Euroopassa tapahtuneet terrori-iskut ”panevat meidät kaikki varpaillemme”, sanoo ulko­ministeri Haavisto - Politiikka | HS.fi

Euroopassa tapahtuneet terrori-iskut ”panevat meidät kaikki varpaillemme”, sanoo ulko­ministeri Haavisto

Pekka Haaviston mukaan eurooppalaiset yhteiskunnat joutuvat kitkemään eriarvoisuutta, jottei ”vihan ja katkeruuden pesäkkeitä” pääse syntymään.

3.11.2020 16:40 | Päivitetty 3.11.2020 17:13

Euroopassa tapahtuneet terrori-iskut ”panevat meidät kaikki varpaillemme”, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr).

”Ne pistävät pohtimaan, onko tällaisiin iskuihin valmiita toimijoita tai soluja liikkeellä enemmän. Tietysti Suomessakin Suojelupoliisi ja viranomaiset tämänkaltaisia uhkia seuraavat.”

Itävallan Wienissä tehtiin maanantaina-iltana isku, jossa kuoli tekijän lisäksi neljä ihmistä. Liittokansleri Sebastian Kurz kutsui tapahtumia islamistiseksi hyökkäykseksi. Ranskan Nizzassa tehtiin puolestaan viime viikolla veitsi-isku, jonka tekijällä poliisi epäilee olleen ääri-islamistinen motiivi.

Haavisto korostaa, että Suomi tuomitsee teot jyrkästi ja on välittänyt suruvalittelunsa hyökkäysten uhreille ja omaisille.

”Wienin iskut olivat varmaan aikamoinen shokki myös itävaltalaisille, sillä maassa ei ole tämänkaltaista tapahtumia vuosiin ollut. Itselleni tuli lisäksi mieleen, kun tämä isku tapahtui synagogan lähellä, että juutalaisvähemmistöön kohdistuu nyt kahdenlaisia uhkia: toiset tulevat islamistisen terrorin puolelta ja toiset taas äärioikeiston puolelta.”

Haavisto sanoo, että Turussa vuonna 2017 tapahtuneen puukkoiskun jälkeen suomalaiset viranomaiset ovat kiinnittäneet entistä enemmän huomiota radikalisoitumiskehitykseen ja henkilöihin, jotka saattavat muodostaa uhkan.

”On nähty, että iskuja voi tulla aalloissa, kuten esimerkiksi Britanniassa tapahtui. Toiminta ei kuitenkaan laajentunut siitä valtavasti. Se näyttää, että viranomaisilla on mahdollisuus löytää vihan lietsontaa harjoittavia yksilöitä sekä ryhmiä ja puuttua tilanteeseen.”

Ulkoministerin mukaan oleellista on, osuuko ”vihan ja väkivallan saarnaajien ideologinen kiihotustyö” otolliseen maaperään. Siihen vaikuttavat Euroopan maiden yhteiskunnallinen jakautuminen ja eriarvoisuuskysymykset, hän sanoo.

”Eurooppalaiset yhteiskunnat joutuvat tekemään paljon, jotta erilaisten uskontojen ja vähemmistöjen integraatio toimisi ja kaikilla olisi samanlaiset mahdollisuudet yhteiskunnassa eikä katkeruuden ja vihan pesäkkeitä syntyisi.”

Myös pääministeri Sanna Marin (sd) esitti surunvalittelunsa Wienissä tehtyjen iskujen johdosta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat