Yle: Viron Suomen-suurlähettiläs erosi tehtävästään ja sanoo hallitus­puolue Ekren kannan­ottojen vaikeuttaneen Suomen ja Viron välisiä suhteita - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Ulkopolitiikka

Yle: Viron Suomen-suurlähettiläs erosi tehtävästään ja sanoo hallitus­puolue Ekren kannan­ottojen vaikeuttaneen Suomen ja Viron välisiä suhteita

Ylen haastattelussa Harri Tiido kertoi syynä erolle olleen erityisesti Viron kansalliskonservatiivisen hallituspuolue Ekren kannanotot.

Suurlähettiläs Harri Tiido kuvattuna Suomen ja Viron diplomaattisten suhteiden 100-vuotisjuhlassa Helsingissä 8. kesäkuuta.

Julkaistu: 1.8. 9:33, Päivitetty 2.8. 10:32

Viron Suomen-suurlähettiläs Harri Tiido erosi tehtävästään kesken kautensa. Yle kertoo syynä erolle olleen Tiidon korkea ikä ja erimielisyydet maan hallituksen ulkopoliittisen linjan kanssa.

Ylen haastattelussa Tiido, 66, kertoi syynä eroon olleen erityisesti Viron kansalliskonservatiivisen hallituspuolue Ekren kannanotot.

”Ne kaventavat, tai ovat jo kaventaneet, Viron pelitilaa kansainvälisesti. Ja ne ovat myöskin vaikeuttaneet suhteita Viron ja Suomen välillä, kuten kaikki tietävät”, totesi Tiido Ylelle.

Tiidon mukaan yksi esimerkki suhteiden vaikeuttamisesta oli Ekre-puolueeseen kuuluvan sisäministeri Mart Helmen kommentit Sanna Marinista tämän noustua Suomen pääministeriksi. Helme haukkui Marinia tuolloin radiohaastattelussa ”myyjätytöksi”.

Lue lisää: Viron sisäministeri kutsui pääministeri Sanna Marinia ”myyjätytöksi”, pääministeri Ratas kiirehti kehumaan yhteistyötä Suomen kanssa

”He voivat kyllä ajatella, että he sanovat näin Virossa ja viroksi ja virolaisessa radiossa, että se on sisäpoliittisiin tarkoituksiin. Mutta kaikki tietävät kaiken. Ja kun diplomaattien on kysyttävä esimerkiksi Suomelta jotakin tukea, niin semmoisten julistusten jälkeen on hyvin vaikea mennä suomalaisten luokse”, Tiido kommentoi tapausta Ylelle.

Tiido oli haastattelussa todennut, ettei usko Viron pääministerin voivan soittaa Suomen pääministerille enää yhtä matalalla kynnyksellä kuin ennen.

Suomen ja Viron suhteiden hankaloitumista Tiido kuvaili väliaikaiseksi tilanteeksi ja loogiseksi seuraukseksi Suomen ja Viron vaalituloksille.

Tiido toimi Viron suurlähettiläänä Helsingissä kolmen vuoden ajan. Viron ulkoministeriön palveluksessa eron jälkeen eläkkeelle jäävä entinen toimittaja on toiminut vuodesta 2000 lähtien.

Viron sisäministeri kutsui pääministeri Sanna Marinia ”myyjätytöksi”, pääministeri Ratas kiirehti kehumaan yhteistyötä Suomen kanssa

Nyt.fi|Virolaiset poliitikot häpesivät sisäministerin myyjätyttöpuheita, joten Sanna Marinia tukeakseen he kertoivat omat vanhat työnsä – selvällä suomella

HS-analyysi: Suomen pääministeri edustaa sitä, mitä Viron sisäministerin oikeistopopulistinen puolue vastustaa – Ekren ministerin eroa vaati jo presidenttikin

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?