Puola ja Unkari pitivät kiinni tiukasta linjasta EU-kokouksessa – Pääministeri Marin: Puolustamme oikeus­valtiota viimeiseen asti - Politiikka | HS.fi

Puola ja Unkari pitivät kiinni tiukasta linjasta EU-kokouksessa – Pääministeri Marin: Puolustamme oikeus­valtiota viimeiseen asti

Unkarin ja Puolan uhkailu EU-budjetin kaatamisesta nousi torstaina EU-johtajien kokouspöydälle.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sai torstaina parlamentin tuen EU-budjetin vastustamiselle.­

19.11.2020 18:48 | Päivitetty 19.11.2020 23:01

Bryssel

Puola ja Unkari jatkoivat torstaina uhittelevaa linjaansa. Maat torjuivat maanantaina EU-budjetin etenemisen oikeusvaltioperiaatteen takia. Ne vastustavat alustavaa sopua oikeusvaltiomekanismista, joka vaikuttaisi EU-rahoitukseen mahdollisissa oikeusvaltiorikkomuksissa.

”Ei ole pienintäkään mahdollisuutta, että EU-budjetti tai elpymispaketti voisivat tulla voimaan nykymuodossaan”, sanoi Unkarin pääministerin Viktor Orbánin kansliapäällikkö Gergely Gulyás torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Puolan parlamentin alahuone hyväksyi puolestaan torstaina pääministeri Mateusz Morawieckin päätöslauselman veto-oikeuden käytöstä EU:n budjettipäätöksessä.

Morawiecki luonnehti Facebook-päivityksessä, että Puola vastustaa ”mielivaltaisia kriteerejä, joilla arvioidaan niin kutsuttua oikeusvaltiota”.

Euroopan unionin johtajien torstain videokokouksen pääaihe piti alun perin olla EU:n koordinointitoimet koronapandemiassa. Kokouksen asialistalle nousivat myös Unkarin ja Puolan vastatoimet. Torstai-illan videokokouksessa keskustelu jäi lyhyeksi eikä tuonut lopullista ratkaisua kiistaan.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd) piti todennäköisenä, että aiheeseen palataan johtajien joulukuun huippukokouksessa, joka on alustavasti tarkoitus järjestää fyysisesti Brysselissä.

Marin ei halunnut yksilöidä ratkaisumalleja, mutta painotti, että Suomi pitää kiinni jo sovitusta.

”On itsestäänselvää, että puolustamme oikeusvaltiomekanismia viimeiseen asti. Emme ole tässä yksin. On vaikea nähdä muuta tietä ulos kuin että oikeusvaltioperiaate on osa kokonaisuutta”, Marin sanoi kokouksen jälkeen.

Unkarin ja Puolan vastustus pysäyttää koko heinäkuussa sovitun paketin. EU-budjetti, 750 miljardin euron elpymisrahoitus ja rahojen käyttöön liittyvä oikeusvaltiomekanismi olivat osa saavutettua yhteissopua.

Yksi mahdollisuus on irrottaa osat toisistaan ja edistää niitä, joista on yhteisymmärrys. Unkari ja Puola kannattavat jo sovittuja budjetin jakolinjoja, ja ovat suuria saajamaita elpymisrahoituksessa.

”Suomi pitää tärkeänä, että heinäkuun päätöksiä seurataan tarkasti ja että päätöksiä käsitellään yhtenä kokonaisuutena”, Marin sanoi.

Yksi EU-jäsenmaiden rivistöstä poikennut maa on Slovenia, jonka populistinen pääministeri Janez Janša kirjoitti Unkarin ja Puolan puolustuskirjeen Eurooppa-neuvoston johtajalle Charles Michelille.

”Jotkut poliittiset ryhmät [--] uhkaavat avoimesti käyttää instrumenttia väärin, jotta voivat rangaista joitain jäsenvaltioita määräenemmistön turvin”, Janša kirjoitti Euractiven mukaan.

Moni Euroopan johtaja puhui torstaina elpymisrahoituksen hyväksymisen puolesta. Esimerkiksi Romanian pääministeri Ludovic Orban muistutti, että elpymisrahoituksen torjumisella ”on hyvin kielteiset vaikutukset koko EU:hun, Unkarin ja Puolan kansalaiset mukaan lukien”, Orban sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Korruptio-ongelmien kanssa pitkään painineen Romanian pääministeri painotti, että ”oikeusvaltionstandardien kunnioittaminen takaa jokaiselle veronmaksajalle sen, että rahat käytetään oikein ja yhteisön palvelemiseksi”.

Romanian pääministerin PNL-puolue kuuluu EU:ssa samaan poliittiseen keskustaoikeiston ryhmään Unkarin pääministeripuolue Fideszin kanssa. Romanian Orban ei halunnut kommentoida, aikooko puolue jatkossa äänestää Fideszin erottamisen puolesta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat