Suomen Venäjä-politiikka tarvitsee presidentin, jolla on todellista valtaa, sanoo Hiski Haukkala

Hiski Haukkala kirjoitti maailmanselityksen, jossa Suomen asema suuren valtapelin keskellä on vaikea muttei mahdoton. Suomi on löytänyt tavat toimia vaikean Venäjän kanssa. Keskeistä Venäjän-suhteissa on myös se, että presidentillä on todellista valtaa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Hiski Haukkala kuvaa uudessa kirjassaan Suomen vaikeaa dilemma. Haasteet ovat globaaleja, eikä mikään maa pysty niitä yksin ratkomaan. ”Mutta paras neuvo pienelle ei ole se, että aina olisi oltava se maailman paras globaali kansalainen. Meidän täytyy myös pitää itsestämme huolta. Kukaan muu ei sitä meidän puolestamme tee.”

11.9.2020 2:00 | Päivitetty 11.9.2020 6:38

Viimeistään koronapandemia paljasti maailman ammottavan johtajuustyhjiön. Muu maailma on seurannut sivusta, miten rajussa murroksessa maailman entinen johtaja Yhdysvallat on.

Yhdysvallat on koronakriisissä polvillaan, sanoo tutkija, Tampereen yliopiston professori ja tasavallan presidentin entinen neuvonantaja Hiski Haukkala. Niin on käynyt saranakohdassa, jossa kaksi kaksi jättiä, Kiina ja Yhdysvallat, kilpailee siitä, kuka on kukkulan kuningas.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat