HS:n tiedot: Tässä ovat hallituksen työllisyyspäätökset – hallitus nostaa tavoitettaan 80 000 uuteen työlliseen - Politiikka | HS.fi

HS:n tiedot: Tässä ovat hallituksen työllisyyspäätökset – hallitus nostaa tavoitettaan 80 000 uuteen työlliseen

Hallitus on sopinut alustavasti työllisyyspaketista, jonka on määrä tuoda ensimmäiset 31 000–36 000 työllistä. Tulossa on myös useita toimia teollisuuden kilpailukyvyn parantamiseksi, hallituslähteistä kerrotaan.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kertoivat budjettisovusta Säätytalon portailla tiistai-iltana. Vasemmalta oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r), opetusministeri Li Andersson (vas), pääministeri Sanna Marin (sd), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk).­

15.9. 23:07 | Päivitetty 15.9. 23:25

HS:n tietojen mukaan hallitus on sopinut budjettiriihessä alustavasti työllisyyspaketista, jonka on määrä tuoda valtiovarainministeriön arvion mukaan 31 000–36 000 työllistä vuosikymmenen loppuun mennessä. Osa toimista on jo aiemmin päätettyjä, ja osa siirtyy vielä työmarkkinajärjestöjen jatkoneuvotteluihin, useista hallituslähteistä kerrotaan.

Hallitusohjelman mukaan hallituksen tuli saada budjettiriihessä valmiiksi toimet vähintään 30 000 työllisen saamiseksi.

Keskeisin uusi toimi on työnhakuvelvoitteen uudistus, josta HS kertoi maanantaina. Sen on määrä tuoda noin 10 000 uutta työllistä.

Yhteensä yli 10 000 uutta työllistä on määrä saada varhaiskasvatusmaksujen muutoksella sekä aiemmin päätetyillä eläkeputken alaikärajan nostolla, palkkatuen lisäämisellä ja oppivelvollisuuden pidentämisellä.

Työmarkkinajärjestöt taas saavat tehtäväksi neuvotella paketin, joka nostaisi eläkeikää lähestyvien työllisyyttä 10 000–12 000 henkilöllä. Jos järjestöt eivät pääse sopuun toimista määräajassa, hallitus sitoutuu tekemään päätökset itse. Yksi todennäköinen vaihtoehto on eläkeputken poistaminen kokonaan.

Hallitus on HS:n tietojen mukaan myös sopinut budjettiriihessä työllisyystavoitteensa nostamisesta 80 000 henkilöön. Alkuperäinen tavoite oli 60 000 uutta työllistä. Uudessa tavoitteessa riittää, että toimet vaikuttavat vuosikymmenen loppuun mennessä. Alkuperäisessä tavoitteessa uudet työlliset piti saada jo tämän hallituskauden loppuun mennessä.

Ainakaan kaikkien loppujen toimien ei tarvitsisi kuitenkaan saada valtiovarainministeriön vaikutusarviota. Se saattaa tehdä loppujen toimien löytämisestä hallitukselle helpompaa.

Tiistain tietojen perusteella hallitus on myös tekemässä useita toimia teollisuuden kilpailukyvyn parantamiseksi. Päätoimena on se, että hallitus laskee heti ensi vuoden alusta teollisuuden sähköveron matalimmalle EU:n sallimalle tasolle. Hallitusohjelmassa puhuttiin ”asteittaisesta” laskemisesta, mutta nyt tämä kädenojennus teollisuudelle aiotaan tehdä kerralla.

Samalla on tarkoitus poistaa energiaveron palautusjärjestelmä eli niin sanottu energiaveroleikkuri. Se ei poistu kerralla, vaan HS:n tietojen mukaan neljän vuoden siirtymäajan jälkeen. Vihreiden toiveena on ollut, että lakiin kirjattaisiin leikkurin selkeä päättymispäivä, sillä takarajan ei haluta jäävän vain poliittisen sovinnon varaan.

Päästökauppakompensaation kohtalo oli pitkään auki. Sillä korvataan päästökaupan takia mahdollisesti kohonneesta sähkön hinnasta aiheutuva lisäkustannus.

Hallituksen ratkaisussa nykyinen päästökauppakompensaatio lopetetaan ja tilalle tulee teollisuuden sähköistämisen tuki.

Ratkaisua on etsitty osin EU:n rahastoista. Idea on, että suorien energiatukien sijaan yritykset voisivat hakea tukea, jos ne voivat osoittaa siirtyneensä tai siirtyvänsä ilmastoystävällisimpiin energiamuotoihin.

Neuvotteluja on käyty myös liikkumisen työsuhde-eduista. Tarkoituksena on muun muassa vauhdittaa käytettyjen sähköautojen kauppaa.

Lämmityspolttoaineille on tulossa jo aiemmin sovittu 100 miljoonan euron veronkorotus, joka koskee myös turvetta.

Tämän lisäksi hallitus on neuvotellut turvetta koskevan lattiahintamekanismin, joka takaisi turpeen alasajon hallitusohjelman tavoitteen mukaisesti.

Ensi vuoden budjetin alijäämä nousee 10,7 miljardiin euroon, hallituspuolueet kertoivat tiistai-iltana. Vielä valtiovarainministeriön budjettiesityksessä alijäämä oli seitsemän miljardia euroa.

Hallitus tiedottaa budjettiriihen päätöksistä keskiviikkona.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat