Tässä ovat hallituksen uudet suositukset: Leviämis­vaiheessa olevilla alueilla ryhmäharrastukset pitäisi keskeyttää ja julkiset tilat sulkea – etätyötä suositellaan kaikille - Politiikka | HS.fi

Tässä ovat hallituksen uudet suositukset: Leviämis­vaiheessa olevilla alueilla ryhmäharrastukset pitäisi keskeyttää ja julkiset tilat sulkea – etätyötä suositellaan kaikille

Uudet suositukset koskevat koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevia alueita.

15.10. 7:31 | Päivitetty 15.10. 16:01

Hallitus teki torstaina uusia linjauksia koronavirusepidemian hidastamiseksi.

Suositukset koskevat koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevia alueita, joita on Suomessa seitsemän. Muun muassa Helsinki ja Uusimaa ovat epidemian kiihtymisvaiheessa. Vaasan sairaanhoitopiiri on leviämisvaiheessa.

Muilla Suomen alueilla ollaan vielä perustasolla.

Päätösvalta useimmista rajoitustoimista on alueellisilla viranomaisilla. Hallitus ainoastaan antaa alueille suosituksia siitä, millaisia rajoitustoimia näiden tulisi tehdä.

Näistä uusista suosituksista hallitus kertoi torstaina:

Yleisötilaisuudet

Epidemian kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla suositellaan, että yleisötilaisuuksien osanottajamäärä rajattaisiin puoleen. Kaikissa yleisötilaisuuksissa olisi noudatettava turvavälejä, vältettävä sumppuja ja tarjottava aina mahdollisuus käsien puhdistamiseen.

Leviämisvaiheessa olevilla alueilla yleisötilaisuuksia suositellaan tarvittaessa kiellettäväksi.

Koronaepidemia on pahimmassa eli leviämisvaiheessa tällä hetkellä Vaasan sairaanhoitopiirissä. Kiihtymisvaiheessa ovat Varsinais-Suomi, Helsinki-Uusimaa, Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme, Pirkanmaa ja Ahvenanmaa.

Yksityistilaisuudet

Kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla suositellaan, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei järjestettäisi.

Leviämisvaiheessa olevilla alueilla raja olisi 10 henkeä.

Julkiset tilat

Kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla asiakasmäärä suositellaan rajattavaksi puoleen julkisissa tiloissa. Myös julkisissa tiloissa pitäisi voida pitää turvavälit.

Leviämisvaiheessa julkiset tilat suositellaan tarvittaessa suljettavaksi, mutta tilojen luonne huomioon ottaen. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) sanoi tiedotustilaisuudessa pitävänsä kuitenkin järkevänä sitä, että kirjastot voitaisiin pitää hallitusti auki.

Julkisia tiloja ovat kaikki valtion, kuntien ja kuntayhtymien omistamat tilat.

Harrastukset

Kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla suositellaan aikuisten sisätiloissa tapahtuvien ryhmäharrastusten keskeyttämistä sellaisissa tilanteissa, joissa on korkea tarttumisriski. Saarikon mukaan tämä koskee käytännössä esimerkiksi joukkueurheilulajeja, johon liittyy fyysinen läheisyys ja kontakti.

Leviämisvaiheessa ryhmäharrastustoiminta tulisi keskeyttää tarvittaessa kokonaan. Lasten ja nuorten osalta hallitus suosittaa käyttämään erityistä harkintaa, Saarikko sanoi.

Työ

Kaikkia työntekijöitä suositellaan siirtymään mahdollisuuksien mukaan etätyöhön. Suositus on voimassa toistaiseksi, sanoi kuntaministeri Sirpa Paatero (sd). Suositus koskee julkisen hallinnon työntekijöitä, mutta vastaavaa mahdollisimman laajasti etänä työskentelyä suositellaan myös yksityisten työnantajien palveluksessa oleville.

Valtakunnallinen etätyösuositus on voimassa toistaiseksi. Voimassaoloa tarkastellaan 31. joulukuuta 2020 mennessä.

Hallitus tekee suosituksista periaatepäätöksen valtioneuvoston yleisistunnossa ensi viikolla.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat