”Talouden kannalta järkyttävää”, ”hätä on suuri” – Näin oppositio ja työmarkkinajärjestöt kommentoivat budjettiriihen tuloksia tuoreeltaan - Politiikka | HS.fi

”Talouden kannalta järkyttävää”, ”hätä on suuri” – Näin oppositio ja työmarkkinajärjestöt kommentoivat budjettiriihen tuloksia tuoreeltaan

Erityisesti budjetin alijäämän suuruus, työllisyystoimet ja turpeen verotuksen nostaminen eivät ole opposition mieleen. Työmarkkinajärjestöt pitivät erityisesti matkailu- ja ravintola-alaan kohdistuvia päätöksiä riittämättöminä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi hallituksen budjettiesityksen olleen pettymys. Kuva on kokoomuksen puoluekokouksesta syyskuun alusta.­

16.9. 18:54 | Päivitetty 16.9. 19:54

Oppositiopuolueet kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit arvostelivat tuoreeltaan hallituksen työllisyystoimia riittämättömiksi ja velan määrää liian suureksi. Näin kommentoitiin myös elinkeinoelämästä. Budjettiesitys on 10,8 miljardia alijäämäinen, joten hallitus joutuu ottamaan tuon verran lisää velkaa.

Palkansaajajärjestöjä budjettiriihen päätökset pääosin miellyttivät, tosin esimerkiksi matkailu- ja ravintola-alalle olisi toivottu lisää tukevia päätöksiä.

Hallitus esitteli keskiviikkona iltapäivällä pääministeri Sanna Marinin (sd) johdolla tiedotustilaisuudessaan budjettiriihen tuloksia. Hallitus neuvotteli vuoden 2021 talousarviosta maanantaista keskiviikkoon asti.

Lue lisää: Turpeen verotus kiristyy, työnhaku uudistuu, varhaiskasvatusmaksuja alennetaan – Tässä ovat hallituksen keskeiset päätökset

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kuvaa tiedotteessa tuloksia ”talouden kannalta järkyttäviksi”. Hänen mukaansa nyt julkistetut toimet eivät nosta yritysten kilpailukykyä.

Erityisesti teollisuuden päästökauppakompensaation lopettaminen ja turpeen verotuksen nostaminen saavat perussuomalaisilta noottia. Tavion mielestä näistä päätöksistä kärsivät kilpailukyky ja työllisyys. Lisäksi hän arvostelee hallituksen työllisyystavoitetta liian pieneksi.

”Lisäksi hallitus laskee toisen asteen oppivelvollisuudenkin työllisyystoimeksi. Todellisuudessa se ei luo yhtään työpaikkaa lisää, vaan paisuttaa vain julkisia menoja”, Tavio sanoo tiedotteessa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi tuloksia Twitterissä sarkastiseen sävyyn. Hän moittii päästökauppakompensaatiota ja turvepäätöstä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi niinikään viestipalvelu Twitterissä budjettiriihen päätösten olevan pettymys. Hän arvosteli erityisesti keskustapuoluetta työllisyydestä ja suuresta alijäämästä.

”Keskustan kynnyskysymykset muuttuivat kynnysmatoksi. Työllisyystavoite karkaa ja velkaantuminen kasvaa. Suomella ei ole varaa enää yhteenkään tällaiseen budjettiriiheen, jossa välttämättömiä päätöksiä siirretään eteenpäin”, Orpo kirjoitti viestipalvelu Twitterissä.

Orpo korosti sitä, että uusien työllisyyspäätösten on määrä tuoda yli 30 000 uutta työllistä vasta vuoteen 2029 mennessä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahin mielestä hallituksen ainoaksi merkittäväksi työllisyystoimeksi ovat jäämässä ”aktiivimallin palauttaminen pienin muutoksin” ja työvoimapalveluiden rahoituksen kasvu.

”Minkäänlaisia sopeutustoimia ei nähty ja työllisyystoimet jäivät hyvin vaisuiksi. Tämä linja tulee johtamaan hyvinvointivaltion ylläpidon edellytysten romahtamiseen”, Essayah sanoi tiedotteessa.

Lue lisää: Hallitus ottaa ensi vuonna lähes 11 miljardia euroa velkaa – Grafiikka näyttää, kuinka poikkeuksellista se on

Palvelualalla hallituksen päätökset saivat kritiikkiä sekä työnantaja- että palkansaajapuolelta.

Palvelualojen ammattiliiton Pam kiitteli työvoimapalvelujen kehittämistä ja sitä, että budjetti on elvyttävä. Puheenjohtaja Annika Rönni-Sallinen olisi kuitenkin toivonut selkeämpiä ja nopeammin vaikuttavia toimenpiteitä matkailu- ja ravintola-alalle.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön Maran mielestä hallitus ei esittänyt mitään toimenpiteitä alan ahdingon helpottamiseksi. Maran ja Pamin yhteiset toiveet arvolisäveron kevennyksistä alalle eivät toteutuneet.

”Yritystemme ja niiden työntekijöiden hätä on suuri. On valitettavaa, ettei hallitus ottanut sitä mitenkään huomioon päätöksissään”, Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoi tiedotteessa.

Pamin moitetta lukuun ottamatta päätökset saivat palkansaajilta pääosin kiitosta. Keskusjärjestöt STTK ja SAK pitivät erityisesti elvyttävää finanssipolitiikkaa ja uutta työnhakumallia myönteisinä piirteinä. Teollisuusliitto kiitteli erityisesti hallituksen päätöstä laskea teollisuuden sähkövero EU:n vähimmäistasolle.

Elinkeinoelämän keskusliiton mielestä hallituksen päätösten todellinen myönteinen työllisyysvaikutus olisi vain noin 15 000–20 000 lisätyöllistä. Myös Suomen Yrittäjät ja Keskuskauppakamari olivat sitä mieltä, että työllistämispäätökset eivät ole riittäviä.

”Työllisyys ei näillä hallituksen keinoilla riittävästi nouse. Hallitus on pettämässä itseään ja ohjelmansa”, sanoi EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tiedotteessa.

Elinkeinoelämän järjestöt pitivät myönteisinä hallituksen päätöksiä sähköveron laskemisesta, väylämaksun puolittamisen jatkamista ja liikenneinfrastruktuurin rahoitusta.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat