Kotimaisten kielten keskus: Uusien sote-alueiden tulee olla maakuntia eikä hyvinvointialueita - Politiikka | HS.fi

Kotimaisten kielten keskus: Uusien sote-alueiden tulee olla maakuntia eikä hyvinvointialueita

Kotus suosittaa vakiintunutta maakunta-sanaa. ”Vaikka sosiaali- ja terveyspalveluilla ja pelastustoimella edistetään asukkaiden hyvinvointia, alueilla tulee asumaan myös ihmisiä, jotka eivät voi hyvin.”

Hallitus kertoi sote-linjauksista tiistaina. Vasemmalta Maria Ohisalo (vihr), Krista Kiuru (sd) ja Annika Saarikko (kesk).­

15.10. 16:03

Kotimaisten kielten keskus Kotus ei kannata sitä, että uudet sosiaali- ja terveydenhuollosta ja pelastustoimesta vastaavat alueet nimettäisiin hyvinvointialueiksi. Kotus suosittaa edelleen, että alueista puhuttaisiin maakuntina.

Kotus tiedotti asiasta torstaina.

Hallitus kertoi tiistain sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen etenemisestä ja ilmoitti, että sotesta vastaavat alueet eivät olekaan ensi alkuun nimeltään sote-maakuntia vaan hyvinvointialueita. Tämä sana on nyt kirjattu myös yli tuhatsivuiseen lakiesitykseen.

Nimiasiasta väännettiin pitkään ja hartaasti hallituksen neuvotteluissa, ja lopputulos jäi ärsyttämään keskustaa, joka on vuosikaudet ajanut Suomeen maakuntia. Kotuksen asettuminen maakunta-sanan taakse onkin puolueelle vähintään henkinen voitto.

Puheenjohtaja Annika Saarikko kertoi jo tiistain tiedotustilaisuudessa, että keskustalle hyvinvointialueet ovat edelleen maakuntia.

Hallituksen tarkoituksena on, että hyvinvointialueiden nimi muuttuu myöhemmin maakunnaksi, kun niille siirretään tulevaisuudessa uusia tehtäviä nyt siirrettävien soten ja pelastustoimen lisäksi. Kukaan ei vain vielä tiedä tämän aikataulua.

Kotuksen mukaan hyvinvointi on abstrakti ja monimerkityksinen sana, joka ei kuvaa neutraalisti hallinnollisen yksikön tehtäviä vaan viittaa hallinnon tavoitteisiin.

Lisäksi se on laajalti käytössä kaupallisissa yhteyksissä, esimerkiksi liikunta- ja kauneuspalveluissa.

”Hyvinvointialue-nimitys voidaan myös kokea sävyltään vähätteleväksi. Vaikka sosiaali- ja terveyspalveluilla ja pelastustoimella edistetään asukkaiden hyvinvointia, alueilla tulee asumaan myös ihmisiä, jotka eivät voi hyvin”, Kotus sanoo tiedotteessaan.

Kotus kertoo tiedotteessaan myös, miten nimiasian pohdinta eteni sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Jo syyskuun puolivälissä Kotus suositti ministeriölle, että alueista ei käytettäisi nimeä sote-maakunta, vaan puhuttaisiin maakunnista, koska kyseessä on vakiintunut sana.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyysi lokakuun alussa Kotukselta kannanottoa nimitykseen hyvinvointialue. Kun Kotus ei suositellut sitä, ministeriö yritti vielä uudestaan ja kysyi, kävisikö hyvinvointimaakunta.

Vastauksessaan Kotus totesi, että hyvinvointimaakuntaan liittyvät samat ongelmat kuin hyvinvointialueeseen.

Kotus kertoo toistuvasti korostaneensa, että nimien selkeys ja jatkuvuus auttavat kansalaisia ja palvelujen käyttäjiä ymmärtämään hallinnon toimintaa ja hoitamaan asioitaan.

Kaikkia kansalaisia koskevaan uudistukseen on Kotuksen mielestä valittava kaikille ymmärrettäviä ja helppokäyttöisiä nimiä ja termejä.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat