Satoja suomalaisia erotetaan puolueista vuosittain – joskus syy on fasismi tai rikostuomio, mutta dramaattisia syitä on kuitenkin vain vähän - Politiikka | HS.fi

Satoja suomalaisia erotetaan puolueista vuosittain – joskus syy on fasismi tai rikostuomio, mutta dramaattisia syitä on kuitenkin vain vähän

Syyt puolueista erottamiselle ovat usein arkisia, vaikka julkisuudessa esiin nousevat ääritapaukset.

Sebastian Tynkkynen, Paavo Väyrynen ja Terhi Kiemunki­

20.9. 2:00 | Päivitetty 20.9. 9:32

Tubettava kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps), todellinen konkaripoliitikko Paavo Väyrynen ja tamperelainen paikallispoliitikko Terhi Kiemunki.

Heidät on erotettu satojen muiden tavoin puolueistaan 2010-luvulla. Tynkkynen tosin sai seuraavana vuonna jäsenyytensä takaisin, ja Paavo Väyrysen erottaminen hänen itse perustamastaan kansalaispuolueesta todettiin käräjäoikeudessa laittomaksi.

Tapauksissa erottamisen syyt vaihtelivat henkilötietolain väitetystä rikkomisesta maksuepäselvyyksiin.

Syyt puolueista erottamiselle ovat useimmiten arkisia, vaikka julkisuudessa esiin nousevat ääritapaukset.

Esimerkiksi tällä viikolla HS uutisoi, miksi perussuomalaiset erotti viime vuonna paikallispoliitikko Teemu Torssosen, jota epäillään nyt entisen puoluetoverinsa murhan yrityksestä.

Lue lisää: Perussuomalaisten eduskunta-avustajan murhan yrityksestä vangittua kuvaillaan pelottavaksi – HS selvitti, miksi ”äärioikeistokytköksistä harjattu” mies oli puolueelle liikaa

HS kysyi eduskuntapuolueilta, kuinka paljon ja mistä syistä ne tai niiden jäsenjärjestöt erottavat jäseniään vuosittain.

Yleisin syy erottamiselle on jäsenmaksujen maksamattomuus, kerrotaan monista puolueista. Esimerkiksi vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen arvioi, että puolueesta erotetaan maksamattomien jäsenmaksujen vuoksi satoja jäseniä vuodessa.

Sdp on erottanut viime vuosina muutamia kymmeniä henkilöitä vuosittain, yleisimmin maksamattomien jäsenmaksujen vuoksi. Vuonna 2019 jäseniä erotettiin jopa 61, sillä yksi puolueosasto siivosi jäsenrekisteristään kaikki maksamattomat jäsenet.

Myös kokoomuksesta erotetaan jäseniä samasta syystä ”jonkin verran” joka vuosi. Lisäksi puolueiden jäseniä ”siirtyy vuosittain ajasta iäisyyteen”, kuten kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko muotoilee asian.

Harva puolue tilastoi erottamispäätöksiä, sillä niihin kuulutaan yleensä jäsenjärjestöjen kautta, jotka hoitavat myös erottamiset. Näin kerrotaan esimerkiksi keskustasta, mutta puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen käsityksen mukaan erottaminen on heillä harvinaista.

Kolmas tavallinen syy on loikkaaminen, eli esimerkiksi vaaleissa asettuminen ehdolle toisen puolueen listalla. Tämä tulkitaan puolueen vastaiseksi toiminnaksi.

Usein tällaisissa tapauksissa ehdokas eroaa itse. Jos näin ei tapahdu, puolue tekee sen. Vihreistä kerrotaan, että tällaisia tapauksia on vaalien yhteydessä muutamia. Myös kokoomuksesta ja Sdp:stä erotetaan muutamia jäseniä vuosittain tästä syystä.

Muut syyt erottamiselle ovat harvinaisia. Moni voi muistaa viime vuodelta esimerkiksi Abdirahim ”Husu” Husseinin (sd) tapauksen, jossa kyse oli kuitenkin valtuustoryhmästä erottamisesta määräajaksi, ei puolueen jäsenyyden viemisestä.

James Hirvisaari poistui perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksesta erottamispäätöksen jälkeen vuonna 2013.­

Perussuomalaisten erottamiset ovat nousseet usein otsikoihin 2010-luvulla. Esimerkiksi James Hirvisaari erotettiin vuonna 2013 sen jälkeen, kun hänen vieraanaan eduskunnassa ollut mies teki natsitervehdyksen istuntosalin lehterillä.

Tänä vuonna puolue erotti esimerkiksi fasistiksi tunnustautuneen nuorisojärjestön varapuheenjohtajan Toni Jalosen.

Puoluesihteeri Simo Grönroos (ps) kertoo, että heillä yleisimmät syyt erottaa jäsen ovat juuri puoluetta vahingoittanut toiminta tai siirtyminen toiseen puolueeseen. Viime vuosina perussuomalaisista on erotettu 8–11 jäsentä vuosittain.

Vuonna 2017 perussuomalaisista erotettiin 17 jäsentä, mutta määrä olisi voinut olla suurempikin. Tuona vuonna puolueen puheenjohtajaksi valittiin Jussi Halla-aho, ja osa kansanedustajista erkaantui omaksi eduskuntaryhmäkseen.

Puoluehallitus päätti erottaa irtautuneet 20 kansanedustajaa. Moni heistä ehti lukujen perusteella erota itse.

Pienemmissä puolueissa erottaminen on harvinaisempaa. Rkp ei ole erottanut ainakaan kolmen viime vuoden aikana yhtään jäsentään, ja vasemmistoliitossakin sitä tapahtuu todella vähän.

”Joka vuosi tapaukset ovat yksittäisiä ja syyt vaihtelevat”, kertoo puoluesihteeri Mikko Koikkalainen (vas).

Vasemmistoliiton esihistoriasta löytyy merkittävä erottamisten aalto. Suomen kommunistinen puolue (Skp) ja Suomen kansan demokraattinen liitto (Skdl) erottivat hajotessaan riveistään tuhansittain niin kutsuttuja taistolaisia 1980-luvulla.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä muistaa itse vain kaksi erottamista puolueestaan.

Vuonna 2015 jyväskyläläinen valtuutettu Juhani Starczewski kirjoitti keskustelupalstalla loukkaavasti silloisesta puhemiehestä Eero Heinäluomasta (sd).

Tänä vuonna kristillisdemokraattien Kuopion osasto erotti törkeästä huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta tuomitun Keijo Laukkasen.

”Näissä tilanteissa erottamisperuste oli puolueen arvojen vastainen toiminta tai/ja puolueen vahingoittaminen toiminnallaan”, Maanselkä kertoo.

Juhani Starczewski erotettiin kristillisdemokraateista vuonna 2015. Hänet kuvattiin Jyväskylässä vuonna 2012, kun hän vaati Raamattuja rakenteilla olleeseen S-ryhmän hotelliin.­

Joskus, jos jäsenyhdistys ei suostu erottamaan jäsentä, puolue voi erottaa koko järjestön.

Näin tapahtui esimerkiksi vihreissä vuonna 2014. Päijät-Hämeen paikallisosasto ei suostunut erottamaan Vaihtoehtoväki-nimisen puolueen kuntavaaliehdokkaana ollutta Nea Kreulaa, joten vihreiden puoluevaltuuskunta erotti koko osaston.

Yhdistyslain mukaan erotettavalle jäsenelle täytyy antaa mahdollisuus kuulemiseen. Tästä syystä esimerkiksi Paavo Väyrysen erottaminen kansalaispuolueesta todettiin käräjäoikeudessa laittomaksi. Väyrynen ja puolue sopivat välinsä myöhemmin.

Poimintoja säännöistä – esimerkiksi näistä syistä puolueista voi saada potkut:

Jäsen jättää jäsenmaksunsa maksamatta eräpäivään mennessä. (Ps)

Jäsen jättää täyttämättä ne velvoitteet, joihin se on puolueeseen liittyessään sitoutunut. (Kok)

Jäsen on menettelyllään puolueessa tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut puoluetta. (Vihr, Ps)

Jäsenen toiminta on puolueen periaatteiden, ohjelman tai sääntöjen vastaista. (Kd)

Jäsen osallistuu puoluejärjestöä tai puoluetta vahingoittavaan tai vastustavaan poliittiseen toimintaan tai muutoin olennaisella tavalla toimii puolueen peruslähtökohtia vastaan. (Sdp, Vas)

Jäsen, jonka toiminta herättää yleistä pahennusta tai on vastoin puolueohjelmaa, puolue-elinten päätöksiä tai yhdistyksen sääntöjä tai aiheuttaa huomattavaa vahinkoa --- voidaan erottaa yhdistyksen hallituksen päätöksellä. (Kesk)

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat