Sirpa Paatero haluaa median saavan verottajalta jatkossa kattavat verotiedot – kuntaministeri kaipaa myös tarkempaa tietoa pääomatuloista - Politiikka | HS.fi

Sirpa Paatero haluaa median saavan verottajalta jatkossa kattavat verotiedot – kuntaministeri kaipaa myös tarkempaa tietoa pääomatuloista

Sdp:n puoluevaltuustossa puhuneen Paateron mukaan valmistelu kattavien listojen toimittamiseksi olisi syytä käynnistää.

Kuntaministeri Sirpa Paatero.­

14.11.2020 11:15

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd) haluaa median saavan verotiedot jälleen kattavasti verottajalta. Paateron mukaan tämän varmistamiseksi olisi syytä käynnistää valmistelu.

Paatero otti asiaan kantaa Sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina.

Yli 100 000 euroa vuodessa ansaitsevien on ollut kahden vuoden ajan mahdollista kieltää omien verotietojensa välittäminen medialle. Tämänkertaisista verolistoista puuttuivat jo noin 4 500 hyvätuloisen kansalaisen tiedot.

Verottaja on perustellut poistoon suostumista vuonna 2018 voimaan astuneella EU:n tietosuoja-asetuksella.

Verotiedot sinänsä ovat lain mukaan edelleen julkisia ja niitä voi käydä tutkimassa verotoimistoissa.

”Vaikka verottajan tulkinnassa ei ollut suoranaisesti kyse siitä, että tietojen julkisuutta heikennettiin vaan siitä, että median saamat listat eivät enää kata kaikkien suurituloisten tuloja, oli sillä iso vaikutus kansalaiskeskusteluun”, Paatero sanoi.

Paateron mukaan suunta ei ole oikea. Kuntaministerin mukaan verotietojen avoimuus on yksi tärkeä osa suomalaista demokratiaa ja osaltaan hillitsee talousrikollisuutta ja korruptiota.

”Siksi tulisi käynnistää valmistelu, jolla varmistetaan, että median verolistaukset ovat jälleen tulevaisuudessa kattavia. Samalla olisi tarkasteltava myös, mitä olennaisia tietoja julkisista tiedoista puuttuu. Esimerkiksi suuri osa pääomatuloista puuttuu listauksilta kokonaan, sillä ne eivät sisällä verovapaita pääomatuloja”, Paatero sanoi.

”Esimerkiksi valtaosa osingoista on verovapaata tuloa, emmekä me tarkkaan tiedä, kuka tästä hyötyy. Tämä ei ole avoimen yhteiskunnan linjausten mukaista.”

HS protestoi verotietojen avoimuuden puolesta yhdessä 19 muun suomalaislehden kanssa. Protestin takia HS ei muun muassa julkaise marraskuun aikana verokonettaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat