Koronavirustilanne pahenee Euroopassa, ja lauantaina hallitus purkaa matkarajoituksia – kartat näyttävät, miten tartuntatilanne muuttuu suomalaisten suosikkikohteissa - Politiikka | HS.fi

Koronavirustilanne pahenee Euroopassa, ja lauantaina hallitus purkaa matkarajoituksia – kartat näyttävät, miten tartuntatilanne muuttuu suomalaisten suosikkikohteissa

Hallitus päätti viikko sitten lieventää koronavirukseen liittyviä matkustusrajoituksia. Muutokset tulevat voimaan tänään lauantaina.

18.9. 17:30 | Päivitetty 19.9. 9:26

Koronavirustilanne on huonontunut laajasti eri puolilla Eurooppaa loppukesän ja alkusyksyn aikana. Tämä käy ilmi HS:n kokoamista kartoista, joista näkyy todettujen tartuntojen yleisyys valtioiden sisäisillä alueilla.

Suomi lieventää hallituksen päätöksellä koronavirukseen liittyviä matkustusrajoituksia tänään lauantaina. Lähes kaikista Suomen lähimaista löytyy hallituksen asettaman uuden raja-arvon ylittäviä alueita, vaikka maista voi matkustaa Suomeen ilman omaehtoista karanteenia.

Esimerkiksi Viron koillisessa maakunnassa Itä-Virumaassa on todettu tartuntoja poikkeuksellisen paljon muuhun Eurooppaan verrattuna. Ainoastaan osassa Espanjan ja Ranskan alueista suhteellinen tartuntamäärä on sitä suurempi.

Myös eteläisessä Ruotsissa ja Norjassa on useita alueita, jotka ylittävät raja-arvon.

Hallitus julkaisi päätöksensä matkarajoitusten höllentämisestä perjantaina 11. syyskuuta. Tuolloin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoi, että rajoitusten purun vaikutuksia tautitilanteeseen on mahdotonta arvioida.

”Ei ole mahdollista ennustaa, miten tämä vaikuttaa.”

Lue lisää: Matkustus helpottuu, eikä sen vaikutuksia tautitilanteeseen tiedetä – ”Ei tässä kukaan ketään jyrännyt”, sanoo elinkeinoministeri Lintilä

Sen sijaan sosiaali- ja terveysministeriö pelkäsi rajoitusten purun lisäävän tartuntoja Suomessa.

Lue lisää: Ministeriön muistio: Matkustus­rajoitusten purku voi lisätä koronaviruksen leviämisen riskiä Suomessa – ”Yhteiskunnan toimintojen sulkemisen riskit kasvavat merkittävästi”

HS kokosi karttoja runsaan kolmenkymmenen Euroopan maan sisäisten alueiden koronatartuntatilanteista Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC) tuoreimmasta tietokannasta.

Aineiston perusteella ei voi suoraan vertailla eri maiden ja alueiden tartuntatilanteita toisiinsa, sillä todettujen tartuntojen määrään vaikuttaa muun muassa testaamisen yleisyys kullakin alueella.

Aineistosta käy kuitenkin ilmi, miten tartuntatilanne on huonontunut loppukesän ja alkusyksyn aikana Euroopassa. Alla olevien vaihtuvien karttojen avulla voit verrata kahden viime viikon tartuntatilannetta heinäkuun tilanteeseen.

Asukaslukuun suhteutettuna selvästi eniten tartuntoja on todettu Espanjan eri alueilla. ECDC:n aineiston mukaan kymmenestä Euroopan pahimmasta tartunta-alueesta yhdeksän kuuluu Espanjaan.

Lauantaista lähtien Suomeen saa matkustaa vapaasti maista, joissa on todettu enintään 25 koronavirustartuntaa sataatuhatta asukasta kohti 14 päivän aikana. Tähän saakka vastaava raja-arvo on ollut 8–10 tartuntaa.

Muista maista tuleville suositellaan kahden viikon omaehtoista karanteenia. Sen aikana on määrä pysyä kotona ja välttää lähikontaktia muihin ihmisiin aina kun mahdollista.

Alle 25 tartunnan maiden joukkoon on luokiteltu ensivaiheessa muun muassa Ruotsi, Norja, Islanti, Baltian maat, Saksa ja Puola. Maalistausta tarkastellaan viikoittain.

Islantia ja Latviaa lukuun ottamatta näissäkin maissa on useita alueita, jotka ylittävät raja-arvon. Esimerkiksi Norjassa on alueita, joilla todettiin 14 päivän aikana noin 60–70 tartuntaa 100 000:ta ihmistä kohti.

Alla olevasta kartasta näet, mitkä Euroopan maiden sisäiset alueet ylittävät 25 tartunnan rajan.

ECDC:n tietokanta sisältää tiedot Ruotsin osalta kahdeltakymmeneltä eri alueelta. Alueista puolet alittaa 25 tartuntatapauksen rajan ja puolet ylittää sen.

Tukholmassa ja Suomen maarajan vastaisella Pohjois-Ruotsin alueella tartuntoja on todettu raja-arvoa vähemmän.

Myös Pohjois-Norjassa tartuntoja on todettu varsin vähän muihin alueisiin verrattuna.

Viron tilanne vaihtelee alueittain suuresti.

Maan koilliskulmassa Itä-Virumaalla todettiin ECDC:n mukaan peräti 277 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti, kun taas neljässä muussa Viron maakunnassa ei todettu samana aikana lainkaan tartuntoja.

Aivan kaikki Suomen alueetkaan eivät alita 25 tartunnan rajaa. ECDC:n mukaan Päijät-Hämeessä todettiin viime ja toissa viikon aikana 30 tartuntaa ja Keski-Suomessa 26 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti.

Tartunnat yleistyneet myös Suomessa

Suomessa todettiin viime ja toissa viikon aikana 10,2 uutta tartuntaa 100 000 ihmistä kohti. Kahtena aikaisempana viikkona vastaava määrä oli 6,0.

Viime viikon aikana tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 326 uutta tartuntaa, kun sitä edeltäneellä viikolla uusia tapauksia ilmoitettiin 236.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat