. Näin saatettaisiin välttää puoluetta sisäisesti repivä kaksintaistelu.

Katri Kulmunin haastajiksi keskustan puheenjohtajakilpaan voisivat nousta esimerkiksi Petri Honkonen (vas. ylh.), Antti Kurvinen, Mika Lintilä ja Annika Saarikko.

Julkaistu: 28.7. 15:35

Keskustan puoluekokoukseen on aikaa runsaat viisi viikkoa. Useiden keskustalaisten mukaan puolueen sisällä pohditaan nyt ”kuumeisesti” mahdollisia haastajia puheenjohtaja Katri Kulmunille.

Keitä haastajat voisivat olla?

Lähes vuoden keskustaa johtanut Kulmuni ei ole saanut keskustan kannatusta kasvuun. Melkein koko heinäkuun Suomea kiertäneellä puheenjohtajalla on yhä paljon tukijoita, mutta monet keskustalaiset odottavat haastajia ilmaantuvaksi viimeistään ensi viikolla.

Ylen kolmen viikon takaisessa kyselyssä keskustavaikuttajille kaksi kolmasosaa vastanneista toivoi kisaa puheenjohtajuudesta.

Kulmunin mahdollisista haastajista on ollut eniten esillä Annika Saarikon nimi. Saarikko palaa vanhempainvapaalta tiede- ja kulttuuriministeriksi ensi viikon torstaina. Hän on luvannut kertoa siihen mennessä, hakeeko puheenjohtajuutta.

Ylen kyselyyn vastanneista hieman useampi antaisi tukensa Saarikolle kuin Kulmunille, jos he kaksi olisivat ehdolla. Kyselyn otos oli pieni verrattuna puoluekokoukseen osallistuvien äänivaltaisten jäsenten määrään.

Useat keskustavaikuttajat sanovat taustakeskusteluissa toivovansa, että Saarikon lisäksi kisaan lähtisi ainakin kolmas uskottava ehdokas. Näin voitaisiin heidän mukaansa välttyä puoluetta repivältä kaksintaistelulta, jollaiseksi Kulmunin ja Antti Kaikkosen kisa muodostui vuosi sitten.

Katri Kulmuni puhui keskustan kannattajille Häijään Nesteellä Sastamalassa kiertäessään Pirkanmaalla toissa viikolla.

Mahdolliseksi kolmanneksi ehdokkaaksi nousevat taustakeskusteluissa samat kolme nimeä: eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen, puolueen varapuheenjohtaja Petri Honkonen ja elinkeinoministeri Mika Lintilä.

HS:n haastattelemat keskustalaiset pitävät Lintilän mukaanlähtöä epätodennäköisenä, mutta etenkin Kurvisen ja Honkosen suuntaan kohdistuu nyt painetta.

Kurvinen, 34, ja Honkonen, 32, ovat molemmat nopeasti puolueessa nousseita toisen kauden kansanedustajia.

Kauhavalta kotoisin olevaa Kurvista pidetään perinteisen keskustalaisen politiikan ajajana. Hänelle povataan puolueessa valoisaa tulevaisuutta. Saarijärveläinen Honkonen ei ole vielä ehtinyt kerätä yhtä paljon nimeä kuin Kurvinen, mutta puheenjohtajakisa tarjoaisi siihen oivan mahdollisuuden.

Jotain kertoo sekin, ettei kumpikaan heistä halua näin lähellä puoluekokousta kertoa, harkitsevatko he istuvan puheenjohtajan haastamista.

”En halua kommentoida Oulun puoluekokousta tai etenkään siihen liittyviä henkilövalintoja tässä vaiheessa millään tavoin”, Kurvinen vastaa.

Honkonen sanoi puolestaan Ylen mukaan jo kesäkuun alussa, ettei hän pyri puheenjohtajaksi vaan hakee jatkoa varapuheenjohtajana. Nyt hänen vastauksensa mahdollisesta puheenjohtajakisaan lähtemisestä on kuitenkin muuttunut:

”En kommentoi asiaa millään tavoin.”

Toistaiseksi tilanne on joka tapauksessa se, että Kulmunille ei ole ilmaantunut haastajia. Hän ilmoitti halustaan jatkaa puheenjohtajana heti luovuttuaan kesäkuun alussa valtiovarainministerin tehtävästä.

Eroon johtanutta koulutussotkua suurempi taakka Kulmunille on puolueen pieneksi jämähtänyt kannatus. Mahdollisen puheenjohtajakisan keskeisin tarkoitus keskustalle olisi luonnollisesti etsiä keinoja kannatuksen parantamiseksi.

Hallituksesta käsin on kuitenkin vaikea käydä ”linjavaalia” puolueen politiikasta. Hallitusohjelmaan sitoutuminen rajoittaa puheenjohtajaehdokkaiden kannanottoja sisältökysymyksiin, mikä näkyi myös Kulmunin ja Kaikkosen väittelyissä vuosi sitten.

Puheenjohtajakisan luonnetta on osin ennenaikaista arvioida, sillä kisan syntyminenkään ei ole vielä täysin varmaa.

Useat keskustalaiset kuitenkin arvelevat, että yhdeksi keskeiseksi aiheeksi voi nousta EU-politiikka. Kulmuni kommentoi viime viikolla EU:n elpymispakettisopua osin kriittiseen sävyyn, mikä on herättänyt huomiota keskustan sisällä. Hallituspuolueen puheenjohtaja näki paketissa hyviä puolia mutta totesi myös, etteivät Suomen tavoitteet kaikilta osin toteutuneet. Hän myös ilmaisi huolensa liittovaltiokehityksestä.

Tiistaina Suomenmaa-lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan Kulmuni arvioi, että Oulun puoluekokouksessa on käytävä laaja keskustelu EU:n tulevasta talouspolitiikasta.

Muista spekulaatioissa pyörivistä nimistä Petri Honkonen on puolestaan sanonut, että Suomi pärjäisi paremmin ilman euroa ja rahayksikön uhraamista tulisi harkita EU:n pelastamiseksi.

Voi kuitenkin olla, että keskustalaisille on yksittäisiä asiakysymyksiä olennaisempaa se, kenen johdolla he uskovat puolueen voivan nousta historiallisesta alhostaan.

Keskustan historiassa on ollut harvinaista, että istuva puheenjohtaja hakee jatkoa puheenjohtajakisassa. Vuonna 1980 Paavo Väyrynen syrjäytti puoluekokouksessa Johannes Virolaisen, joka oli johtanut keskustaa 16 vuotta.

Sen sijaan esimerkiksi Väyrynen, Esko Aho, Matti Vanhanen, Mari Kiviniemi ja Juha Sipilä ovat väistyneet puheenjohtajan paikalta oma-aloitteisesti.

Ensi viikon loppuun mennessä voi olla jo pitkälti selvillä, joutuuko Katri Kulmuni toden teolla kamppailemaan paikastaan puolueen johdossa. Siihen Kulmuni ja hänen kannattajansa näyttävät varautuneen: istuvan puheenjohtajan tukijalista julkaistiin jo toissa viikolla, vaikkei hänellä ole vielä yhtään haastajaa.

Kulmuni uskoo, että hän pystyy vielä kääntämään puolueensa kurssin.

”Minun työni puoluejohtajana on kesken”, hän sanoi HS:n haastattelussa runsas viikko sitten.

Pääkirjoitus|Kulmuni kampanjoi, kun Saarikko empii

Puolueet|Kulmuni taistelee paikastaan puolue­johdossa, kentällä keskustan tila ahdistaa – ”Ei olla koskaan oltu näin aallon­pohjassa”

Keskusta|Katri Kulmunin tukijalista julki – mukana muun muassa Juha Mieto ja Sirkka-Liisa Anttila

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?