Kuntaliitto: Useampi kuin kolme neljästä aikoo äänestää kuntavaaleissa keväällä - Politiikka | HS.fi

Kuntaliitto: Useampi kuin kolme neljästä aikoo äänestää kuntavaaleissa keväällä

Viimeksi kuntavaaleissa on äänestänyt yli 70 prosenttia suomalaisista vuonna 1992.

8.9.2020 11:00 | Päivitetty 9.9.2020 11:00

Useampi kuin kolme neljäsosaa eli yli 75 prosenttia suomalaisista aikoo äänestää kuntavaaleissa ensi keväänä, selviää Kuntaliiton kyselystä.

Kyselyssä lähes joka viides ei halunnut vielä ottaa kantaa kysymykseen ja viisi prosenttia ilmoitti, että ei aio äänestää ollenkaan.

Kuntavaalien äänestysaktiivisuus on ollut 2000-luvulla kaukana kolmesta neljäsosasta. Viime kuntavaaleissa vuonna 2017 äänestysaktiivisuus oli 58,8 prosenttia ja vuonna 2012 58,3 prosenttia.

Viimeksi kuntavaaleissa on äänestänyt yli 70 prosenttia suomalaisista vuonna 1992.

Suurin osa kyselyyn vastanneista ei ollut halukas asettumaan ehdolle vaaleissa. Joka viides vastaaja sen sijaan olisi valmis tai halukas harkitsemaan kunnallista luottamustehtävää.

Vähiten halukkuutta asettua ehdolle oli 18–29-vuotiaiden keskuudessa.

”Erityisesti nuorten ehdokkaiden vähäinen määrä herättää huolta vuodesta toiseen. On kuitenkin positiivista, että kyselyn perusteella jopa 30 prosenttia alle 30-vuotiaista olisi vähintäänkin valmis harkitsemaan kunnallista luottamustehtävää, jos sellaista tarjottaisiin”, sanoo tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom Kuntaliiton tiedotteessa.

Kiinnostus kuntapolitiikkaan jakoi kuntalaisten mielipiteet. Kiinnostuneita, ei kiinnostuneita ja neutraalisti kuntapolitiikkaan suhtautuvia oli kutakin kolmasosa kyselyn vastaajista.

Kysely toteutettiin osana Kuntaliiton tutkimusohjelmaa ja siihen vastasi yli 10 000 kuntalaista 43 kunnasta eri puolilla Suomea.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat