Suuri osa Suomen työttömistä ei enää edes yritä työllistyä, sanoo OECD:n selvitys – ”He ovat tavallaan luovuttaneet” - Politiikka | HS.fi

Suuri osa Suomen työttömistä ei enää edes yritä työllistyä, sanoo OECD:n selvitys – ”He ovat tavallaan luovuttaneet”

Liian anteliaat sosiaalituet eivät OECD:n selvityksen mukaan ole keskeinen syy työttömyyteen Suomessa.

OECD julkisti torstaina selvityksen Suomen työttömyyden syistä. Kuvituskuva.­

8.10. 15:44 | Päivitetty 9.10. 11:10

Suurimmat työllistymisen esteet Suomessa ovat terveysongelmat ja sopivien työmahdollisuuksien puute. Näin arvioidaan taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n torstaina julkistetussa selvityksessä. Selvityksen tilasivat sosiaali- ja terveysministeriö ja Kela.

”Muihin OECD-maihin verrattuna suuri osa Suomen työttömistä ilmoittaa huonon terveyden olevan este työllistymiselle. Työtä on jatkettava tilanteen purkamiseksi erityisesti mielenterveyden osalta”, sanoo OECD:n ekonomisti ja tutkija Emily Farchy.

Kolmas keskeinen työllistymisen este on se, että muiden tulojen vuoksi kannustimet työntekoon ovat alhaiset. Muita tuloja ovat esimerkiksi puolison tulot tai pääomatulot.

Sen sijaan liian anteliaat sosiaalietuudet eivät selvityksen mukaan lukeudu suurimpiin työllistymisen esteisiin.

”Liian anteliaat työttömyystuet nousevat säännöllisesti julkisessa keskustelussa keskeiseksi huoleksi, mutta tukien suuruus näyttää olevan muita työllistymisen esteitä harvinaisempi”, selvityksessä sanotaan.

OECD määrittelee ”korkeat” sosiaalietuudet niin, että työllistyessään henkilö menettäisi uusista tuloistaan vähintään 72 prosenttia tukien vähenemiseen ja veroihin. Esimerkiksi työllä tienatusta 1 000 eurosta henkilölle jäisi siis enintään 280 euroa enemmän verrattuna tuella elämiseen.

Selvityksen mukaan tällaisia kannustinloukkuja on pyritty Suomessa purkamaan, ja ne ovat melko harvinaisia.

OECD:n tutkijat jaottelevat Suomen työttömät kahdeksaan ryhmään. Niistä suurin on etupäässä maaseudulla asuvat työikäiset, jotka eivät enää edes etsi töitä. Tähän ryhmään kuuluu joka neljäs työtön. Ryhmän keski-ikä on 55 vuotta.

Suurimmat työllistymisen esteet tälle ryhmälle ovat selvityksen mukaan terveysongelmat sekä työttömyyden pitkittyminen. Tähän ryhmään kuuluvat eivät enää usko työllistymisen mahdollisuuksiin.

”He ovat tavallaan luovuttaneet”, OECD:n Farchy tiivisti selvityksen julkistustilaisuudessa.

Joka kymmenes työtön puolestaan kuuluu sellaiseen etupäässä kaupungeissa asuvien miesten joukkoon, joka selvityksen mukaan hakee töitä terveysongelmista huolimatta. Sopivia työmahdollisuuksia ei kuitenkaan löydy.

Toinen kymmenys taas kuuluu eläkeikää lähestyvien työttömien ryhmään, joilla on suhteellisen korkea osaamistaso mutta muiden tulojen vuoksi alhaiset kannustimet hakea töitä. Samansuuruinen ryhmä ovat myös naiset, joilla on suuri hoitovastuu lapsista.

OECD:n mukaan 70 prosentilla Suomen työttömistä on enemmän kuin yksi este työllistymisen tiellä. Siksi vain yhteen esteeseen – kuten vaikkapa rahallisiin kannustimiin – keskittyminen ei selvityksen perusteella riitä.

Oikaisu 9.10. kello 11.10: Jutussa viitattiin virheelliseen tietoon, jonka mukaan terveysongelmista huolimatta aktiivisesti töitä etsivien työttömien ryhmä asuisi etupäässä maaseudulla. OECD:n korjatun raportin mukaan kyseinen ryhmä asuu etupäässä kaupungeissa ja tiheästi asutuilla alueilla.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat