HS:n tiedot: Hallitus varaa korona­virus­toimiin jälleen pari miljardia euroa - Politiikka | HS.fi

HS:n tiedot: Hallitus varaa korona­virus­toimiin jälleen pari miljardia euroa

Yritystukeen suunnataan yli puoli miljardia euroa.

Muun muassa muusikoille kohdennetaan lisää tukea. Yleisöä turvavälein ja maskeissaan viime lauantaina Helsingin Kulttuuritalossa Club for Five -lauluyhtyeen 20-vuotisjuhlakonsertissa.­

22.10.2020 20:02

Hallitus varaa syksyn seuraavassa talousarviossa uusiin menoihin summan, joka voi kasvaa noin kahteen miljardiin euroon.

Jokseenkin kaikki uudet menot johtuvat koronakriisin hoidosta.

Valtio rahoittaa menot ottamalla lisää velkaa. Lisätalousarvion lopullinen summa tulee kuitenkin olemaan selvästi pienempi kuin kaksi miljardia euroa, sillä valtion menot ovat osittain olleet odotettua pienempiä.

Pelkästään yrityksille suunnattuun kustannustukeen arvioidaan menevän satoja miljoonia euroja. Keväällä hallitus päätti noin 300 miljoonan euron suuruisesta kustannustuesta, mutta muun muassa tiukkojen ehtojen takia sitä ei haettu läheskään täyttä määrää.

Kustannustukeen tarvittavaa summaa on varsin vaikea arvioida, koska etukäteen on mahdotonta tietää, paljonko sitä haetaan. Pienikin ehtojen muutos voi vaikuttaa tarvittavaan määrään merkittävästi.

HS:n tietojen mukaan yritystukeen suunnataan uutta rahaa karkeasti laskettuna noin 400 miljoonaa euroa. Sen lisäksi tukeen voidaan käyttää aikaisemmin käyttämättä jääneitä rahoja, joita on yli sata miljoonaa euroa.

Kulttuurialoille suunnataan kymmeniä miljoonia euroja. Summa on kuitenkin pienempi kuin keväällä jaettu yli 50 miljoonaa euroa. Ainakin jossain vaiheessa neuvotteluja on puhuttu noin 30 miljoonan euron tuesta, mutta lopullinen summa voi olla toinen.

Tuki kohdistetaan muun muassa yksittäisille taiteilijoille, tapahtumille, teattereille ja orkestereille.

Joukkoliikenteelle on esitetty noin sadan miljoonan euron tukea, joka saattaa myös toteutua.

Lisäbudjetissa ohjataan rahaa myös muun muassa valtionhallinnon viestintään.

Hallituksen on määrä neuvotella valtion seuraavasta lisätalousarviosta perjantaina. Suuria poliittisia intohimoja lisäbudjettiin ei tiettävästi sisälly, sillä suurin osa menoista päätettiin ja julkistettiin jo budjettiriihessä syyskuussa.

Budjettiriihessä sovittiin muun muassa tuista, joita kunnat saavat koronaviruksesta aiheutuneisiin menoihin.

Koronavirustestien tekoon hallitus varaa loppuvuodeksi 355 miljoonaa euroa. Kuntien peruspalvelujen rahoittamiseen suunnataan 400 miljoonaa euroa ja sairaanhoitopiireille 200 miljoonaa euroa.

Teollisuuden päästöjen vähentämiseen tarkoitetun Ilmastorahaston perustamista hallitus pääomittaa 300 miljoonalla eurolla. Rahasto perustetaan, kun nykyisen Valtion kehitysyhtiö (Vake) siirretään työ- ja elinkeinoministeriön alaisuuteen. Samalla Vaken nimi muuttuu Ilmastorahastoksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat