Eduskunta haluaa yhä pien­panimoille etämyynti­oikeuden, vaikka hallitus hautasi asian kesällä – ”Nykytilanne on täysin järjetön” - Politiikka | HS.fi

Eduskunta haluaa yhä pien­panimoille etämyynti­oikeuden, vaikka hallitus hautasi asian kesällä – ”Nykytilanne on täysin järjetön”

Jo keväällä tehty lakialoite sai taakseen yli puolet eduskunnasta. Eduskunnassa hämmästeltiin, miksi viinejä voi tilata Italiasta, mutta pienyrittäjien kotimaisia oluita ei voi ostaa kotiovelle toimitettuina.

Suomessa toimii noin sata pienpanimoa.­

12.11.2020 18:35

Eduskunnassa on yhä halua avata pienpanimoille mahdollisuus etämyyntiin, vaikka hallitus jo kertaalleen hautasi asian. Eduskunta keskusteli asiasta torstaina vasemmistoliiton kansanedustajan Jari Myllykosken lakialoitteen pohjalta.

Aloitteen tarkoituksena on tukea pienpanimoita koronaviruksen aiheuttamien vaikeuksien takia. Etämyynti tarkoittaa sitä, että asiakas voisi tilata suomalaispanimolta tuotteet esimerkiksi netin välityksellä ja saisi ne kotiovelle toimitettuna.

Eduskunnassa useat kansanedustajat ihmettelivät, miksi viinien ostaminen Italiasta ja muu alkoholin etämyynti Euroopasta Suomeen onnistuu vaikka kuormalavoittain, mutta Suomen sisällä verkkokauppaostokset eivät käy.

”Nykytilanne on vanhanaikainen, epäoikeudenmukainen ja täysin järjetön”, sanoi keskustan kansanedustaja Joonas Könttä.

Myllykoski teki lakialoitteen alkoholilain väliaikaisesta muuttamisesta jo huhtikuussa, mutta aloite tuli täysistuntoon keskusteltavaksi vasta nyt. Kansanedustajien lakialoitteita ei tuotu koronaviruksen vuoksi keväällä normaalisti käsittelyyn, vaan niiden käsittelyä jouduttiin lykkäämään.

Aloite on saanut 110 kansanedustajan allekirjoituksen, mikä tekee siitä tyypillistä lakialoitetta painavamman. Se menee sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn.

”Tuntuu, että eduskunnassa kaikki kannattavat tätä aloitetta, mutta ei tämä etene. Kuka tätä maata johtaa, kuuluuko valta kansan valitsemalle eduskunnalle vai yhdelle sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehelle?” kokoomuksen Timo Heinonen kysyi. Heinonen ei nimennyt syylliseksi epäilemäänsä virkamiestä.

Heinosen mukaan ministeriöiden on toimittava sen tahdon mukaisesti, mitä kansan valitsemat kansanedustajat osoittavat. Heinonen epäili, että myös sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru (sd) painaa jarrua asiassa.

Perussuomalaisten Jani Mäkelä epäili, että joku virkakunnassa on nyt joko kyvytön tai haluton edistämään asiaa, ”vai onko kysymys julkisen sektorin tyypillisestä kuviosta, että kyvytön johtaa halutonta”.

Kiuru ei ollut paikalla eduskunnan istunnossa lakialoitteen käsittelyn aikana, mikä sekin sai paheksuntaa osakseen.

Myllykosken aloitteessa ehdotetaan koronaepidemian vuoksi suomalaisille pienpanimoille vuoden loppuun kestävää väliaikaista muiden EU-maiden toimijoiden kanssa yhdenvertaista etämyyntioikeutta. Myllykosken mukaan koronavirus ei ole ohi eikä aloite ole vanhentunut, jos takaraja muotoillaan uudestaan.

”Väliaikaisella etämyyntioikeudella helpotettaisiin kustannuksitta pienpanimoiden edelleen jatkuvaa hankalaa tilannetta. Lakialoitteessa ehdotettua määräaikaa voitaisiin säätää jatkuvaksi esimerkiksi 30. kesäkuuta 2021 asti”, Myllykoski sanoo.

Eduskunnassa Jaana Pelkonen (kok) ja useat muut kansanedustajat sanoivat, että väliaikaisen muutoksen sijaan etämyynnistä pitäisi tehdä pysyvä järjestely.

Myllykoski sanoi olevansa valmis valmistelemaan sellaistakin lakialoitetta.

Pienpanimot tarkoittavat panimoita, joiden tuotanto on alle 15 miljoonaa litraa vuodessa. Etämyyntioikeus koskisi enintään 5,5 prosenttia alkoholia sisältäviä alkoholijuomia sekä vielä pienempien, käsityöläisoluita valmistavien pienpanimoiden itse valmistamia käsityöläisoluita.

Suomessa toimii satakunta pienpanimoa, joista suuri osa on aloittanut toimintansa vasta viime vuosina. Pienpanimot työllistävät noin 340 henkilöä.

Panimoiden myynnistä suuri osa menee ravintoloille, joiden toimintaa koronaviruspandemia on rajoittanut merkittävästi. Toinen merkittävä myyntikanava ovat yleisötilaisuudet, esimerkiksi kesäfestivaalit, jotka nekin kärsivät koronasta.

Hallitus tutki etämyynnin mahdollistamista alkukesästä, mutta tuli heinäkuussa siihen tulokseen, että koronatukitoimeksi etämyynnin salliminen olisi liian raskas toimi. Erityisesti vihreät yrittivät edistää asiaa.

Lue lisää: HS:n tiedot: Pienpanimoiden etämyynti koronatukitoimena kuopattiin lopullisesti

Alkoholiin liittyvät uudistukset täytyy sosiaali- ja terveysministeriön mukaan viedä EU:n ennakkotarkastettavaksi, mikä venyttää lakiprosessin 4–5 kuukauden mittaiseksi.

Lisäksi hallituksessa päädyttiin siihen, että etämyyntioikeutta olisi vaikeaa rajata pelkästään pienpanimoihin.

Keskustelu etämyynnistä alkoi huhtikuussa, kun Pienpanimoliitto vetosi hallitukseen, että koronaviruksesta kärsivälle alalle sallittaisiin niiden itse tuottamien alkoholijuomien etämyynti. Nykyinen alkoholilaki ei mahdollista etämyyntiä, vaan myynnin on tapahduttava panimossa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat